URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 08 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Acum câteva săptămâni, am aflat că Primăria Oradea a încercat să pună mâna pe Casa de Cultură a Sindicatelor într-un mod nu tocmai ortodox, ceea ce pare impardonabil într-o țară ortodoxă, cum ne pretindem. De altfel, edilii nu sunt la prima tentativă de a pune mâna pe active care nu le-au aparținut, vezi și încercarea de a „naționaliza” Casa de Cultură a Tineretului.
Zic şi eu
Adrian Cris
În al 12-lea ceas, Ilie Bolojan a preluat conducerea PNL, ca președinte interimar. Spre deosebire de predecesorii săi, cum ar fi Ciucă ori Cîțu, nu impus de cineva de sus, ci propus de colegi, ca un colac de salvare pentru toți. Un detaliu pe care a ținut să-l spună deschis, fiindcă dacă aceștia nu se vor „alinia cu cetățenii”, va renunța la șefia partidului. Nu-și pune obrazul la bătaie ca să-l huiduie oamenii ori să ajungă subiect de miștouri, ca alții.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Pe cine veți vota în turul al doilea al alegerilor prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
22 Septembrie 2023, 14:45

După un cincinal: CJ Bihor a recepționat lucrările de reabilitare a unui drum județean, începute în 2018 (FOTO)

După un cincinal: CJ Bihor a recepționat lucrările de reabilitare a unui drum județean, începute în 2018 (FOTO) sursa foto: CJ Bihor
După un cincinal: CJ Bihor a recepționat lucrările de reabilitare a unui drum județean, începute în 2018 (FOTO) sursa foto Consiliul Judetean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Județean Bihor a anunțat, vineri, printr-un comunicat, recepționarea lucrărilor de reabilitare a celor 21 kilometri ai DJ 767 care leagă comunele Sâmbăta de Roșia prin Dobrești și Luncasprie, începute cu nu mai puțin de cinci ani în urmă.

De altfel, la vremea respectivă licitația și derularea proiectului finanțat cu bani guvernamentali prin PNDL s-au desfășurat cu scandal.  

Condiții pentru dezvoltare

Potrivit informării administrației județene, finalizarea proiectului „Reabilitare și modernizare DJ 767: DN 76 (Sâmbăta) – Dobrești, sector de la km 0+000 la km 9+932, și DJ 767C: DJ 767 (Dobrești) – Luncasprie – DJ 764, sector de la km 0+000 la km 11+672” a fost recepționată în cursul acestei săptămâni.

Lucrarea a fost executată de o asociere de firme din care au făcut parte SC Carier SRL, SC Imperial Proconstruct SRL, SC Pro Geotopo SRL și Costa Voc SRL, iar valoarea totală a investiției, care a fost finanțată cu bani de la bugetul Guvernului prin Ministerul Dezvoltării în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală a fost de 54,231 milioane lei (fără TVA).

„Drumul județean reabilitat este o legătură mult mai rapidă între Sâmbăta și zona Roșia – Bratca și va asigura condițiile pentru o dezvoltare a economiei și turismului în această parte a județului”, arată comunicatul CJ Bihor.

sursa foto: CJ Bihor

Licitație cu dedicație

Așa cum BIHOREANUL a scris la acea vreme, licitația pentru proiectarea și executarea lucrărilor a fost lansată de fosta administrație județeană în 2017, așa încât s-o câștige o firmă care după doi ani, în timpul derulării contractului, a mai beneficiat de încă una, anume aranjată, ca să i se suplimenteze contractul pentru lucrări ce trebuiau incluse din start în contractul inițial, care avea o valoare de 28,288 milioane lei, bani pentru care trebuia să finalizeze proiectul în aprilie 2020.

Contractul a fost încheiat în iunie 2018 pentru „Reabilitare și modernizare DJ 767 Dobrești – Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500”, pe o lungime de 16,50 km, dar la un an și jumătate după licitația din 2017 CJ Bihor a mai organizat încă una, pentru „Reabilitare și modernizare DJ 767 Dobrești – Vârciorog, de la km 10+940 la km 27+500, Lungime 16,50 km, Săpătură în stâncă”, așadar pentru o lucrare evaluată la 1,3 milioane lei ce trebuia inclusă din start în caietul de sarcini al licitației din 2017.

Mai mult, în caietul de sarcini al celei de-a doua licitații, CJ Bihor a inclus textual numele SC Carier SRL, arătându-se că firma care urma să sape stâncile pentru lărgirea drumului trebuia s-o facă "prin intercalarea lucrărilor în graficul lucrării cu firma câştigătoare a lucrării de bază, SC Carier SRL", alte societăţi fiind avertizate că nu li se va permite alt termen de finalizare a lucrării decât cel fixat pentru Carier în contractul iniţial, în caz contrar urmând să achite şi penalităţile de întârziere ale acesteia.

„Când ţi se spune că pe şantier este deja o firmă care s-a obligat să facă drumul până în aprilie 2020, că eşti obligat să "intercalezi" lucrarea ta în graficul acesteia şi că, dacă nu reuşeşti, îi plăteşti şi penalizările, ţi se semnalizează să nu te bagi la noua licitaţie, pentru că e deja "rezolvată" pentru Carier", explica la acea vreme un constructor.

3 ani întârziere, 0 penalități

Potrivit unei surse din cadrul Direcției Tehnice a CJ Bihor, cu toate că proiectul trebuia finalizat în luna aprilie a anului 2020, iar astfel constructorii au înregistrat mai bine de 3 ani de întârzieri, aceștia nu au fost sancționați cu nicio penalitate.

„Pentru toate proiectele finanțate prin PNDL, Guvernul a prelungit termenele de finalizare motivând că aproape toate erau în întârziere la nivel național, astfel încât firmele contractate s-au încadrat în noul termen, prevăzut pentru luna decembrie a acestui an”, a afirmat un reprezentant al CJ Bihor.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7282 RON
  • 1 EUR = 4.9771 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON