URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Martie 2012, 09:31

Foştii deţinuţi politici au vernisat o expoziţie de fotografii despre prima manifestaţie anticomunistă din România (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vernisată luni seară în holul mare al Bibliotecii "Gheorghe Şincai", expoziţia de fotografii intitulată "Întâia manifestaţie anticomunistă din România - Bucureşti, 8 noiembrie 1945" a atras un public variat, format din specialişti în istoria modernă, studenţi la istorie, dar şi foşti deţinuţi politici care au trăit pe propria piele evenimentele care au urmat instaurării regimului comunist în România.

Evenimentul a fost organizat de AFDPR Bihor, prin preşedintele Lucian Silaghi, şi este primul dintr-o suită de conferinţe care va avea loc pe această temă la Oradea.

Potrivit cercetătorului Oana Demetriade, unul dintre curatorii colecţiei, cele 40 de fotografii prezentate la Oradea au fost selectate dintr-o colecţie de sute identificate în arhivele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii şi urmăresc evenimentele petrecute de-a lungul întregii zile de 8 noiembrie 1945.

Expoziţia cuprinde de la biletele împărţite de tinerii ţărănişti şi liberali în care chemau la o manifestaţie de ziua Sfinţilor Arhangheli Mihai şi Gavril, când regele Mihai îşi sărbătorea ziua de nume, până la instantanee cu camioanele cu muncitori care au dat iama în mulţime ca să împrăştie manifestanţii şi execuţiile sumare făcute de "pandurii" Diviziei "Tudor Vladimirescu" venită în ţară pe tancurile armatei sovietice.

Firul roşu al colecţiei se încheie cu relatări ale presei comuniste din zilele ce au urmat evenimentului în care manifestaţia de solidaritate cu regele Mihai, tot mai încorsetat de regimul comunist, era prezentată ca pe o încercare de lovitură de stat. "Am încercat să aranjăm imaginile într-o ordine oarecum cronologică pentru ca vizitatorul să îşi poată retrăi atmosera evenimentului", a declarat Demetriade.

Vernisajul s-a încheiat cu o masă rotundă în cadrul căreia istorici de profesie au prezentat evenimentele din 8 noiembrie 1945 în contextul lor şi au răspuns întrebărilor venite din public.

La lansarea expoziţiei - care va rămâne deschisă până pe 26 aprilie - au mai participat printe alţii preşedintele Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), Octav Bjoza, episcopul greco-catolic Virgil Bercea, istoricul Gabriel Moisa dar şi cercetătorul Oana Demetriade, unul dintre curatorii colecţiei.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON