URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 20 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Mai 2017, 12:43

Eroul: Un orădean crescut în orfelinat a salvat o fetiţă bolnavă de leucemie donându-i celule stem

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Attila Truskzai, un tânăr crescut în centre de plasament, a devenit cel de-al doilea donator de celule stem din Bihor şi, astfel a salvat viaţa unei fetiţe bolnave de leucemie. Probabilitatea ca celulele stem a două persoane să fie compatibile este de 1 la 500.000.

Al doilea donator

Digi24 arată că Attila a donat pentru prima oară sânge anul trecut, îndrumat de o colegă de serviciu. Tot atunci a aflat şi despre Registrul Naţional al Donatorilor de Celule Stem şi n-a ezitat. "Automat m-am înscris în baza de date pentru celule stem. Ca să pot ajuta oamenii care au nevoie... pentru leucemie", a povestit Attila Truszkai.

La începutul acestei luni a aflat că este compatibil cu o fetiţă care se lupta să trăiască. Nu a stat pe gânduri şi a făcut imediat toate investigaţiile şi tratamentele pentru transplant. Compatibilitatea dintre el şi copilă a fost de 90%, mai notează jurnaliştii Digi24.

"Eu am copilărit la casa de copii şi voiam să fac gestul acesta. Ştiu ce înseamnă când părinţii văd copii în suferinţă", a mai spus Attila Truszkai.

El a devenit, astfel, al zecelea român şi al doilea bihorean donator de celule stem. În registrul naţional al donatorilor sunt înscrise 40.000 de persoane. 7.000 dintre ele sunt din Bihor.

Compatibilităţi rare, dar salvatoare

"Foarte rar se găsesc astfel de pacienţi: 1 la 500.000 e probabilitatea de a fi găsiţi compatibili. 150 de pacienţi aşteaptă un donator compatibil în prezent", a precizat Beatrice Leahu, psiholog la Centrul de Transfuzie Sanguină Oradea.

Registrul donatorilor din România e în legătură cu cele internaţionale, astfel că, în caz de urgenţă, sunt căutaţi donatori compatibili în toată Europa. "Aducând celule de la un donator care este compatibil cu pacientul, acestea au capacitatea să înlocuiască, să refacă sângele", a precizat şi Aurora Dragomirişteanu, director general Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem.

"Celulele stem hematopoietice, care sunt celule din sânge, vindecă 90% din persoanele ce suferă de boli cancerose ale sângelui. Este fantastic ce pot face, vindecă persoana, este o minune," explică Beatrice Leahu, psiholog, Centrul Transfuzie Sanguină Oradea.

Potrivit regulilor registrului, donatorul şi primitorul nu se vor cunoaşte niciodată. De multe ori, însă, pacienţii găsesc o modalitate de a-şi exprima recunoştinţa.

Digi24 mai arată că, de când funcţionează registrul, în România au fost făcute 130 de transplanturi de celule stem hematopoietice. 120 dintre ele s-au făcut cu celule stem primite de la donatori compatibili din alte state europene.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5879 RON
  • 1 EUR = 4.9751 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON