URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
12 Aprilie 2022, 16:22

Expoziție în premieră, în Anul Titulescu, inaugurată de Adrian Năstase, la Muzeul Țării Crișurilor: „Nu putem accepta războaiele de agresiune” (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fost ministru de Externe în mandatul căruia au fost repatriate osemintele lui Nicolae Titulescu, fostul premier Adrian Năstase a vernisat marți, la Muzeul Țării Crișurilor, o expoziție dedicată „liderului diplomației românești și europene” interbelice.

Năstase a prezentat câteva din piese - fotografii, documente, distincții primite de Titulescu -, vorbind totodată despre importanța demersurilor acestuia împotriva politicilor revizioniste, cum este în prezent cea a Federației Ruse.

„Concepte transformate în norme”

Directorul Muzeului Țării Crișurilor, Gabriel Moisa, predecesorul acestuia, Aurel Chiriac, criticul de artă Ramona Novicov, PS Sofronie, episcopul ortodox al Oradiei, avocatul Ioan Cigan, coloneii în rezervă Dan Poinar și Constantin Moșincat, profesorul și publicistul Florin Ardelean au asistat la vernisarea expoziției, itinerată de la Muzeul de Istorie al Municipiului București și alcătuită din numeroase piese din colecțiile Fundației Titulescu, al cărei președinte este Adrian Năstase, dar și din colecțiile Ministerului de Externe al României.

Expoziția, a precizat profesorul Gabriel Moisa, a fost perfectată de anul trecut pentru acest an, declarat oficial Anul Titulescu (împlinindu-se 140 de ani de la naștere).

Vizitatorii Muzeului Țării Crișurilor, care au la dispoziție o lună pentru asta, pot vedea, de pildă, fotografii ce-l înfățișează pe Nicolae Titulescu alături de alți mari diplomați interbelici ori de membri ai guvernelor României, documente originale, cum ar fi Convenția pentru definirea agresiunii (1933), Pactul Antantei Balcanice, pașapoarte diplomatice, ținuta de ceremonie diplomatică, brevete ale distincițiilor primite, precum și medalii, cum ar fi cea oficială a primei Adunări a Societății Națiunilor (1920, Geneva), Ordinul Steaua României în grad de mare ofițer acordat de Regele Carol al II-lea, platoul de argint prin care Adunarea pentru Integrarea Națională a Indiei i-a conferit, în 1982, la centenarul nașterii, titlul de „Om al secolului pentru pace și înțelegere internațională” etc.

Lui Nicolae Titulescu, a spus Năstase, i se datorează „concepte transformate în norme” ale Dreptului Internațional, începând de la definirea agresiunii unui stat asupra altuia.

„Despre trecut, cu gândul la prezent”

Prezentând colecția de exponate, dar evocând mai ales personalitatea celui mai respectat diplomat pe care l-a avut România, singurul care a fost ales de două ori președinte al Societății Națiunilor (precursoarea ONU de astăzi), Adrian Năstase a subliniat că vorbește „despre trecut, dar cu gândul la prezent”, deoarece Nicolae Titulescu s-a remarcat mai ales prin „statornicia cu care s-a opus politicilor revizioniste”, cum sunt, acum, cele ale Federației Ruse, purtătoarea unui război revizionist împotriva Ucrainei.

„E important să înțelegem ce a însemnat efortul diplomatic într-o perioadă când, la fel ca și acum, războiul era interzis”, a spus Năstase, referindu-se la faptul că, în accepțiunea Societății Națiunilor fixată sub președinția lui Titulescu, „nu puteai începe un război dacă nu încercai 3 luni sau 6 luni o rezolvare pașnică, pe cale diplomatică”.

Năstase a adăugat, însă, că definirea agresiunii (în 1933) a fost adoptată la propunerea ministrului de Externe al URSS Maxim Litvinov, „ceea ce este ciudat” în zilele noastre, având în vedere războiul de agresiune pornit acum de Rusia împotriva Ucrainei.

„Nu putem să acceptăm un război de agresiune al unei țări împotriva altei țări, este un pericol de a se crea precedente”, a mai spus Adrian Năstase, sugerând că Rusia nu este singurul stat care are obiective revizioniste în Europa.

Tot marți, de la ora 17.00, și tot la Muzeul Țării Crișurilor, președintele Fundației Titulescu va dezvolta prezentarea făcută expoziției în cadrul unei conferințe despre activitatea marelui diplomat interbelic.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Omagiu sau insulta, la adresa lui Titulescu?
Ce palmă grea şi grozavă pe obrazul lui Titulescu, să fie elogiat de un pungaş cu obrazul gros şi beregata perforată artistic! Şi ce regretabilă complicitate a MTC-ului, de nici nu mai înţelegi pe cine a vrut să scoată cu adevărat în faţă sau doar să i-o mai spele un piculuţ…
Postat 12 Aprilie 2022, 23:22 de CatalinPopa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON