URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
23 Ianuarie 2018, 16:39

Drujbofonia: Primăria Oradea a tăiat anul trecut 939 de arbori şi a plantat de patru ori mai puţini!

Codru-i frate cu românul, iar românul e frate cu drujba! Potrivit raportului de activitate al Direcţiei Tehnice pe anul 2017, prezentat marţi în conferinţă de presă de viceprimarul Florin Birta şi directorul Mircea Ghitea, Primăria Oradea a tăiat anul trecut 939 de arbori.

Dintre aceştia, potrivit lui Ghitea, 30 de arbori au fost tăiaţi, deşi sănătoşi, pentru că erau înclinaţi şi prezentau pericol de prăbuşire, iar 909 au fost doborâţi pe considerentul că erau uscaţi ori într-o stare fiziologică degradată. "S-au făcut şi plantări de arbori, dar nu în acelaşi număr în care s-au făcut tăieri", a spus directorul Ghitea.

Practic, în ciuda prevederilor Cadastrului Verde al oraşului, care recomandă extinderea constantă a zonelor verzi, şi a Regulamentului privind activităţile de tăiere, care prevede că pentru fiecare arbore doborât trebuie plantaţi alţi cinci, municipalitatea a sădit anul trecut în oraş doar 208 arbori. De 4,5 ori mai puţini faţă de câţi a transformat în lemn de foc!

Au tăiat dar n-au plantat!

Reprezentanţii municipalităţii scuză numărul disproporţionat de mic al plantărilor prin... dezinteresul firmelor de profil. "Am avut două licitaţii de plantări arbori la care n-a venit nimeni. Nu ne mai dorim arbori de 2 centimetri, să aşteptăm 50 de ani să vedem dacă cresc sau nu, ci arbori de anumite dimensiuni. Preţurile sunt acelaşi ca la alte licitaţii: 1.200 lei cu TVA. Mi s-a părut rezonabil, mai ales că proceduri anterioare s-au derulat fără problemă", a spus Ghitea.

Potrivit directorului, firmele de profil au declinat oferta municipalităţii pentru că nu le-au convenit prevederile contractuale. "Firmele ar fi vrut să scoatem acea prevedere ca timp de 2 ani să îngrijiească arborii şi să îi înlocuiască. Dar altfel îi înlocuieşte Ghitea, dacă se usucă", a spus directorul.

Dincolo de declaraţiile vagi, este cât se poate de evident, însă, că municipalitatea nu acordă niciun interes replantărilor. În ciuda celor două licitaţii eşuate, care nici măcar nu se regăsesc pe portalul Primăriei, conducerea municipalităţii nu a făcut niciun demers pentru atribuirea lucrărilor prin încredinţarea directă, măsură perfect legală.

"Am evitat să acordăm lucrările prin încredinţare directă. Oricui le-am fi atribuit, am fi fost ulterior acuzaţi că avem înţelegeri cu acea firmă", a întors-o viceprimarul Florin Birta. Potrivit acestuia, municipalitatea va "reporta" pe anul viitor plantările neexecutate anul trecut. "Anul acesta vom face o licitaţie pentru plantarea a 500 de arbori", a promis Birta.

Masacrul din Bălcescu

Situaţia este cu atât mai elocventă cu cât bilanţul apare în toiul unui nou scandal legat de tăierile arbitrare de arbori în oraş. Numai la sfârşitul săptămânii trecute, angajaţii municipalităţii au pus la pământ 17 arbori din Parcul Bălcescu, lucrările fiin suspendate de Garda de Mediu după semnalele presei.

La conferinţa de presă de marţi, reprezentanţii municipalităţii au repetat aceleaşi declaraţii incosistente, cum că tăierile s-au făcut cu acceptul Agenţiei de Protecţia Mediului Bihor, care a constatat că arborii care trebuiau tăiaţi erau bătrâni şi bolnavi, iar marcarea lor s-a făcut de reprezentanţii Direcţiei Silvice Bihor, în vreme ce nerespectarea propriului Regulament, potrivit căruia ar fi trebuit convocată comisia consultativă, a fost "probabil o greşeală". "Nu se pune problema să fi tăiat arbori sănătoşi", a susţinut viceprimarul Florin Birta, contrazis de imaginile din parc.

Oricum, cert este că Primăria nu are niciun specialist capabil care să verifice în teren starea de sănătate a arborilor propuşi spre tăiere. "Nu cred că avem dendrologi angajaţi în Primărie. Avem însă o persoană la Direcţia Tehnică care a ieşit în teren cu reprezentantul APM", a spus Birta.

Conform reprezentanţilor municipalităţii, Parcul Bălcescu a fost concesionat firmei Murray Press încă din anul 1997 şi a fost prelungit în anul următor până în 2021.

Asfaltări la tot cartierul

În ceea ce priveşte activitatea Direcţiei Tehnice în 2017, anul trecut municipalitatea a pus la dispoziţia orădenilor 1.784 de noi locuri de parcare, din care 1.569 reamenajate cu ocazia unor lucrări de siguranţa circulaţiei şi 215 locuri realizate în cadrul unor obiective de investiţii.

La capitolul întreţinerea străzilor modernizate, municipalitatea a plombat 151 de artere folosind 3.145 tone de asfalt aferent unei suprafeţe de 26.653 metri pătraţi.

La fel, pe cele 162 de străzi nemodernizate au fost utilizate 26.009 tone de piatră spartă şi 15.278 metri cubi de balast, acoperindu-se o suprafaţă de 365.897 metri pătraţi.

Anul trecut, constructorii Primăriei au tunat covoare asfaltice pe străzi precum: Meziadului, Constantin Tănase, Petofi, Republicii, Lacu Roşu şi Aleea Ştrandului.

În ciuda extinderii suprafeţelor de asfalt, numărul de străzi nemodernizate creşte de la an la an, extinderea oraşului prin construcţia de imobile depăşind capacitatea municipalităţii de modernizare a arterelor.

Conform evidenţelor Primăriei, la finalul anului 2017 municipiul număra 919 străzi în lungime totală de 445,2 kilometri din care 632 de străzi în lungime de 323,2 kilometri mdoernizate integral sau pe tronsoane şi 287 de străzi cu o lungime de 122 kilometri nemodernizate sau modernizate doar parţial.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Tds
Cand aduci dovezile?? Sau inca le mai fabrici??
Postat 24 Ianuarie 2018, 00:26 de Sandu1201
Ahaha
Dar va place sa va plimbati in parcurile pe care le-a făcut. Apropo daca va prind ca mâncați seminte in parcuri sau pe strada VA RUP URECHILE .
Postat 24 Ianuarie 2018, 00:23 de Sandu1201
PARCUL PORTO
BIRTA și GHITEA=..... ce ar trebui completat?
Postat 23 Ianuarie 2018, 21:00 de TDS
Asa nu
No ala-i bai, eu singur am plantat 35
Postat 23 Ianuarie 2018, 19:14 de Sandu1201
Eh, e prezent Birta ...
Eh, e present birta nulul lucrului e asigurat, ca'i facut prost! El e cel ce a mintit in cazul eliberarii autorizatiilor! face ce stie si ce poate!
Postat 23 Ianuarie 2018, 17:35 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON