URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2011, 19:00

După ce o lăuză a murit, conducerea Maternităţii se apără: "Nu a fost din vina medicilor"

Într-o conferinţă de presă susţinută vineri, ginecologul Petru Chitulea, şeful Staţionarului 3 al Spitalului Judeţean (Maternitatea), a făcut mai multe precizări pe marginea unui raport al Ministerului Sănătăţii întocmit în luna august, după un control desfăşurat în perioada 31 mai-2 iunie la fostul spital de Obstetrică şi Ginecologie.

Raportul surpriză

Documentul, despre a cărui existenţă s-a aflat recent (coincidenţă sau nu, tocmai în preajma concursului pentru ocuparea funcţiei de manager al Spitalului Judeţean, unde candidează actualul interimar Gavrilă Grebenişan, fost director la Maternitate până la 1 mai, şi fiul ministrului Sănătăţii, Ritli Csongor Ladislau), a stârnit deja controverse, deoarece documentul face referiri şi la decesul unei femei în vârstă de 30 de ani, survenit în Spitalul Judeţean la două săptămâni după ce născuse la Maternitate.

O parte a presei locale a prezentat acest caz, susţinând că femeia, infirmieră la Spitalul Judeţean, şi-a pierdut viaţa ca urmare a unei infecţii contractate în Maternitate. Deşi nu direct, vinovat a fost indicat actualul manager interimar al Spitalului Judeţean, Gavrilă Grebenişan, cel care în primăvară conducea Maternitatea.

Cazul a fost însă mult mai complicat, susţin reprezentanţii Maternităţii, în numele cărora dr. Petru Chitulea a ţinut să lămurească toate aspectele în faţa jurnaliştilor.

Caz complicat

Dr. Chitulea a specificat înainte de toate că pacienta, însărcinată fiind, s-a îmbolnăvit încă din luna februarie, fiind tratată iniţial de medicul de familie pentru grave afecţiuni respiratorii, dar starea ei s-a înrăutăţit continuu. "La Maternitate pacienta s-a internat pe 3 martie. În aceeaşi perioadă, pe secţie erau internate 30 de gravide cu gripă. Pe 7 martie pacienta s-a simţit bine, s-a cerut acasă, dar în aceeaşi seară starea i s-a agravat şi a fost reinternată. Pe 11 martie, starea i s-a agravat din nou şi a fost transferată la Terapie Intensivă, unde i s-au făcut analize care au confirmat o pneumonie virală", a explicat Chitulea.

Medicii i-au făcut femeii multiple investigaţii, iar o comisie interdisciplinară a decis să forţeze naşterea pentru a nu pierde fătul. Efectuată pe 12 martie, cezariana a decurs bine, pacienta născând o fetiţă de 2,9 kg. Starea mamei s-a înrăutăţit însă, la scurt timp, şi medicii i-au introdus un tub în plămâni, ca să poată respira, după care au transferat-o la secţia de Anestezie Terapie Intensivă, unde avea să decedeze după două săptămâni, pe 27 martie.

"Ca protocol operator (n.r. - respectarea procedurilor caracteristice pentru un anume caz medical), absolut tot ce s-a făcut a fost corect. Evoluţia acestui caz a fost aparent anodină, iar agravarea s-a produs brusc. Probabil că dacă i s-ar fi făcut analizele pentru depistarea virusului AH1N1 în februarie, existenţa acestui virus ar fi fost evidenţiată. Noi suspectăm că a avut acest virus, dar analizele efectuate mai târziu au ieşit fals negative", a explicat Chitulea.

Nu era infectată

Medicul respinge ideea că femeia ar fi contractat o infecţie nosocomială la Maternitate, deoarece pe 14 martie, deci la două zile de când a fost transferată de la Obstetrică-Ginecologie la ATI, pacientei i s-au recoltat secreţii de pe trahee, iar rezultatul a fost negativ, deci nu avea o asemenea infecţie.

Potrivit lui Chitulea, abia la analizele ulterioare au fost evidenţiaţi microbi care au produs o infecţie. "La absolut orice pacient protezat respiratoriu pentru o perioadă mai lungă apare întotdeauna o suprainfecţie. Or, în acest caz, au fost 10 zile în care femeia a stat cu un tub în plămâni la ATI", a susţinut el, arătând că riscul infecţiei din cauza întubării a fost direct proporţional cu durata cât pacienta a stat cu tubul în plămâni.

Chitulea a mai arătat că decesul a survenit pe fondul unei imunităţi slăbite şi în condiţiile în care pacienta suferea şi de obezitate, şi a adăugat că medicii au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a-i salva viaţa. "Concluzia raportului este că acest caz "poate fi încadrat ca o infecţie nosocomială". Putem spune că foarte probabil infectarea nu s-a petrecut la Maternitate, ci la ATI. De reţinut însă că raportul Ministerului nu reţine nici o culpă medicală!", a atenţionat Chitulea.

Şi altele

Pe de altă parte, concluziile raportului întocmit la doar o lună după încorporarea Maternităţii în cadrul Spitalul Judeţean arată, între altele, că Serviciul Prevenire şi Control al Infecţiilor Nosocomiale (SPCIN) al Spitalului Judeţean era organizat defectuos, că "există discontinuităţi în aprovizionarea cu dezinfectante" şi că acest caz, al femeii decedate, "poate fi încadrat ca infecţie nosocomială". Pe de altă parte, raportul a reţinut că exista o lipsă de colaborare între laboratorul de analize medicale, SPCIN şi conducerea Direcţiei de Sănătate Publică.

Actul mai arată că în primul trimestru al anului 2011 la Maternitate "au fost înregistrate cel puţin trei cazuri ce ridică suspiciuni de diagnostic şi conduită terapeutică inadecvată, din care unul soldat cu decesul pacientei şi celălalt cu decesul nou-născutului".

Inexactităţi

Faţă de aceste aspecte, Chitulea, care a participat la conferinţa de presă însoţit de directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, Florin Rob, şi de şefa laboratorului de analize, dr. Petronela Naghi, a spus că raportul Ministerului conţine "mai multe inexactităţi", dar şi situaţii care între timp au fost remediate.

Între altele, dr. Naghi a punctat de pildă, că nici nu poate fi vorba de necomunicare între laborator, DSP şi SPCIN, deoarece există în acest sens rapoarte scrise care dovedesc contrariul.

"S-a spus că în 2010 au fost zero infecţii nosocomiale, ceea ce nu e adevărat. În 2010 au fost 33 infecţii, în 2009 au fost 20, iar în 2008 au fost 33. Lupta împotriva infecţiilor intraspitaliceşti este continuă, în orice spital din lume, iar eradicarea acestor infecţii este total iluzorie", a spus medicul. "Anual în Europa şi SUA sunt raportate aproximativ 6,2 milioane de infecţii intraspitaliceşti. SUA are circa 100.000 de decese anual din cauza acestora, iar Europa - 37.000 de decese, iar cele mai multe complicaţii survin tocmai în jurul naşterii", a mai punctat şeful Maternităţii, admiţând că în spital au mai existat în trecut decese în urma unor asemenea infecţii.

La rândul său, directorul de îngrijiri al Spitalului Judeţean, Florin Rob, a afirmat că unitatea nu are probleme cu materialele dezinfectante, dar ceea ce lipseşte este personalul suficient pentru curăţenie, în condiţiile în care angajările în sistemul public au fost blocate de anul trecut. "Infecţiile nosocomiale sunt eliminate în proporţie de 95% prin curăţenia mecanică, cu detergent, nu cu alţi dezinfectanţi. Nu avem probleme cu stocurile, ci avem nevoie de mai mulţi oameni", a spus Rob, recunoscând că "în orice pădure există şi uscături" şi că unii dintre cei 1400 de angajaţi (asistenţi, brancardieri, infermiere) nu îşi fac treaba.

Întrebat de jurnalişti de ce nu a contestat inexactităţile cuprinse în raport, şeful Maternităţii a răspuns că nu a făcut acest lucru deoarece conducerea unităţii a fost de acord cu concluziile documentului care nu stabileşte nicio vinovăţie, ci doar dispune măsuri pentru îmbunătăţirea situaţiei. "Nu contestăm că în cazul pacientei decedate a fost o infecţie nosocomială, ci spunem doar că aceasta nu a putut fi evitată", a explicat Chitulea.

Anchetă

Contactat telefonic de BIHOREANUL, Gavrilă Grebenişan a declarat că "raportul echipei de la Ministerul Sănătăţii este foarte ambiguu" şi nu precizează clar dacă a fost sau nu o infecţie şi, dacă da, unde anume a fost aceasta contractată de către pacientă, la Maternitate sau la Judeţean.

"Dacă membrii comisiei, ultraspecialişi, nu au putut spune clar că a fost infecţie nosocomială sau nu a fost...orice se poate", a spus Grebenişan. El a precizat însă că la două zile după transferul pacientei de la Maternitate la ATI, femeii i s-au făcut analize, iar rezultatul acestora a fost că nu prezenta nici o infecţie.

Managerul interimar a adăugat că, date fiind discuţiile pe marginea acestui caz, va începe o anchetă internă. "Am văzut că sunt nişte luări de poziţie în acest caz. Înseamnă că se ştie ceva ce noi nu ştim. Vom vedea dacă se găseşte vreo culpă medicală", a promis Grebenişan.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
30 Comentarii
@cititor
Sunt o femeie in etate, asadar, propunerea facuta mie, redirectioneaz-o, linistit, celei care ar fi trebuit sa iti ofere educatia necesara in primii tai ani (7) de viata.
Postat 24 Octombrie 2011, 09:08 de dana
lamuriri,va rog!
Ok,inteleg cine trebuie sa fie manager (chiar atat de proasta nu sunt pt ca am doar suvite blonde).Dar atunci nu vor mai fi infectii nosocomiale?Ca doar daca vine vreo comisie din ministerul condus de tati,nu va mai gasi nimic.Nu?
Postat 24 Octombrie 2011, 08:20 de blonda de la drept
@flexat
Sau va lua o nota muuuuult pea mica la scris,asa ca nu are ce cauta la interviu.Nu esti singurul cae s-a gandit la asa ceva.Din momentul in care si-a depus candidatura in ultima zi ca o surpriza.....si a fost facuta publica componenta comisiei,era sigura treaba.Oricum,dinainte se stia ca Judeteanul va fi al UDMR ului.Cineva chiar scria chestia asta pe forum
Postat 24 Octombrie 2011, 08:03 de rational
oare va reusi?
Pe cat punem pariu ca vor fi invocate probleme de sanatate,personale,de climat.....Avand in vedere ca Grebenisan sigur ne va surprinde si nu va mai candida azi (ca doar nu-l pot lasa astia pe Ritli sa asude la concurs,avand in vedere experienta sa vasta),oare va reusi Laczika sa ocupe postul?Cu asa o comisie si candidand singur....
Postat 24 Octombrie 2011, 07:51 de flexat
Vai de voi pupincuristilor
Daca nu castiga concursul de mare director Grebe poate ramane dr. la maternitate oricum este dr. ing. paciente nu este problema ii da Chitulea precum desteptului de ginere. Dana sigur se va duce "capra" la Grebe. Va fi prima nastere in direct (pentru transparenta). Veniti cu propuneri cum sa faca sa ramana insarcinata. Poate o ajuta Bumbu ca Bodoc este plecat.
Postat 23 Octombrie 2011, 22:17 de cititor
Seful maternitatii?
Nu inteleg cine este seful maternitatii,daca maternitatea este sectie a Spitalului judetean.Daca un medic de la maternitate este deasupra directorilor de la judetean, fara ca in organigrama judeteanului sa existe un asemenea post, atunci de ce s-au unit?
Postat 23 Octombrie 2011, 20:13 de Chitut
@MARIAN
Reciteste postul si o sa-ti dai seama cum te-ai dat de gol.Oricum nu te suspecta nimeni de foarte multa inteligenta!
Postat 23 Octombrie 2011, 19:10 de PS
@ps
Ce face Chitulea?Vad ca atunci cand cere presa explicatii,le da si ofera informatii,nu tace cum facea Craiut cand pacienta lui Olah murea pe sectia condusa de el,cand bebelusii pt care a fost tras la raspundere Ritli,mureau in spitalul condus atunci de el.Porcariile lui Grebenisan sau de ale lui Craiut vorbesti,scoase la iveala de Grebenisan,(dar sa nu uitam ca primul a iesit in presa desteptul pe care il aperi
Postat 23 Octombrie 2011, 14:46 de marian
mare problema
Ce se face Chitulea acum ca nu mai poate da vina pre Doru Craiut Grebenisan te-au cam ajuns din spate propriile tale porcarii.. cum te simti? in spital se fac deja pariuri..ai noroc cu bolovanu...care are doi procurori care-l mai ajuta din cind in cind..ti pup...
Postat 23 Octombrie 2011, 12:18 de ps
@*
Simptomul de care dai dovada, se numește "deficient de atenție". Multumesc frumos pentru invitatie, dar, având in vedere ca m-ai încurcat cu "nu inteleg" , invitatia trebuie relansata. Îți multumesc si pentru faptul ca ne demonstrezi si lacunele sistemului de învățământ. Tot urlati despre sistemul sanitar.Infrastructura țării noastre este la pământ, totuși circulam pe sosele. Învățământul are, deasemenea, lacune, totuși ne inscriem copii la școala. Dar puteți lua atitudine. Nu mai mergeți la școala pentru ca, oricum, degeaba o faceți; nu mai circulați pe drumuri, izolati-va in casa cu perfectiunea voastra; iar, când sunteți bolnavi, nici de ciuda sa nu mergeți la doctori. Succes!
Postat 23 Octombrie 2011, 10:34 de dana
@nu inteleg
Nu te mai uita in oglinda si îți va trece greata
Postat 23 Octombrie 2011, 10:03 de sorin
e bine sa stiti:))
spitalul=drum public=morga:))) care il alege traieste degeaba:)) Icar nu si a dorit degeaba sa zboare :))
Postat 23 Octombrie 2011, 09:37 de ha, ha, ha
draga corina...
draga corina, ai dreptate, tre sa ai un tupeu formidabil sa indraznesti sa mori in spital si apoi, cu nesimtire, sa sustii ca nu ai murit din vina medicilor.
Postat 22 Octombrie 2011, 21:24 de tupeu maxim
tupeu
Sa mori in spital, tanara si sa spui ca nu din vina medicilor, iti trebuie tupeu cat caru' si nesimtire asisderea.
Postat 22 Octombrie 2011, 20:41 de Corina
si eu vreau
Daca s-ar da cu public, sau cu presa alaturi m-as inscrie si eu si sunt sigura ca as lua cu 10.
Postat 22 Octombrie 2011, 18:06 de @oradean
nu te a invatata religia ca nici un barbat sa nu ti atinga femeia:))
o dai asa ca pe o capra la oricine :))) vai de valorare voastra morala promovata
Postat 22 Octombrie 2011, 15:11 de @fuck
Re: DANA
Dana draga, daca vrei sa nu mai vomiti unde nu trebuie hai la mandea, ca o facem fara nici o zgirietura. Cu blindete si protectie. .
Postat 22 Octombrie 2011, 13:57 de Fuck
Umbra lui Mircea la ...
Normar doctore ... mortul este de vina ... ca altfel nu-si dadea duhul, ci va impusca unul cite unul.
Postat 22 Octombrie 2011, 13:54 de Fan Chitulea
meschin
Propun ca examenul sa fie transparent. Cu public. Si cu camera video. Hai sa va vedem manageri, va prindeti? Nu vrem examene cu comisii prietene. Nu vrem examene cu dosare scoase din dulap de unii care de o viata se ocupa cu asta. Transparenta. Sunteti in stare? Primar Bolojan, sunteti in stare sa organizati un concurs corect?
Postat 22 Octombrie 2011, 12:48 de oradean
Disperare
Batalia-i mare, pentru postul de la Sp. Judetean !
Postat 22 Octombrie 2011, 12:16 de lady gaga
de cate ori intru in maternitate VOMIT, nu stiu de ce !
eu cred ca se trage si de la avorturile care se fac, nu inteleg de ce am starea asta!
Postat 22 Octombrie 2011, 11:42 de @dana iti multumesc
de cate ori intru in maternitate VOMIT, nu stiu de ce !
mi se invarte stomacul si am tensiunea foarte mica, fara as fi la morga.
Postat 22 Octombrie 2011, 11:41 de @dana iti multumesc
management
Disfunctionalitati,carente in aprovizionarea cu medicamente si dezinfectante?In perioada controlului, când au fost sesizate aceste nereguli,managementul era asigurat de către dr.Pantis.Spitalele au fuzionat din 1 mai!Alo,presa! Are dreptate acel comentator care dorește linsarea lui Grebenisan. Trebuia sa nu stea acasă in acea perioada. Draga, "nu inteleg", nimeni nu te obliga, nimeni nu te duce cu forța sa nasti la spital. NIMENI! Poți naste,unde doresti.Nu exista legislației care sa te oblige. Ai putea naște, de exemplu, la coafor!
Postat 22 Octombrie 2011, 11:35 de dana
de ce ne obligati sa nastem la maternitate
sunt sute de nasteri asistate doar de moasa, de ce nu avem ca si in UNGARIA posibilitate sa nastem acasa fara sa dam banii la MEDIC, de ce? MOASA e importanta nu DOCTORUL!! treziti va odata!
Postat 22 Octombrie 2011, 11:18 de nu inteleg
de ce ne obligati sa nastem la maternitate
ca sa decontam plicul, daca nu dai BANII la negru nu te baga nimeni in seama, legea nu e buna, merg in spital nu am banii si ma lasa acolo sa MOR!! ce D-zeu faceti cu noi, ne omorati constient? este legala acesta practica? INSTALATI camere de vedere pentru fiecare nastere isis bat joc de mama, nu nasterea este GREA, ci sa fi fata in fata abuzata psihologic d acest sistem de inacsat banii la negru. de ce sa nasc la spital?SAMOR IN SPITAL !!! ar trebui sa mi iau loc de veci inainte sa ma duc sa nasc ca crematoriu nu avem, alta hotie.
Postat 22 Octombrie 2011, 11:16 de nu inteleg
@pacienta
Super!!!Hai sa-i omoram pe toti cei care se opun sistemului care functiona atat de bine pana sa vina Grebenisan si primarul.Niciun deces,nicio infectie nu au mai fost pana sa vina astia doi
Postat 22 Octombrie 2011, 09:55 de Amin!
sa-l omoram pe Grebenisan
Sa-i injectam virus,sa-l picuram cu ceara si apoi sa-l rastignim pe Grebenisan!De ce?Pt ca incomodeaza!Auzi la el!Vine el director si nu lasa universitatea sa capuseze cel mai mare spital?Din cauza lui a facut femeia viroza!Din cauza lui avea atatea boli si imunitate scazuta!Din cauza lui exista peste tot in lume infectii nosocomiale pt ca EL le-a inventat!Intreb si eu asa ca fapt divers cu care ureche a ascultat-o medicul de familie?Medicul curant,ginecologul,ce a facut?Iar vina lui Grebenisan!De ce nu a consultat pacienta la internare dl director?Dl primar unde se afla cand pacienta se interna si reinterna?Si el sa raspunda!Ieri citeam pe bihorstiri.ro articol desp;re acest caz,unde o pacienta a sectiei chirurgie a spitalului judetean scria ca de un an si jumatate se chinuie sa scape de stafilococul auriu pe care l-a contactat la judetean si sora ei patise la fel.Sa il omoram pe Grebenisan si pt asta!Oameni buni,ce se intampla aici?De ce aceasta lupta crancena(are dreptate Sorin) pt acel post?
Postat 22 Octombrie 2011, 09:51 de pacienta
Bietul sot!
Pierderea unei persoane dragi este,intr-adevăr,dureroasa.Cu atât mai mult cu cât a rămas un copil de crescut fără mama.O singura nebuloasa este aici.Din Martie,acum si-a dat seama soțul femeii ca este indurerat?Si este indurerat in exclusivitate in fata Jurnalului bihorean?Raportul autopsiei îl stia încă din Martie,raportul comisiei exista din August.Nu stia de el?Indurerat,revoltat de ce i s-a întâmplat sotiei sale din Martie nu s-a interesat nicăieri ce s-a întâmplat?Spital,Dsp,Colegiu,Primărie.Nu s-a adresat nimănui manat de setea de dreptate?Ar fi interesant de întrebat la proces ce avantaje i s-au promis in schimbul intentarii unui proces?Am reținut ca este brancardier la Județean.Avantaje materiale,un post mai bun după instalarea noii conduceri?Sa nu uitam ca si Bodog a ajuns in minister tot din postul de brancardier.Nu as merge atât de departe,dar un post mai bun se poate găsi si pt alți brancardieri.Ar accepta un test cu detectorul de minciuni?Lupta mare pt concursul de luni!
Postat 22 Octombrie 2011, 07:47 de Sorin
Chiar asa !
Da,foarte interesant .Citesti tot felul de interpretări.Unul din ziare scrie chiar ca a murit si copilul. Fiecare a înțeles ce a vrut sa înțeleagă din aceasta conferință de presa.Decese din cauza infectiilor nosocomiale întotdeauna au existat si vor exista.Nu le poți eradica in totalitate.Peste tot,in lume,exista.Unii raporteaza,alții nu.Ce este interesant,insa,este faptul cum a apărut ACUM acel "anonim" care a pus la dispoziție raportul.Niciun spital nu iese in presa de câte ori au vreun deces (ar fi chiar culmea sa iasă,de exemplu,Judeteanul,la câte decese înregistrează ei),notabil este,insa,ca maternitatea organizează conferințe de presa când media sesizeaza ceva.Îmi aduc aminte când fosta conducere spunea presei ca nu da explicatii pt ca nu a fost la coafor,odată nu i-a primit in birou pt ca ea avea intimitati in birou. Acestea erau declarațiile ei.O schimbare de atitudine pozitivă,totuși.Sunt, evident, sabotati cei din actuala conducere.Eu le urez succes!
Postat 22 Octombrie 2011, 07:13 de Dana
dosar
Cu ce se ocupa unii. Mai scoatem la santaj cate un dosar. Oribil.
Postat 21 Octombrie 2011, 23:09 de oradean
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON