URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
26 Iulie 2012, 14:12

Filiera maghiară: Oradea are şanse să atragă finanţări pentru proiecte transfrontaliere în valoare de 27 milioane de euro (FOTO)

Filiera maghiară: Oradea are şanse să atragă finanţări pentru proiecte transfrontaliere în valoare de 27 milioane de euro (FOTO) VA FI DRUM! Lung de circa 3,5 km, viitorul drum expres va lega cartierul Dragoş Vodă de Oncea prin strada Ecaterina Teodoroiu, supratraversând pe viaducte străzile Piatra Craiului, Gheorghe Doja şi Louis Pasteur
Filiera maghiară: Oradea are şanse să atragă finanţări pentru proiecte transfrontaliere în valoare de 27 milioane de euro (FOTO) PIAŢA CU ETAJ. Piaţa Rogerius se va transforma în centru de afaceri pe două niveluri. Producătorii agricoli şi vânzătorii din bazar îşi vor desface produsele la parter, în vreme ce etajul va fi mobilat cu restaurante şi terase
Filiera maghiară: Oradea are şanse să atragă finanţări pentru proiecte transfrontaliere în valoare de 27 milioane de euro (FOTO) GREU LA DEAL! Primăria vrea să transforme dealul Ciuperca într-o zonă de agrement cu vegetaţie specifică zonei, fântâni arteziene şi alei şerpuite pentru plimbări în aer liber
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă totul merge bine, în următorii trei ani orădenii ar putea scurta drumul dintre cartierele Dragoş Vodă şi Oncea prin strada Ecaterina Teodoroiu. Şoferii vor străbate oraşul în doar câteva minute, traversând Crişul Repede peste podul Macio, fără să mai consume nervi şi combustibil în ambuteiajele din bulevardul Magheru.

Întrunit joia trecută la Timişoara, Comitetul de selecţie pentru programul de cooperare transfrontalieră HU-RO a aprobat, în premieră, finanţarea simultană a nu mai puţin de şase proiecte propuse de Oradea!

Oradea e fruntea!

Valoarea totală a noilor proiecte se ridică la 27 milioane de euro, din care 13 milioane de euro sunt finanţările nerambursabile alocate oraşului. Informaţia este deocamdată neoficială, aceasta urmând să fie confirmată de Comitetul de selecţie undeva în cursul lunii august. Semnarea contractelor de finanţare va fi urmată de licitaţiile pentru lucrări, aşa că investiţiile efective vor începe cel mai curând în primăvara anului viitor.

La această sesiune de depunere de proiecte au concurat 197 de proiecte promovate de judeţele ungare Szabolcs-Szatmar-Bereg, Hajdu-Bihar, Bekes şi Csongrad şi de judeţele româneşti Satu Mare, Bihor, Arad şi Timiş. Orădenii au reuşit să atragă nu mai puţin de 19% din cele 68 milioane de euro puse la bătaie pentru finanţarea unor proiecte care vizează întărirea coeziunii economice şi sociale în zona de graniţă. E de departe cea mai mare sumă pe care a reuşit să o atragă o localitate la această întrunire a comitetului.

Repede, la Oncea!

06 Marius Mos.jpgDin opt proiecte depuse, Oradea va primi finanţare pentru şase. "Adevărul este că am depus un număr mare de proiecte, toate cu şanse mari la finanţare. Ele acoperă o gamă largă de nevoi, de la cele legate de transport şi dezvoltare economică până la sănătate şi turism", spune Marius Moş (foto), şeful Direcţiei Management Proiecte cu Finanţare Internaţională din cadrul Primăriei.

Cea mai mare reuşită a orădenilor o constituie aprobarea proiectului privind construirea drumului rapid Oradea-Biharkeresztes. Drumul, cu o lungime de 3,5 kilometri, va fi construit de-a lungul străzii Ecaterina Teodoroiu şi va oferi o alternativă la circulaţia prin centrul oraşului pentru autovehiculele care tranzitează Oradea venind dinspre Cluj pentru a ajunge la drumul de Borş sau Satu Mare.

Din valoarea totală a proiectului, estimată la 13 milioane de euro, municipalitatea a reuşit să atragă fonduri nerambursabile în valoare de 5,5 milioane de euro. Diferenţa urmează să fie acoperită de către Primărie dintr-un împrumut sau din alocări de la bugetul local. Având în vedere că pentru construcţia drumului şi a pasajelor peste străzile Gheorghe Doja şi Louis Pasteur vor trebui făcute exproprieri de terenuri, municipalitatea ar trebui să se mişte ultra-rapid. Banii europeni trebuie cheltuiţi în cel mult trei ani, în caz contrar urmând a fi returnaţi.

Din piaţă, centru de afaceri...

Pe locul doi din punct de vedere al finanţării atrase se numără modernizarea pieţei Rogerius, pe amplasamentul căreia municipalitatea intenţionează să ridice un centru de afaceri cu produse agroalimentare. Partener în proiect, Primăria Debreţin va construi în Ungaria un incubator de afaceri. Valoarea totală a proiectului se ridică la 5,7 milioane de euro, din care finanţarea nerambursabilă rezervată Oradiei se ridică la 2,9 milioane de euro.

"Producătorii nu au de ce să se teamă că îşi vor pierde locul din piaţă. Centrul de afaceri va avea aceeaşi funcţiune. Singura diferenţă este că de acum vânzarea de produse agricole se va face civilizat", zice directorul DMPFI. Construcţia care va lua locul pieţei va avea două niveluri. Parterul va fi ocupat de spaţii comerciale şi mese pentru produse agroalimentare,  iar la etaj vor fi amenajate localuri şi terase pentru locuitorii zonei.

Investiţii în bisturie

Chiar dacă mai puţin spectaculoase, cele două proiecte care vizează reabilitarea sălilor de operaţii de la Spitalul Municipal "Gavril Curteanu" şi Spitalul Clinic Judeţean Oradea sunt la fel de importante. Estimate fiecare la circa 2,2 milioane de euro, cele două proiecte au reuşit să atragă finanţări nerambursabile de câte 1,4 milioane de euro. "În acest caz se va pune accent pe dotarea sălilor de operaţii cu aparatură modernă. Lista dotărilor a fost făcută chiar de medicii care vor opera acolo, aşa că este de aşteptat ca şi calitatea actului medical să crească", afirmă Moş.

Cele două proiecte au inclusiv o componentă referitoare la perfecţionarea personalului medical prin traininguri comune româno-ungare, intervenţii chirurgicale făcute împreună şi chiar implementarea unui sistem de telemedicină pentru promovarea unor soluţii comune în cazurile complexe. Astfel, Spitalul Judeţean îşi va moderniza sălile de operaţii de la urgenţe, chirurgie plastică şi reparatorie, neurochirurgie şi oftalmologie, chirurgie generală I şi II, ortopedie, ORL şi BMF, iar la Spitalul "Gavril Curteanu" se va reamenaja blocul operator de la ortopedie şi alte trei săli de operaţii generale.

Bani pentru turism

Nici proiectul privind reamenajarea dealului Ciuperca, în valoare de 1,9 milioane de euro, nu a rămas pe dinafară. Oradea a reuşit să atragă o finanţare nerambursabilă de 735.000 euro pentru stabilizarea versantului şi protejarea florei locale. Întreaga zonă va fi transformată în promenadă cu alei şi fântâni, dar şi loc de atracţie pentru turiştii care doresc să admire oraşul de la înălţime.

Tot o componentă turistică are şi proiectul privind repunerea în valoare a sinagogii Zion din Piaţa Independenţei. Monument de arhitectură, clădirea va servi ulterior ca sală pentru concerte, manifestări culturale, expoziţii, dar şi ca punct de informare turistică. Reabilitarea clădirii a fost estimată la 1,9 milioane de euro, sumă din care nu mai puţin de 1,1 milioane de euro o reprezintă finanţarea nerambursabilă.

Ultimele două proiecte au fost gândite astfel încât după implementarea lor să dea o nouă faţă oraşului, mai curată şi atractivă. Pe cât se poate, europeană...


BAN PE BAN
10.721.631
de euro va trebui să aloce municipalitatea pentru cofinanţarea proiectelor câştigate


MAI SUNT ŞANSE!
Banca rezervelor

Dezbaterile de joia trecută pentru desemnarea proiectelor transfrontaliere au durat nu mai puţin de opt ore. Fiecare proiect a fost evaluat în prealabil de experţi independenţi şi punctat în baza unor criterii obiective. Proiectele propuse de Oradea au obţinut fiecare între 70 şi 90 de puncte din totalul de 100 posibile. Proiectele care au obţinut un punctaj bun dar, datorită fondurilor limitate, nu au obţinut finanţare, precum reabilitarea unor biserici orădene în vederea reintroducerii în circuitul cultural şi turistic, sau înfiinţarea centrului de monitorizare a traficului, au fost trecute pe lista de rezervă. În cazul în care în urma licitării investiţiilor deja aprobate se vor face economii, banii rămaşi ar putea fi redirecţionaţi către aceste proiecte.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
Doi de un leu !!!
Dan si Marius !!! Sunteti doi timpiti !!! Habar nu aveti ce e acela un forum si ce sunt acelea comentarii !!! La prima ora sa veniti la raport la mine !!!
Postat 26 Iulie 2012, 21:04 de Bolojan
Vital ar fi creşterea nivelului de inteligenţă în administraţia publică locală
Ţăranii de pe dealurile orădene, profitând de aversa de ploaie, au împins iar tot nămolul, nisipul şi pietrişul din surplusul lor, către noi, orăşenii care locuim mai la vale. Adică era de dimineaţă o mizerie de nedescris între ţărănismul lor şi orăşenismul nostru. Şi nimeni nu face curat pe străzile inundate de aluviuni. Acesta ar fi un proiect vital pentru Oradea, nicidecum cel de reablitare a rahatului pomponos. Ce naiba ? Au dispărut toţi cei care aveau capacitatea de a emite liste de priorităţi, pe bază de criterii urbanistice aferente conceptelor dezvoltării durabile ?
Postat 26 Iulie 2012, 20:56 de Carp III
ARATA BINE CENTRUL DE AFACERI!
Utitandu-ma la plansele pentru CENTRU DE AFACERI dau bine la prima vedere! Avand in vedere spatiul redus si raportandu-ne la ce este acum se pare ca parcarea se va extinde pe dreapta, bazarul dispare de tot daca se doreste sa ramana o piata de legume si fructe si lactate macar cu suprafata de acum ( a se vedea si planurile inierbate de pe stanga). Apropo cand s-a facut licitatia pentru proiectarea acestui spatiu? Dl. Adrian Cris (ca nu ati gasit pana acum deficiente in activitatea Primariei) ne comunicati (desigur in urma unui reportaj bine documentat pe aceasta tema) care firma a proiectat Centrul si care a fost costul proiectarii precum si detalii despre suprafetele prevazute in proiect si detalii despre atribuirea lucrarii... Sau macar arhitectii care lucreaza GRATIS pentru Primarie...Va invit la o cafea pe terasa Centrului drept multumire pentru informarea corecta....Va asigur ca un articol pe aceasta tema va fi citit de multi locuitori din Rogerius si mai ales din bazar. ..
Postat 26 Iulie 2012, 20:00 de Adi Oradeanul
DRUMURI SI CARTOFI din CENTRU DE AFACERI
Pentru comentatori votez demiterea lui Basescu si despre PDL nu am o parere buna... Dar DRUM EXPRES ne trebuie cu 7,7 milioane EURO (cat pune Oradea - chiar daca in 3 ani) ...aproape de pret de autostrada (13 mil./3,5 km)... pe drumul acela vor trece cateva zeci de masini (va trece doar trafic usor)...Daca se grabesc de ce nu pot trece pe centura ce speram ca se va finaliza o data, iar daca treceau prin Oradea mai mancau o pizza, o shaorma, vizitau cetatea centrul... asa beneficiul exclusiv va fi al hotelurilor Hilton si cel propus a se construi de italienii de la Macio... Nu mai bine se investea aceasta suma in pasajele propuse de Cseke in locul turbogiratiei (ca tot trebuie sa se construiasca niste pasaje de anumite firme) sigur ieseau sub 7 milioane de euro, pentru un trafic mai usor in locul ambuteiajelor din perioada de scoala (SIGUR, SIGUR ERA IN AVANTAJUL SI FOLOSUL ORADENILOR).. Abia astept sa cumpar cartofi de la CENTRUL DE AFACERI DIN Rogerius! De unde ati gasit denumirea(?!)-doar pentru a pacali pe prosti (chiar se incadreaza UE in categoria asta?!) daca o sa avem tot o piata si localuri. Cred ca ne lipseau in zona - nu mai sunt spatii libere prin Lotus, OSC, carrefour, Oasis, Prima si ce se mai consteste in oras)... Sa investim si noi oradenii sa ne simtim in RAI ca si Mudura, Popoviciu si altii... CORECT, DAA, Tineti-o tot asa!!! Bravo Bolojan !!
Postat 26 Iulie 2012, 19:37 de Adi Oradeanul
BRAVO !
Corect ! DA BOLOJAN ! DA USL !!!
Postat 26 Iulie 2012, 18:02 de Marius
Felicitari
Felicitari celor din Primarie pentru reusita. Asteptam si materializarea efectiva a proiectelor. Tineti-o tot asa
Postat 26 Iulie 2012, 16:00 de Dan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON