URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Ianuarie 2022, 14:00

Două ore fără cursuri. Sindicaliştii din învăţământul bihorean declanșează miercuri o grevă de avertisment

Două ore fără cursuri. Sindicaliştii din învăţământul bihorean declanșează miercuri o grevă de avertisment foto: mediafax
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cei circa 7.500 de sindicalişti din învăţământul bihorean afiliaţi Sindicatului Liber din Învăţământ sau altor trei organizaţii similare vor declanşa miercuri o grevă de avertisment în cadrul unei acţiuni de protest organizate la nivel naţional de Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI).

Cu încetarea lucrului

În cele două ore de protest, dascălii vor intra la clasă pentru a supraveghea elevii, dar nu vor desfăşura activităţi didactice.

"Miercuri între orele 11 - 13 va avea loc o grevă de avertisment de două ore cu încetarea lucrului. Copiii vor merge la şcoală, iar personalul didactic va intra la clasă ca de obicei, dar nu se vor ţine cursuri, dascălii doar vor supraveghea copiii", a declarat liderul Sindicatului Liber din Învăţământ Bihor, Flaviu Ștefan Zancu.

Greva va fi organizată în urma unui referendum organizat în perioada 17 decembrie – 14 ianuarie de federaţiile sindicale ale personalului din învăţământ FSLI şi Spiru Haret.

Cenuşăreasa bugetului

Sindicaliştii din învăţământ reclamă, printre altele, subfinanţarea domeniului educaţiei, deşi a fost declarat de preşedintele Klaus Iohannis ca o prioritate naţională.

"Acel procent de 6% din PIB promis nu s-a respectat niciodată. Se vorbeşte despre non-stop despre o Românie educată, dar învăţământul este Cenuşăreasa bugetului naţional. Tot timpul procentul alocat educaţiei a fost undeva la 3%, iar, conform proiectului de buget, anul acesta va fi chiar mai mic", a declarat Zancu.

În plus, dascălii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a respectat calendarul majorărilor de salarii stabilit prin Legea 153 din 2017. "Noi nu cerem decât să ajungem cu salariile la nivelul stabilit în grilă pentru ianuarie 2022. Acum, ar fi trebuit să ne dea o diferenţă de 16% pentru a ajunge la zi, dar abia dacă ne-au dat 4%", a explicat sindicalistul.

Reprezentanţii dascălilor susţin că în eventualitatea în care demersul lor nu va avea efectul scontat vor iniţia consultări cu membri de sindicat pentru a vedea în ce măsură îşi doresc să se ajungă la declanşarea unei greve.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Totusi, nu va e macar putin rusine?
Cel mult mediocritatea va caracterizeaza pe multi dintrei voi, cei aflati la catedra. In plus, sunt destui printre voi care au frecat menta pe bani in timpul asa-zisei scoli online. Mai nou, aud ca nici nu tineti cursuri vreo doua zile, ca sa ce? Ca sa incheiati mediile pe semestrul anterior! Si acum mai vreti si bani in plus? Eu v-as inlocui cu roboti! Daca nu altceva, macar aia ar incheia mediile mai repede.
Postat 17 Ianuarie 2022, 08:19 de v0id
Da...16% din parti!
Bugetarii astia chiar sunt ca un sac fara fund: "În plus, dascălii sunt nemulţumiţi că Guvernul nu a respectat calendarul majorărilor de salarii stabilit prin Legea 153 din 2017. "Noi nu cerem decât să ajungem cu salariile la nivelul stabilit în grilă pentru ianuarie 2022. Acum, ar fi trebuit să ne dea o diferenţă de 16% pentru a ajunge la zi, dar abia dacă ne-au dat 4%", a explicat sindicalistul." =========== Deci din 2017 pana in 2021 (ca anul bugetar 2022 e in curs) sunt 5 ani. O crestere de 16% in 5 ani ar insemna deci 3.2% crestere in fiecare an. Asta da viata. Si defapt lucrezi maxim 7-8 luni pe an. As vrea sa ii invit pe distinsii profesori sa mearga in mediul privat si sa ceara acolo 3,2% pe an in fiecare an, garantat. Inainte sa plec din tara primeam in privat daca primeam in 5 ani 8-10%. Sa isi ia si ei un al doilea job cum fac profesorii si afara. Oricum cam 50% din ei dau meditatii in particular fara sa dea un ban la stat, adica evaziune fiscala. Dar de aia, cand au nevoie de bani, e usor sa faca greva f***.
Postat 16 Ianuarie 2022, 17:31 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON