URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Aprilie 2023, 19:30

Proiect cu schimbări. Faţada parcării din strada Iosif Vulcan va fi modificată pentru a avea un aspect simetric (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Faţada parcării din strada Iosif Vulcan va fi modificată pentru a avea un aspect unitar.

Potrivit unui comunicat al Primăriei, Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a aprobat modificarea proiectului pentru îmbunătăţirea aspectului clădirii. „Modificările propuse sunt în acord şi cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi completează proiectul de amenajare a parcării supraetajate pe str. I. Vulcan", se menţionează în comunicat.

Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor a cerut refacerea faţadei, calcanelor, închiderea podului de deasupra intrării de la viitoarea parcare din strada Iosif Vulcan.

Comisia Municipală pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a aprobat refacerea proiectului astfel încât clădirea parțial demolată pentru realizarea accesului la viitoarea parcare să aibă în continuare câte două ferestre pe fond de cărămidă aparentă, amplasate în oglindă la ambele capete ale imobilului.

Măsura a fost luată având în vedere că demolările făcute pentru realizarea accesului la viitoarea parcare supraetajată au distrus simetria fațadei.

„Faţada a fost proiectată simetric. Acum, în partea stângă există două geamuri placate în lateral cu cărămidă. Proiectul a fost refăcut astfel încât, după demolarea clădirii pentru realizarea accesului, să existe şi în partea dreaptă a clădirii, în oglindă, tot două geamuri aşa cum era înainte", a declarat pentru BIHOREANUL şeful Direcţiei Patrimoniu Imobiliar din cadrul Primăriei, Lucian Popa, care gestionează lucrările.

În plus, podul clădirii va fi prelungit inclusiv peste accesul la viitoarea parcare până în clădirea în vecinată pentru a da imobilelor un aspect unitar.

După cum BIHOREANUL a mai scris, viitoarea parcare cu 121 de locuri dispuse pe trei etaje se realizează pe un teren de 4.179 mp, într-o curte interioară delimitată de străzile Iosif Vulcan şi Aurel Lazăr. Construcţia, realizată în proporţie de peste 80%, a ajuns în faza finisajelor exterioare, urmând să fie finalizată în vara acestui an.

Lucrările sunt executate de asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere), Trameco SA (asociat) şi Poliart SRL (asociat), valoarea contractului fiind de 10,2 milioane lei fără TVA.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
9 Comentarii
Petre93 aka adi13 aka Maikeltroll
Cine crezi ca câștiga la anul :::::)))) Se stir deja, dar sa mori de ciudă :::))))
Postat 23 Aprilie 2023, 11:49 de Sandu2100
Drop/sandu
Mai bine ai ramane si tu la sapa, acolo de unde esti. Lasa tu si Bolojan orasul ca nu e de voi.
Postat 23 Aprilie 2023, 07:17 de Petre93
Poate o problema e ca in afara centrului avem brutalismul de blocuri comuniste..
Nici la blocurile noi nu prea vezi ferestre din podea in tavan, pereti de sticla, sau alte tendinte locative curente. Daca am avea era reprezentata in alta parte, poate nu am cere-o la orice proiect. Deacord! Singura mea completare e ca spatiile economice nu cred ca ar fi atractive (cladirile istorice au un dezavantaj din start comparat cu o constructie noua greenfield, e mai greu sa le modernizezi si doar in interior la clasa A) fara a se ocupa intai cele locative
Postat 22 Aprilie 2023, 12:22 de unu
unu,
Nu, supra-etajarile nu trebuie sa fie istorice. A reproduce in prezent ceva din trecut, e kitsch. Impotriva istoricismului a luptat si Secessiunea (un exemplu). In arta/arhitectura e nevoie de permanenta inovare, artistul/arhitectul trebuie sa aiba libertate. Astea fiind spuse, reiterez, cladirea trebuie pastrata in forma originala. Unde nu se poate, din motive obiective, si cladirea are valoare patrimoniala/istorica, se reconstruieste cladirea (palatul episcopal greco-catolic). Pastratul fatadei, reproducerea fatadei, adaugarea unei constructii moderne peste aceasta, sunt agresiuni, creaza un hibrid/monstru stilistic, vandalism arhitectural. Suna dur, dar altcumva nu pot sa exprim, poate sunt educat in alta cultura. Incerc sa concluzionez, daca vrem vreodata o recunoastere arhitecturala/patrimoniala internationala serioasa, trebuie sa pastram/restauram. Constructii moderne, repet moderne, se pot construi in afara centrului istoric protejat. Era sa uit, ultima problema a centrului e densificarea, trebuie intai ocupate spatiile actuale, de locuit sau economice. Place sau nu, centrul e depopulat, iar situatia se va agrava prin turismul la care tinde administratia. Dar asta e alta discutie…
Postat 22 Aprilie 2023, 10:05 de User anonimizat
fara densitate locativa, centrul (istoric/neistoric) va ramane fara vad economic, si suburbiile vor face comert in malluri si big-box-store cu parcari
nu la toata strada, dar daca tot ai demolat si urmeaza sa reconstruiesti.. e ironic si sa amenzezi cu impozit marit pe unii care au casa pe un nivel intre 2 case P+2, iar tu primarie sa darami, si cand reconstruiesti sa o faci tot doar cu Parter simplu. Pe colt cu Republicii ai P+3+M, urmatoarele 2 cladiri in stanga, ambele sunt P+1, apoi ai doar asta una cu simplu parter, ca un dinte lipsa in gura, iar in dreapta ai din nou P+2+M. Sa ai diferenta de un etaj intre cladirile invecinate e una, dar de 2 nivele e mai contrastant. De cealalta parte a strazii, casa DavasLaRoche P+1+M (pun acoperisul in panta ca Mansarda datorita volumetriei pe inaltime), P+3+M (hotel atlantic), P+3+M, P+2+M, P+1+M, P+1+M, P+2+M (butoiul de aur), P+3+M (casa poynar). Nu vreau revolutia franceza or comunista, nu zic sa darami totul si sa reconstruiesti aliniat, ci evolutie pas cu pas, ajungi tot la un aliniament echilibrat cu noile autorizatii si interventii care se fac poate odata la 50-80 de ani, cladire cu cladire.. Supra-etajarile nu trebuie sa fie neaparat moderne, pot sa fie si istorice, in acelasi stil, pot unele sa fie si moderne, altele pot sa fie contemporane care isi platest tribut si respect istoriei, intr-o reinterpretare avangardista a acelorasi stiluri. De-acord cu pastrarea fatadei originale, dupa cum am zis! (...la parter). Riscul, daca nu aduci mai multi locuitori in centru, e sa ai un oras cu centru de case, inconjurat de blocuri de 10 etaje de jur imprejur, pe Nufarul, Peta, Iosia, Decebal, Rogerius, Dacia. Istoric, dragut, dar fara activitate economica... desi... stand sa te gandesti, poate chiar e bine si asa... poate ma razgandesc...
Postat 21 Aprilie 2023, 23:45 de unu
Bine si ass
Dar totuși trebuie păstrată fațada, sau construită la fel. Arhitecții de azi care au făcut școlile in comunism ar trebui să se retragă si sa meargă la SAPĂ. Ăștia nu știu multe si nici update nu vor.
Postat 21 Aprilie 2023, 20:55 de Sandu2100
Fațadism.
In general, observ ca se legitimeaza fenomenul, in forma lui cea mai proasta, demolarea cladirii si reconstruirea fatadei, mai rar pastrarea fatadei si reconstruirea cladirii. Ambele variante, daca nu sunt fortuite (distrugere prin razboi sau incendii), reprezinta un vandalism arhitectural.
Postat 21 Aprilie 2023, 20:48 de User anonimizat
unu,
pe principiul asta ce faci, ridici regimul la toata strada pana la Kolozsváry? Absurd! Din mai multe motive, in primis-strici unitatea stilistica adaugand constructii moderne peste cele vechi, cu derapajele inerente-kitsch. Cladirile trebuie pastrate in forma lor originala. Frumusetea sta (si) in diversitate. Alinierea regimului de inaltime tine de brutalism si modernism-socialist, credeam ca am trecut peste curent.
Postat 21 Aprilie 2023, 20:33 de User anonimizat
naspa, sa ma plang: Pai nu vrea primaria sa creasca inaltimea si densitatea din centru, si supraimpoziteaza cladirile mici, care nu sunt aliniate la nivelul celor mai inalte de pe strada?
inteleg ca s-a plans directia de cultura ca vrea un aspect istoric, si sunt de-acord! La parter, e o idee buna din partea cultistilor sa aiba "în continuare câte două ferestre pe fond de cărămidă aparentă, amplasate în oglindă la ambele capete ale imobilului, clădirea parțial demolată pentru realizarea accesului la viitoarea parcare". E bine, dar nu trebuie sa reconstruiasca identic aceasi cladire, ci sa adauge si tendinte contemporane, de proiectare si design de avangarda in cladire, si puteau sa alinieze partea demolata care o vor reconstrui, la inaltime de P+2+M precum cladirea din dreapta intrarii (de la nr. 12). Astfel reconstruiau parterul simetric, istoric, caramida aparenta, si proiectau ceva nou, frumos, din timpurile noastre la urmatoarele 3 etaje, si cresteau si densitatea in centru, si aliniau cladirile la inaltime mai mare, cu cea istorica din dreapta, si pastrau si ecranul care arata cate locuri libere de parcare sunt, pentru ca sa stie soferii daca sa intre in curte or ba.
Postat 21 Aprilie 2023, 19:58 de unu
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON