URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
10 Februarie 2023, 11:16

Flagrant în piața din Beiuș: Pești braconați din Criș, vânduți în pungi, pe tarabe! (VIDEO)

Flagrant în piața din Beiuș: Pești braconați din Criș, vânduți în pungi, pe tarabe! (VIDEO) (captură video)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Braconajul de peşte poate fi combătut de orice bihorean, dacă nu trece nepăsător pe lângă peştii scoşi ilegal din râuri.

Este mesajul asociaţiei pescarilor sportivi Aqua Crisius, care a depistat în flagrant, în piaţa din Beiuş, un bărbat care vindea peste 70 de peşti braconaţi din Crişul Negru.

La sesizarea reprezentanţilor ONG-ului, autorităţile au descins la faţa locului, l-au amendat pe bărbat pentru condiţiile insalubre în care vindea peştele şi i-au deschis dosar penal.

"Din Crişu’"

Reprezentanţii Aqua Crisius au mers joia trecută în piaţa din Beiuş, unde şi în trecut au mai văzut comercianţi clandestini de peşte braconat.

Reţeta este destul de simplă: oameni care pescuiesc ilegal peşti din Crişul Negru îi vând apoi nestingheriţi în piaţa agroalimentară, chiar dacă este evident că nu îndeplinesc nici minimele norme igienico-sanitare.

Aşa cum se vede în imaginile filmate cu camera ascunsă de membrii Aqua Crisius, peştii erau în pungi, pe taraba din piaţă, iar vânzătorul îi lăuda de zor. "Aista-i peşte, faţă de ceala’… Nu-i cu concentrate, îi d-ala bun", a spus bărbatul. Întrebat de unde are peştele, a recunoscut nestingherit: "din Crişu’". Preţul pe care îl cerea era atractiv: 20 de lei kilogramul de peşte.

Vânzătorul n-a mai spus însă că peştii erau braconaţi, ceea ce, potrivit Aqua Crisius, se vedea cu ochiul liber.

"Persoana în cauză se ocupa în mod constant cu această activitatea, asociaţia noastră având probe şi martori care pot să susţină vânzarea de către acesta a peştelui obţinut din Crişul Negru, mare parte din el ca urmare a braconajului prin greblare/harponare ("miciuit" cum este el cunoscut printre pescarii bihoreni). Tot peştele, reprezentat de 70 de scobari, o mreană şi un clean (ambii reproducători) a fost confiscat, majoritatea peştilor prezentând urme evidente ale metodelor barbare prin care au fost extraşi din mediul acvatic", se arată într-un comunicat transmis vineri de Aqua Crisius.

Risc pentru consumatori

OUG 23/2008 privind pescuitul şi acvacultura interzice comercializarea fără documente legale a peştelui şi altor vieţuitoare acvatice obţinute din pescuit, faptă considerată infracţiune care se pedepseşte cu amendă şi interzicerea dreptului de a pescui pe o perioadă cuprinsă între un an şi 3 ani. Altfel spus, nu doar braconajul este o faptă penală, ci şi comercializarea peştelui pescuit legal.

Drept urmare, după ce a cumpărat peşti vânduţi ilegal în piaţa din Beiuş, reprezentantul Aqua Crisius, Andrei Togor, a sunat la 112 şi a reclamat situaţia. La faţa locului a mers un poliţist şi un medic veterinar din cadrul DSVSA Bihor.

În timp ce Poliţia Beiuş a deschis un dosar penal pe numele comerciantului, confiscându-i şi peştele braconat, DSVSA i-a dat o amendă de 1.200 de lei, "doamna medic veterinar care a reprezentat instituţia afirmând că fapta reprezenta un "atentat la siguranţa publică"", potrivit Aqua Crisius.

"Peştele respectiv nu a respectat în vreun mod condiţiile sanitare veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la producerea, colectarea, procesarea, depozitarea şi comercializarea produselor din pescuit, reprezentând un produs perisabil, care în fond a fost transportat, ambalat şi depozitat în condiţii insalubre, putând îmbolnăvi consumatorii", a explicat ONG-ul.

Pescarii sportivi le atrag atenţia bihorenilor "pasionaţi" de comercializarea peştilor, chiar dacă sunt pescuiţi legal, că fac o faptă penală şi că pot doar să consume aceste vietăţi. Când vine vorba de braconaj, pedepsele sunt şi mai serioase.

"Considerăm că pescuitul trebuie să rămână o formă de destindere, de cunoaştere a naturii şi petrecere a timpului liber în natură, mai presus de cuantificarea vizitelor pe malurile apelor în peşte valorificat sub o formă sau alta", a mai transmis Aqua Crisius.

ONG-ul recomandă bihorenilor să nu rămână nepăsători faţă de situaţii similare şi să le reclame.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Peștișorul de aur
Poate ca braconajul de scobari era singurul lui venit, adica nu pot sa cred ca omul nu știa la ce risc se expune dar probabil ca foamea l-a împins.
Postat 10 Februarie 2023, 16:25 de Simonette
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON