URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 19 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
11 Iulie 2022, 19:47

Au început lucrările la cea mai nouă parcare supraetajată din Oradea. Primul pas: demolările (FOTO)

Au început lucrările la cea mai nouă parcare supraetajată din Oradea. Primul pas: demolările (FOTO) sursa foto: Primăria Oradea
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

După ce proiectul a stagnat o bună perioadă de timp din cauza spaţiului prea mic proiectat iniţial între locurile de parcare, au început, în sfârşit, lucrările la noua parcare supraetajată de pe strada Iosif Vulcan din Oradea.

Anunţul a fost făcut luni, printr-un comunicat de Primăria Oradea, conform căruia au început lucrările de eliberare a amplasamentului în vederea asigurării accesului la parcarea supraetajată ce se va construi pe strada Iosif Vulcan din Oradea.

Potrivit informării, noua parcare va avea 145 de locuri, din care 6 pentru persoane cu handicap, şi se realizează pe un teren de 4.179 mp, existent în curtea interioară delimitată de str. Iosif Vulcan nr. 12-14 şi str. Aurel Lazăr nr. 5-9.

"Clădirea parcării va avea regimul de înălţime D+P+3E. Accesul auto şi pietonal se va realiza prin partea sudică, dinspre str. Iosif Vulcan, având o lăţime de 5,80 m. Totodată, au fost prevăzute şi două accese secundare pietonale, utilizate şi pe post de ieşire de evacuare în caz de incendiu - unul pe latura nordică, iar al doilea opus, în sud. În dreptul accesului principal este propusă amplasarea încăperii personalului, de unde se supraveghează intrarea şi ieşirea din parcare, locul în care se şi administrează întregul ansamblu. La parter se află grupurile sanitare pentru participanţii la trafic", explică informarea.

Documentul arată şi că etajele parţiale sunt legate între ele prin case de scară şi lifturi bordate cu diafragme din beton armat. Pe lângă locurile de parcare pentru autovehicule mai sunt prevăzute şi spaţii pentru biciclete şi motociclete.

"Lucrările sunt executate de către asocierea formată din Drum Asfalt SRL (lider de asociere), Trameco SA (asociat) şi Poliart SRL (asociat). Valoarea contractului este de 10.243.456,33 lei fără TVA, iar durata este de 15 luni, din care trei luni de proiectare şi 12 luni execuţie. Proiectul este implementat de către Primăria Oradea, prin Direcţia Patrimoniu Imobiliar (DPI)", mai arată informarea.

Comunicatul nu face referire însă la soluţia adoptată de municipalitate pentru deblocarea şantierului.

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, reprezentanţii primăriei au cerut refacerea proiectului tehnic al parcării supraetajate din cauza spaţiului prea mic între locurile de parcare. Inginerii Primăriei au realizat în ultima clipă că, oricum ar împărţi spaţiul de 7 metri dintre doi stâlpi de susţinere ai plafonului la trei locuri de parcare, câte erau estimate în studiul de fezabilitate, rezulta un spaţiu de circa 2,3 metri pentru fiecare maşină, mult prea mic.

Piectantul Poliart a avut termen până la sfârşitul lunii să rezolve problema spaţiului prea îngust, luând în calcul inclusiv reducerea numărului locurilor de parcare, însă până la această oră nu a fost făcută publică soluţia care va fi adoptată.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Primăria face parcare pe banii orădenilor ... firmelor falimentare ale fraților Micula.
Terenul aparține "germenilor" iar PMO construiește o parcare, din care doar o parte va fi utilizată de orădeni în regim obișnuit. Iar cum legislația spune clar cum e cu astfel de combinații imobiliare ... construcțiile urmează regimul juridic al terenului. Așadar, proprietarul terenului devine, după trecerea termenului convenit prin contractul dintre părți, deținătorul faptic și scriptic al acestei parcări ... primăria urmând mai apoi să plătească chirie pentru clădirea construită de ea. Dacă nici acum nu se face ordine, între autoritățile publice locale și dependența acestora față de cei mai mari datornici la bugetul statului (cumulat peste jumătate miliard RON) ... înseamnă că orădenii sunt furați de ani și ani prin complicitatea magistraților, funcționarilor publici și edililor locali.
Postat 12 Iulie 2022, 09:24 de KP
Tipic pt. birtinez!
,,Proiectantul a avut termen până la sfârşitul lunii să rezolve problema spaţiului prea îngust [...] însă nici până la această oră nu a fost făcută publică soluţia care va fi adoptată." Intai demolam si vedem apoi ce iese!
Postat 12 Iulie 2022, 05:32 de pinonel
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON