Pe considerentul că le pot chivernisi mai bine decât statul, cu 4 ani în urmă Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor încredinţa unor ONG-uri administrarea a 32 din cele 42 de orfelinate şi aziluri din judeţ.
La Centrul pentru Copii cu Dizabilităţi din Popeşti, privatizarea managementului a avut ca efect, însă, căpuşarea aşezământului chiar de către ONG-ul care l-a preluat. Camera de Conturi Bihor a confirmat în această vară prejudicii de peste 524.000 lei cauzate DGASPC de Fundaţia Copiii Dragostei, ai cărei şefi au concediat aproape o treime din angajaţi, şi-au umflat salariile nelegal şi chiar au decontat achiziţii fictive. Cu toate acestea, au primit un nou contract de administrare, până în 2018...
Nişte frustraţi
Fundaţia Copiii Dragostei gestionează din ianuarie 2012 Centrul din Popeşti, unde se află 57 de minori cu retard psihic, printre primele măsuri luate de conducerea ONG-ului fiind concedierea a 12 din cei 38 angajaţi. Nu-i de mirare că în vara aceluiaşi an trei foste educatoare îşi luau "revanşa" acuzând-o de rele tratamente aplicate minorilor pe şefa Fundaţiei, Lavinia Ştef, şi pe soţul acesteia, Alexandru Ştef, pus administrator.
"De când am preluat Centrul nu trece lună fără reclamaţii, dar de fiecare dată DGASPC şi Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale au constatat că nimic nu era adevărat", se apăra la acea vreme Lavinia Ştef, susţinând că foştii angajaţi erau nemulţumiţi fiindcă nu mai aveau de unde să fure.
Cine zice ăla e!
Fosta contabilă a Centrului, Mirela Silcău, afirmă însă că adevăraţii hoţi sunt tocmai şefii Fundaţiei, aşa că a sesizat nu DGASPC, care ar fi făcut numai controale "binevoitoare", ci Camera de Conturi. Capetele de acuzare? Licitaţia pentru externalizare a fost aranjată, la caietul de sarcini contribuind fostul şef al Direcţiei, Ioan Groza, şi soţia sa, Alina Groza, pusă pe statele de plată ale ONG-ului deşi în continuare e salariată a DGASPC. De asemenea, arăta femeia, dacă înainte de externalizare Direcţia aloca 1.550 lei lunar pentru întreţinerea fiecărui copil de la Popeşti, după externalizare alocaţia a ajuns la 1.700 lei lunar.
Mai mult, şefa Fundaţiei şi-a fixat sieşi, rudelor şi protectorilor salarii grase. "Lavinia Ştef şi-a pus 5.229 lei, la fel şi soţului. Tatăl şi mama sa, care vin la Popeşti numai în vizită, sunt plătiţi cu 6.085 lei şi respectiv 5.874 lei, pe posturi cu jumătate de normă. Alina Groza, deşi este în conflict de interese, fiind angajată a DGASPC dar şi manager de proiect la Popeşti, primeşte 2.984 lei, tot pe jumătate de normă", a acuzat Silcău.
Economii pe invers
Neregulile au fost confirmate de Camera de Conturi abia în acest an. Potrivit unei note de constatare întocmite în iulie, DGASPC a atribuit administrarea Centrului "fără a solicita Fundaţiei fundamentarea preţului", deşi era obligatoriu. Inspectorii au confirmat, de asemenea, că deşi angajaţii ONG-urilor care administrează orfelinate sunt asimilaţi bugetarilor, şefii de la Copiii Dragostei şi-au majorat nelegal veniturile.
Aceştia ar fi trebuit să păstreze grila de salarizare preluată pe toată durata contractului, adică până în ianuarie 2015, astfel încât fondul de salarii să nu depăşească nivelul din ianuarie 2012. Or, în 2015 acesta a ajuns de la 48.034 lei lunar la 62.594 lei, fiind împărţit nu la 38 de angajaţi, ci doar la 26, de majorări beneficiind doar "clanul" Ştef. Concluzia? Diferenţa de 524.000 lei încasată în plus de şefii ONG-ului în ultimii 3 ani reprezintă "cheltuieli neeligibile", iar plata banilor "abatere care a dus la stabilirea unei pagube în bugetul DGASPC".
Că şefii Fundaţiei s-au lăcomit la banii publici o arată şi faptul că, deşi au organizat o tabără pentru copii într-o casă din Ţeţchea oferită gratuit de un alt ONG, ulterior au decontat contravaloarea ei din alocaţiile de la DGASPC, pretinzând, pe baza unor facturi şi chitanţe purtând ştampila respectivei organizaţii, că ar fi plătit 15.675 lei, motiv pentru care Parchetul Marghita a şi deschis un dosar pentru delapidare, fals şi uz de fals.
De încredere
Deşi erau informaţi atât despre verificările Camerei de Conturi, cât şi despre cercetările procurorilor, şefii DGASPC Bihor au decis, în iulie, să încheie cu Fundaţia un nou contract pentru administrarea Centrului din Popeşti, cu valabilitate până în iulie 2018. Motivul? "Singura acoperire e că inspectorii au descris neregulile într-o notă de constatare, fără să fi redactat încă raportul de control, actul care ar fi obligat autorităţile să tragă la răspundere vinovaţii şi să recupereze prejudiciul", spune Mirela Silcău.
BIHOREANUL a încercat să afle explicaţia oficială a DGASPC, dar solicitarea scrisă adresată marţea trecută a rămas fără răspuns. În schimb, şefa Fundaţiei, Lavinia Ştef, susţine că este în continuare victima angajaţilor concediaţi, iar noul contract a fost încheiat legal, prevăzând pentru ea şi ai săi salarii micşorate până la 3.000 lei lunar. Cum ar veni, a lăsat de la ea, din generozitate...
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.