URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 14 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
20 Septembrie 2015, 19:54

Filantropie cu lăcomie: Un ONG a păgubit Direcţia pentru Protecţia Copilului cu o jumătate de milion de lei

Filantropie cu lăcomie: Un ONG a păgubit Direcţia pentru Protecţia Copilului cu o jumătate de milion de lei PE MERIT. Acuzată că a preluat orfelinatul din Popeşti (foto) din interes, plătindu-se generos din bani publici pe sine, soţul, tatăl, mama şi prietenii, şefa Fundaţiei Copiii Dragostei, Lavinia Ştef (medalion), susţine că a făcut-o pe merit. "Pe lângă banii de la DGASPC, lunar strângem încă 20.000 lei din donaţii, deci atâta merităm şi noi", se apără directoarea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pe considerentul că le pot chivernisi mai bine decât statul, cu 4 ani în urmă Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor încredinţa unor ONG-uri administrarea a 32 din cele 42 de orfelinate şi aziluri din judeţ.

La Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi din Popeşti, privatizarea managementului a avut ca efect, însă, căpuşarea aşezământului chiar de către ONG-ul care l-a preluat. Camera de Conturi Bihor a confirmat în această vară prejudicii de peste 524.000 lei cauzate DGASPC de Fundaţia Copiii Dragostei, ai cărei şefi au concediat aproape o treime din angajaţi, şi-au umflat salariile nelegal şi chiar au decontat achiziţii fictive. Cu toate acestea, au primit un nou contract de administrare, până în 2018...

Nişte frustraţi

Fundaţia Copiii Dragostei gestionează din ianuarie 2012 Centrul din Popeşti, unde se află 57 de minori cu retard psihic, printre primele măsuri luate de conducerea ONG-ului fiind concedierea a 12 din cei 38 angajaţi. Nu-i de mirare că în vara aceluiaşi an trei foste educatoare îşi luau "revanşa" acuzând-o de rele tratamente aplicate minorilor pe şefa Fundaţiei, Lavinia Ştef, şi pe soţul acesteia, Alexandru Ştef, pus administrator.

"De când am preluat Centrul nu trece lună fără reclamaţii, dar de fiecare dată DGASPC şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale au constatat că nimic nu era adevărat", se apăra la acea vreme Lavinia Ştef, susţinând că foştii angajaţi erau nemulţumiţi fiindcă nu mai aveau de unde să fure.

Cine zice ăla e!

Fosta contabilă a Centrului, Mirela Silcău, afirmă însă că adevăraţii hoţi sunt tocmai şefii Fundaţiei, aşa că a sesizat nu DGASPC, care ar fi făcut numai controale "binevoitoare", ci Camera de Conturi. Capetele de acuzare? Licitaţia pentru externalizare a fost aranjată, la caietul de sarcini contribuind fostul şef al Direcţiei, Ioan Groza, şi soţia sa, Alina Groza, pusă pe statele de plată ale ONG-ului deşi în continuare e salariată a DGASPC. De asemenea, arăta femeia, dacă înainte de externalizare Direcţia aloca 1.550 lei lunar pentru întreţinerea fiecărui copil de la Popeşti, după externalizare alocaţia a ajuns la 1.700 lei lunar.

Mai mult, şefa Fundaţiei şi-a fixat sieşi, rudelor şi protectorilor salarii grase. "Lavinia Ştef şi-a pus 5.229 lei, la fel şi soţului. Tatăl şi mama sa, care vin la Popeşti numai în vizită, sunt plătiţi cu 6.085 lei şi respectiv 5.874 lei, pe posturi cu jumătate de normă. Alina Groza, deşi este în conflict de interese, fiind angajată a DGASPC dar şi manager de proiect la Popeşti, primeşte 2.984 lei, tot pe jumătate de normă", a acuzat Silcău.

Economii pe invers

Neregulile au fost confirmate de Camera de Conturi abia în acest an. Potrivit unei note de constatare întocmite în iulie, DGASPC a atribuit administrarea Centrului "fără a solicita Fundaţiei fundamentarea preţului", deşi era obligatoriu. Inspectorii au confirmat, de asemenea, că deşi angajaţii ONG-urilor care administrează orfelinate sunt asimilaţi bugetarilor, şefii de la Copiii Dragostei şi-au majorat nelegal veniturile.

Aceştia ar fi trebuit să păstreze grila de salarizare preluată pe toată durata contractului, adică până în ianuarie 2015, astfel încât fondul de salarii să nu depăşească nivelul din ianuarie 2012. Or, în 2015 acesta a ajuns de la 48.034 lei lunar la 62.594 lei, fiind împărţit nu la 38 de angajaţi, ci doar la 26, de majorări beneficiind doar "clanul" Ştef. Concluzia? Diferenţa de 524.000 lei încasată în plus de şefii ONG-ului în ultimii 3 ani reprezintă "cheltuieli neeligibile", iar plata banilor "abatere care a dus la stabilirea unei pagube în bugetul DGASPC".

Că şefii Fundaţiei s-au lăcomit la banii publici o arată şi faptul că, deşi au organizat o tabără pentru copii într-o casă din Ţeţchea oferită gratuit de un alt ONG, ulterior au decontat contravaloarea ei din alocaţiile de la DGASPC, pretinzând, pe baza unor facturi şi chitanţe purtând ştampila respectivei organizaţii, că ar fi plătit 15.675 lei, motiv pentru care Parchetul Marghita a şi deschis un dosar pentru delapidare, fals şi uz de fals.

De încredere

Deşi erau informaţi atât despre verificările Camerei de Conturi, cât şi despre cercetările procurorilor, şefii DGASPC Bihor au decis, în iulie, să încheie cu Fundaţia un nou contract pentru administrarea Centrului din Popeşti, cu valabilitate până în iulie 2018. Motivul? "Singura acoperire e că inspectorii au descris neregulile într-o notă de constatare, fără să fi redactat încă raportul de control, actul care ar fi obligat autorităţile să tragă la răspundere vinovaţii şi să recupereze prejudiciul", spune Mirela Silcău.

BIHOREANUL a încercat să afle explicaţia oficială a DGASPC, dar solicitarea scrisă adresată marţea trecută a rămas fără răspuns. În schimb, şefa Fundaţiei, Lavinia Ştef, susţine că este în continuare victima angajaţilor concediaţi, iar noul contract a fost încheiat legal, prevăzând pentru ea şi ai săi salarii micşorate până la 3.000 lei lunar. Cum ar veni, a lăsat de la ea, din generozitate...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
Asa e
Da, Stef se da mare sef , vine asi face prezenta , sta ce sta si pleaca, nu se implica in nimic , doar isi incaseaza salarul cel mare, nu se gandeste la angajatii care vin si stau la program , fac treaba, de multe ori sunt terorizati si acuzati ca nu-si fac treaba . Sa n-aiba parte de acei bani nemunciti , in loc sa le dea premiu celor care chiar fac treaba , dai dracului pe ei, noua se ne fie bine. Scusuri de oameni.
Postat 25 Septembrie 2015, 14:18 de vorbe
Papura Voda
Traim in tara lui Papura Voda, care este Stef, are servici la fara frecventa.
Postat 25 Septembrie 2015, 07:57 de vorbe
Tara Guru-Guru
Traim in tara Guru Guru, unde toate se fac cu cru , credeti ca DGASPC nu a vrut sa preia centru inapoi? Ba da, insa nu este o baza legala pentru asa ceva , trebuie modificat codul muncii ca sa se poata prelua inapoi personalul angajat de la privat la stat. Credeti ca DGASPC nu stie ca nu se pune accent pe calitatea serviciilor ? ca e doar o metoda de inavutire a unor persoane care sunt false , spun ca iubesc si se dedica copiilor dar nu fac altceva decat sa se imbuibe. Dumnezeu sa nu-i lase sa se bucure de acesti bani nemunciti. Ce vine pe Pla tot asa sa mearga, sa-i dea numai pe medici si medicamente. Dobitocii. Se considera Organizatii non profit , insa profitul e la ei in buzunar si cei nevoiasi sufera. Ar trebui ca cei din guvern sa oblige toti privatii sa dea salarii mari angajatilor de 3000 lei ca si sefilor care nu fac nimic doar gandesc cum sa minta si cum sa fure. Angajatii sunt cei care de fapt ofera serviciile , ai spala, ai alimenteaza, ai duce la scoala, ai ajuta la teme,ai asculta, etc. Sefii habar nu au , doar se afiseaza cu fata lor falsa cat ai iubesc ei si cand colo dute de aici. Gunoaie de oameni, sa ajunga sa fie singuri , nimeni sa nu-i bage in seama ,asa cum fac ei cu copii acestia. Faceti presiuni la guvern sa permita preluarea centrelor inapoi, ong-urile daca sunt tari in bascula sa-si gestioneze singuri ale lor. De ce nu s-a dezvoltat pana acuma ? pentru ca nu se gandeste la ong ul lor ci la buzunarul propriu si la propria lor bunastare. Numai mie, numai mie, voua minciunele.
Postat 24 Septembrie 2015, 22:00 de vorbe
mafia bugetara
Adevarul adevarat este ca aceasta "organizatie" mafioata numita DGASPC Bihor este o mare groapa de bai bugetati unde tati bugetarii traiesc f. usor si f. bine asa ca orice restructurare se lasa cu scandal si reclamatii. Milioane si milioane se risipesc aiurea pe tot felu de achizitii. Nu toti profita insa sefii sunt FRUNCEA !!! Mititeii semneaza tot felu de rapoarte de necessitate si sefii i-au malaiul !!!!!!
Postat 21 Septembrie 2015, 10:32 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON