URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Mai 2012, 17:35

Elevii au curăţat gunoaiele judeţului la "Let's Do It, Bihor" (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizatorii celei mai mari acţiuni de voluntariat, "Let's Do It, Bihor", au prezentat miercuri datele finale privind proiectul ce s-a derulat sâmbătă şi care a presupus ca bihorenii să facă, voluntar, curăţenie în judeţ.

"În total au fost 7.639 de voluntari, care au adunat 16.360 de saci. Din voluntarii participanţi, 6.100 au fost elevi şi profesori", a explicat coordonatorul judeţean al acţiunii, Mihai Pop. Din numărul total de voluntari, circa 2.000 au fost orădeni, însă doar 200 de orădeni au făcut curăţenie în oraş, restul de 1.800 preferând să meargă în judeţ la curăţenie.

Comuna pe raza căreia s-au strâns cele mai multe gunoaie este Criştioru, unde voluntarii au adunat o mie de saci de gunoaie. "Dacă ajungeam la timp cu alţi saci, se mai strângeau o mie", a spus Pop, dorind să sublinieze astfel cantitatea mare de gunoaie care se găseşte în zonă. Totodată, Tinca a fost comuna cu cei mai mulţi voluntari, circa 250.

Organizatorii, dar şi inspectorul şcolar Nicolae Ungur, au salutat numărul mare de elevi implicaţi, adăugând că apreciază faptul că simţul civic al elevilor devine tot mai pronunţat.

În campania de curăţenie s-a mai implicat Direcţia Silvică Oradea (250 de voluntari au strâns circa 1.500 de saci de gunoaie de pe raza tuturor ocoalelor silvice din judeţ), Penitenciarul Oradea (29 de deţinuţi şi 30 de angajaţi ai Penitenciarului au adunat 315 saci de gunoaie şi au umplut două maşini cu moloz), Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Crişana şi Serviciul Judeţean Salvamont-Salvaspeo (ai cărui angajaţi şi voluntari au curăţat gunoaiele de pe râul Crişul Repede).

De asemenea, de organizare au răspuns şi asociaţiile AIESEC şi Eco Planning. La nivelul judeţului, doar 30 de primării din totalul de 101 s-au implicat în proiect.

Din totalul gunoaielor strânse, 12.300 de saci au conţinut deşeuri reciclabile, care au ajuns direct la staţia de sortare a deşeurilor.

Potrivit clasamentului naţional făcut după date aproximative, Bihorul se află pe locul 4 privind numărul de voluntari participanţi, după Maramureş şi Gorj (câte 11.000 de voluntari), respectiv Botoşani (9.200) de voluntari.

Cu toate acestea, judeţul n-a fost curăţat de tot de gunoaie. "Ne mai trebuiau 10.000 de voluntari ca să curăţăm tot judeţul", a spus Mihai Pop, completat fiind de şeful Salvamont, Pinter Istvan: "Nici aceştia nu ajungeau".

Totuşi, munca bihorenilor de rând a reprezentat o realizare uriaşă şi un model pentru toţi cetăţenii, chit că, deocamdată, pare că numărul celor care fac mizerie e mult mai mare decât al celor care fac curăţenie.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
SA NU FIE DEGEABA!
Minunat efortul acestor tineri! Numai,sa nu fie in zadar.Vine sezonul estival,i locurile de pik-nic,sa nu ramana,cum obisnuiti suntem,dupa ce ne-am ospatat,ca dupa razboi. Ar fi pacat! Mai trebuieste lucrat la mentaliatea omului.Aceasta este problema.
Postat 18 Mai 2012, 09:50 de moromete
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON