URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 20 APRILIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Dacă te iei după iubitorii de clorofilă, în Oradea s-a defrișat în ultimii ani o suprafață egală cu jumătate din Pădurea Amazoniană. De la Primărie ți se va spune că în ultimii 10 ani abia au dispărut doi copaci și o creangă, și aceea din cauza furtunii de anul trecut...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Săptămâna trecută, înainte ca lucrările de 70 milioane de euro derulate la Aeroportul Oradea să se încheie (apropo, va fi un şoc diferenţa!), suspansul privind utilitatea lor s-a risipit: CJ Bihor şi Primăria Oradea au bătut palma cu LOT şi cu HiSky.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți de noul proiect de realizare a unui drum nou între Paleu și Șoseaua Borșului, contestat de unii locuitori din Oncea?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 21 martie a fost publicată în Monitorul Oficial al României Legea nr. 58/2024 prin care se aduc modificări atât legii speciale cu privire la sancționarea traficului de droguri, cât și codului penal.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2022, 10:00

Adrian Năstase vine săptămâna viitoare la Oradea. Va vorbi la Muzeul Ţării Crişurilor

Adrian Năstase vine săptămâna viitoare la Oradea. Va vorbi la Muzeul Ţării Crişurilor (Sursa foto: Titulescu.eu)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Fostul premier Adrian Năstase va vorbi, săptămâna viitoare, marţi, în cadrul expoziţiei "Nicolae Titulescu, lider al diplomaţiei româneşti şi europene", care va fi vernisată la Muzeul Ţării Crişului din Oradea.

Evenimentul este organizat de Fundaţia Europeană Titulescu, al cărei preşedinte și membru fondator este Adrian Năstase, în parteneriat cu MŢC, Muzeul Municipiului Bucureşti, Ministerul Afacerilor Externe, prin Unitatea Arhive Diplomatice, Arhivele Naţionale ale României, Consiliul Judeţean Bihor şi Primăria Municipiului Oradea.

Expoziția face parte dintr-o serie de manifestări organizate de fundaţie, care doreşte să marcheze astfel împlinirea a 140 de ani de la naşterea marelui om politic şi diplomat român, au transmis reprezentanții MȚC printr-un comunicat. 

Publicul va putea vedea documente şi fotografii de epocă originale ce i-au aparţinut lui Nicolae Titulescu şi care au legătură cu viaţa, activitatea diplomatică şi cariera politică a sa.

"(n.r. - expoziția va cuprinde) Livretul militar, paşaportul, jurnalele anilor 1920-1930, bicornul de diplomat, cărţi de vizită, tabachere, ciocănelul folosit în calitate de preşedinte al Adunării Generale a Societăţii Naţiunilor, precum şi câteva însemne oficiale: Steaua României, de Pace, în grad de Mare Ofiţer, acordată de Regele Carol al II-lea, medalia oficială a primei adunări a Societăţii Naţiunilor vor putea fi admirate în expoziţie. Fotografii înfăţişându-l pe Nicolae Titulescu în compania unor mari oameni de stat, scrisori către oamenii politici importanţi ai vremii, documente care atestă importanţa demersurilor sale politice şi diplomatice, printre care Pactul de organizare al Micii Înţelegeri, semnat la Geneva, la 16 februarie 1933, Convenţia de definire a agresiunii, încheiată la Londra, la 3 iulie 1933 şi Pactul Antantei Balcanice, semnat la Atena, la 9 februarie 1934, întregesc acest demers expoziţional", a precizat Adina Renţea, curator al expoziţiei, potrivit comunicatului.

Vizitatorii vor putea vedea şi câteva obiecte personale ale diplomatului care nu au mai fost expuse până acum.

"Remarcabil om politic, cu rol esenţial într-o serie de decizii importante pentru România, jurist şi profesor, membru titular al Academiei Române, orator de calibru, cu un talent anticipativ de excepţie al evenimentelor, punând în dezbatere idei, care, peste ani, aveau să se dovedească de o mare acurateţe şi pertinenţă, întreaga carieră diplomatică a lui Nicolae Titulescu, una dintre cele mai strălucite personalităţi ale politicii internaţionale din acea vreme, s-a bucurat de admiraţie şi preţuire şi pe plan internaţional", a mai transmis Renţea.

Vernisajul expoziției "Nicolae Titulescu, lider al diplomaţiei româneşti şi europene" va avea loc marţi, în 12 aprilie, de la ora 13, în sala de conferinţe a Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române, nr. 1/A.

Expoziţia va putea fi vizitată în perioada 12 aprilie - 12 mai 2022.

UPDATE: Adrian Năstase la Colocviile MȚC

Muzeul a anunțat că, tot miercuri, dar de la ora 17, Adrian Năstase va fi prezent și la Colocviile Muzeului Țării Crișurilor.

„Manifestarea va avea loc în 12 aprilie 2022, în sala de conferințe a Muzeului Țării Crișurilor (Str. Armatei Române, nr. 1/A), cu începere de la ora 17.00 și va cuprinde următoarele evenimente: conferința Actualitatea lui Nicolae Titulescu, susținută de Prof.univ.dr. Adrian Năstase, urmată, la ora 18.00, de lansarea cărții Două decenii de activitate la Fundatia Europeană Titulescu, 2002-2021, apărută la Editura Fundației Europene Titulescu, București, 2022.  Volumul va fi prezentat de  Prof. univ. dr. Adrian Năstase, Prof. univ. dr. Gabriel Moisa şi Dr. Liviu Țăranu”, a transmis MȚC.

Mai multe detalii, în comunicatul MȚC de mai jos:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
8 Comentarii
Pentru?
Aceasta creatura fiind un criminal economic care a vandut tot ce a fost vreodata rentabil in tara!!!
Postat 08 Aprilie 2022, 21:47 de User anonimizat
Va veni foarte repede
Pe autostrada Bechtel
Postat 06 Aprilie 2022, 22:25 de laocezar
nu inteleg
Rog help. Nu inteleg. Cineva esueaza in politica si este considerat si infractor (poate intre timp reabilitat) si vorbeste despre politica? E ca si cum un inginer sau un medic cu MAL PRAXIS ar da sfaturi ..... . Poate ma desluseste cineva. Glumeam! E totul clar. Echipa tot echipa ramane, nu-i asa 2.1/4
Postat 06 Aprilie 2022, 16:29 de Christa
Mean bastards
Am văzut ca directorul nou al MTC foloseste cu dificultate în ocaziile publice un vocabular restrâns, am constatat că mesajul transmis de el atât în scris cât și prin viu grai este unul modest, am asistat la confesiunea lui inocentă în care mărturisea trucurile simple folosite ca student pentru memorarea unor subiecte înainte de examenele care au fost treptele devenirii sale profesionale în drumul spre statutul de autoritate în materie. Dar să ajungem azi să-l vedem pe Adrian Năstase la MTC, în altă calitate decât aceea de exponat al securității ceaușiste, al corupției iliesciene, rapsod al propagandei bolșevice în România și al clientelismului de partid este dovada lipsei de discernământ a directorului MTC care colac peste pupăză zice că mai e și un fel de conferențiar, decan, ș.a.m.d și te mai miri că studenții lui termină scoala mai dezorientați decât au început-o. O fi directorul MTC naiv sau e rău intenționat, că instituția se dovedește nu doar o sinecură ca atâtea altele, dar și o pepinieră de trădători...
Postat 06 Aprilie 2022, 15:37 de decalog
Va veni impreuna cu "frecventabilul" Dughin?
...ca daca tot s-au dezlantuit pravoslavnicii, nu ar strica sa ni se si explice "filozofic" cat de justificate sunt actiunile lor...
Postat 06 Aprilie 2022, 15:34 de Ioan75
meh
'Va vorbi la Muzeul Ţării Crişurilor' Da' cine merge sa-l asculte? Speram sa nu mai auzim de asta. E fost puscarias.
Postat 06 Aprilie 2022, 15:01 de nihil
:::::))))))
Vine sa vadă cum trebuie sa arate un oraș
Postat 06 Aprilie 2022, 10:48 de Sandu2100
Il astept
Cu oua clocite
Postat 06 Aprilie 2022, 10:44 de Jancsy
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6625 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON