URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
18 Septembrie 2022, 10:26

Educație pentru siguranță: Lecții ținute de polițiști pentru copii și tineri, în centrul Oradiei (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Pentru câteva ore, Piața Unirii din Oradea s-a transformat, vineri, într-o școală de siguranță rutieră.

În cadrul unei ample acțiuni preventive, polițiștii bihoreni au pregătit lecții inedite și experimente pentru copii și tineri, cu simulatoare de accidente rutiere, un covor rutier special, ochelari care „imită” efectele consumului de alcool și droguri și laboratorul mobil de siguranță rutieră.

Mini-oraș pentru mini-pietoni

Pe covorul rutier desfășurat în piață, copiii au aflat cum să circule corect și care este semnificația principalelor indicatoare rutiere.

„Covorul rutier pus la dispoziție de polițiștii bihoreni reproduce fidel situațiile care pot fi întâlnite în trafic, fiind prevăzut cu treceri de pietoni, carosabil, intersecții în sens giratoriu, piste pentru biciclete, acostament etc.”, a transmis Poliția Bihor.

Copiii au fost clar atrași de această zonă, iar unii dintre ei chiar și-au adus de-acasă, special pentru eveniment, mini mașinuțe, motociclete sau biciclete, cu ajutorul cărora au parcurs traseul, supravegheați de polițiști.

Centura salvează vieți

În laboratorul mobil de siguranță rutieră, polițiștii bihoreni au proiectat materiale video cu recomandări preventive destinate tuturor categoriilor de participanți la trafic.

Cei curioși au aflat care sunt cauzele principale pentru producerea accidentelor în Bihor – viteza excesivă, traversările neregulamentare ale pietonilor și abaterile comise de bicicliști – și au putut testa un simulator de accidente rutiere, care reproduce impactul frontal în cazul unui accident rutier produs la o viteză de deplasare de maximum 20 de km/h, în cazul în care conducătorul auto sau ocupanții vehiculului nu poartă centura de siguranță.

„Experimentul a fost bine primit de conducătorii auto prezenți, care au avut ocazia astfel să verifice, prin propriile simțuri, forța unui astfel de impact, chiar dacă viteza de deplasare este, aparent, una redusă”, a comunicat Poliția.

Polițiștii rutieri le-au explicat conducătorilor auto prezenți faptul că, din șapte accidente rutiere grave produse pe drumurile publice din județul Bihor, în cinci a „contribuit” și nepurtarea centurii de siguranță. Cu acest prilej, părinților li s-a reamintit și cât de importantă este folosirea sistemelor de siguranță pentru copiii pasageri în autoturisme.

Simulator de beție

În cadrul aceluiași eveniment, polițiștii bihoreni au interacționat cu adolescenții și tinerii și i-au informat cum ar putea să-i afecteze consumul de droguri.

„Cei prezenți au avut ocazia să participe la un experiment, care presupunea parcurgerea unui traseu cu obstacole, purtând ochelari speciali, ce distorsionează realitatea și simulează efectele psihomotorii ale consumului de alcool sau droguri”, se mai arată în comunicat.

Lecțiile de siguranță au fost organizate cu ocazia debutului Săptămânii Europene a Mobilității, dar și pentru a marca proiectul RoadPol Safety Days, organizat între 16 și 22 septembrie de Rețeaua Europeană a Polițiilor Rutiere. 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON