Pragul de jos al crizei pare să fi trecut, viața îşi revine încet la normal. Potrivit evidențelor Instituției Arhitectului Șef, numărul autorizațiilor de construire eliberate de municipalitate anul trecut a crescut de la 1.882 în 2013 la 2.376, anul trecut.
„O comparație cu anul 2013 arată o creștere a tuturor tipurilor de acte, astfel: certificatele de urbanism au crescut cu 17%, autorizațiile de construire cu aproximativ 26%, iar cele de desființare cu aproape 21%. Asta înseamnă că oraşul începe să îşi revină din punct de vedere economic, iar oamenii construiesc mai mult", a declarat Adriana Lipoveanu, directorul executiv al Instituţiei Arhitectului Şef, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă.
Odată cu numărul de lucrări, indiferent că este vorba de panouri publicitare, reţele sau clădiri, a crescut şi cel al solicitărilor pentru eliberarea documentelor în regim de urgenţă. Începând din 2014 municipalitatea a introdus o taxă de 50 lei pentru emiterea în numai două zile lucrătoare a Certificatului de Urbanism, respectiv de 100 lei pentru eliberarea în cinci zile lucrătoare a autorizațiilor de construire sau a autorizației de luare în folosință.
„Ponderea solicitărilor pentru emiterea documentelor în regim de urgență a fost în anul 2014 de circa 30%. În continuare vrem să venim în întâmpinarea dorinței cetăţenilor prin reducerea timpilor de emitere în regim normal, la cinci zile pentru certificatul de urbanism şi 15 zile pentru autorizaţia de construire", a spus Lipoveanu.
Anul trecut Comisia pentru Urbanism şi Amenajarea Teritoriului care funcţionează pe lângă Primărie a analizat 1.709 de documentaţii şi a emis tot atâtea avize. Dintre acestea 1.041 de avize au fost favorabile, 642 nefavorabile şi 53 consultative.
În acelaşi interval, IAS a supus dezbaterii Consiliului Local 26 de documentaţii de urbanism din care 21 de Planuri de Urbanism Zonale şi 5 Planuri de Urbanism de Detaliu, toate aprobate.
Documentaţiile de urbanism dezbătute în CMUAT au vizat printre altele investiţii ale municipalităţii precum reabilitarea podului Ferdinand, construirea complexului Nymphaea, amenajarea grădinii publice de pe dealul Ciuperca, a drumului rapid din strada Ecaterina Teodoroiu şi a trecerii pe sub liniile de cale ferată care ca lega cartierul Episcopia de Bulevardul Ştefan cel Mare.
Pentru anul 2015, IAS ia în calcul finalizarea studiului cromatic pentru faţadele blocurilor care vor intra în reabilitare termică, reamenajarea piațetei din faţa magazinului Crişul, realizarea statuii omului politic Ion I.C. Brătianu, reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul din Piaţa Unirii în parcul cu acelaşi nume şi reabilitarea unor clădiri monument istoric precum Casa Poynar, Palatul Stern şi Palatul Moskowits Miksa
Vezi în galeria de documente raportul de activitate al Instituţiei Arhitectului Şef pe 2014!
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.