URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Aprilie 2023, 15:25

Evacuaţi din Sudan: Nouă români au fost scoşi din ţara în care a început un conflict armat

Evacuaţi din Sudan: Nouă români au fost scoşi din ţara în care a început un conflict armat (Sursa foto: Profimedia via Libertatea.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Un număr de nouă cetăţeni români şi un cetăţean sudanez, membru de familie al unora dintre români, au fost scoşi din Sudan în noaptea de duminică spre luni cu ajutorul forţelor franceze şi al Ministerului român al Afacerilor de Externe.

Potrivit Libertatea.ro, cei nouă români şi sudanezul au părăsit statul în care a început un conflict armat cu un zbor de evacuare organizat de autorităţile franceze până în Republica Djibouti, o ţară aflată lângă Etiopia. Împreună cu ei s-au aflat și cetățeni de alte naționalități. 

"Task force-ul interinstituţional MAE, prin misiunile diplomatice şi consulare române implicate, a eliberat titluri de călătorie pentru cetăţenii români care nu mai deţineau documente valabile şi a organizat, în cooperare cu autorităţile franceze, procedurile de evacuare din Sudan în Djibouti a cetăţenilor români. Din Djibouti urmează a fi identificate alte mijloace de transport până la destinaţia finală", a transmis MAE, mai scrie sursa citată.

În Sudan au mai rămas încă 20 de cetăţeni români şi alţi 3 membri de familie ai lor de altă cetăţenie (sudanezi şi egipteni), care au cerut sprijin pentru a pleca din ţara africană.

Operaţiunile de evacuare au loc în contextul în care în Sudan are loc un conflict armat, care a început în 15 aprilie. 

Ministerul de Externe a precizat că a fost ridicat la 8, din 9, nivelul de alertă pentru Sudan.

Autorităţile le recomandă cetăţenilor români care se află în Sudan "să se adreseze urgent Ambasadei României la Addis Abeba (n.r. capitala Etiopiei) şi să comunice coordonatele proprii, pentru a putea fi contactaţi în caz de necesitate". Activitatea Ambasadei României la Khartoum, capitala Sudanului, a fost suspendată în anul 2021, iar de atunci, serviciile de asistenţă sunt asigurate de Ambasada din capitala Etiopiei.

Mai multe state europene, precum Franţa, Marea Britanie, Turcia şi Italia au evacuat personalul diplomatic la sfârşitul săptămânii trecute.

Sursa citată mai scrie că sunt implicate armata condusă de generalul Abdel Fattah al-Burhan care se luptă cu grupul paramilitar cunoscut drept Forţele de Sprijin Rapid, în fruntea căruia ce află generalul Mohamed Hamdan Dagalo. Din cauza conflictului, până acum 400 de persoane au murit şi alte 3.500 au fost rănite.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON