URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 16 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Decembrie 2019, 17:31

Dosarul Colectiv: Piedone, condamnat la 8 ani de închisoare. Despăgubiri de 50 milioane de euro pentru victime şi familiile lor

Dosarul Colectiv: Piedone, condamnat la 8 ani de închisoare. Despăgubiri de 50 milioane de euro pentru victime şi familiile lor (Foto: Vice.vom și Antena3.ro)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Judecătorii Tribunalului Bucureşti au dispus, luni, condamnări pentru inculpaţii din dosarul Colectiv, dar şi obligaţii de plată a daunelor morale care ajung la suma de 50 de milioane de euro. Sentinţa poate fi atacată.

În total, 111 ani de închidoare

Potrivit adevărul.ro, fostul primar al Primăriei Sectorului 4, Cristian Piedone Popescu, a fost condamnat la opt ani şi şase luni, iar cei trei patroni ai clubului -  Alin George Anastasescu, Paul Gancea şi Costin Mincu - au primit câte 11 ani şi opt luni de închisoare cu executare în dosarul "Colectiv".

"Consider că sunt nevinovat. Nu noi (n.r. patronii clubului) am construit clubul, a fost firma de construcţii care l-a construti, nu ne-am autorizat noi, ne-a autorizat Primăria, nu ne-am controlat noi, ne-au controlat cei de la ISU. Din punctul nostru de vedere statul este cel care trebuie să poarte toată responsabilitatea", a declarat Costin Mincu, unul dintre patronii clubului pentru Mediafax. 

George Matei şi Antonina Radu, cei doi pompieri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti care au verificat clubul Colectiv fără a lua măsurile legate în privinţa respectării normelor PSI, au primit câte 9 ani şi 2 luni de închisoare. Decizia nu este definitivă şi poate fi constestată în termen de 10 zile, mai scrie sursa.

Pedepse cu închisoarea au primit şi administratorul firmei de artificii, Daniela Niţă, condamnată la 12 ani şi opt luni, pirotehnistul Zaharia Viorel, condamnat la nouă ani şi opt luni în spatele gratiilor, pirotehnistul Moise Marian, condamnat la 10 ani, patronul firmei de artificii, Cristian Niţă, la trei ani şi jumătate de închisoare.

De asemenea, judecătorii au stabilit plata mai multor daune morale către familiile victimelor, acestea ajungând la un total de aproximativ 50 de milioane de euro. Instanţa îi obligă în solidar pe inculpaţii şi instituţiile de care aparţin să plătească sumele solicitate ca daune morale, mai scrie sursa citată. 

Victimele, despăgubite 

Totodată, judecătorii au stabilit plata mai multor daune morale familiilor victimelor.

"Este vorba despre 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Enache Cristina Ionela şi Enache Eleonor (victimă ENACHE DIANA ELENA); 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Enache George Daniel (victimă ENACHE DIANA ELENA); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Epure Marius şi Epure Mirela Florina (victimă EPURE ANDA IOANA); 150.000 euro reprezentând daune morale către partea civila Epure Paula (victimă EPURE ANDA IOANA); 5. 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Fieraru Romeo şi Fieraru Angela (victimă FIERARU IONUŢ VALENTIN); 1.000.000 lei reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Popescu Valter si Popescu Anisoara(victimă POPESCU IONUŢ COSTIN); 300.000 euro reprezentând daune morale si 20.000 lei reprezentând daune materiale către partea civilă Palada Silvia (victimă PALADA RADU); 1.500.000 lei reprezentând daune morale şi 5.000 lei reprezentând daune materiale către fiecare dintre părţile civile Simion Ion şi Simion Maria (victimă SIMION ALEXANDRU CĂTĂLIN); 250.000 euro reprezentând daune morale către fiecare dintre părţile civile Vârlan Ion şi Vârlan Maria (victimă VÂRLAN LAURENŢIU MARIAN); 150.000 euro reprezentând daune morale şi 6.881,24 lei reprezentând daune materiale către partea civila Vârlan Alexandra Roxana (victimă VÂRLAN LAURENŢIU MARIAN)" se arată în minuta şedinţei, potrivit site-ului hotnews.ro.

Şi Spitalul Clinic de Urgenţă, de Chirurgie Plastică, Reparatorie şi Arsuri Bucureşti ar urma să primească 1.399.209,36 lei, bani care reprezintă cheltuieli de spitalizare cu persoanele decedate, precum şi cele referitoare la persoanele vătămate în raport de care a fost pusă în mişcare acţiunea penala. Spitalul clinic de Urgenţă Bucureşti ar urma să primească 1.558.495 lei, Spitalul Universitar, 732.941,49, Spitalul Clinic de Urgenţă "Prof. Dr. Agrippa Ionescu" Bucureşti, 73.779,45 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă Pentru Copii "Grigore Alexandrescu" Bucureşti, 484.312,79 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă Bagdasar Arseni, 703.696,98 lei, Spitalul Clinic de Urgenţă "Sf. Ioan" Bucureşti, 728.099,86 lei, Spitalul de Arşi, 219.818,35.

Dosarul a fost trimis în instanţă în aprilie 2016, iniţial la Judecătoria Sectorului 4, procesul fiind apoi mutat la Tribunalul Bucureşti. La dosarul principal au fost ataşate alte două dosare întocmite de DNA.

Doi ani, procesul a fost blocat pe chestiuni de procedură, iar judecătorul desemnat iniţial să se ocupe de acest caz a ieşit la pensie, fiind înlocuit în octombrie 2018 de Mihai Bălănescu. Noul judecător a promis că va grăbi soluţionarea dosarului şi a reuşit într-un an să audieze sute de martori şi victime.

În 30 octombrie s-au împlinit 4 ani de la tragedia din clubul bucureştean Colectiv. În urma incendiului, au murit la faţa locului 26 de persoane, iar apoi mulţi dintre răniţii internaţi, numărul victimelor ajungând atunci la 64. La un an şi 9 luni după tragedie, un alt tânăr a murit, ridicând bilanţul total la 65 de victime.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
5 Comentarii
Poiu
Sentința e un început, pt unii bugetari cărora le lipsește responsabilitatea.
Postat 17 Decembrie 2019, 17:33 de Sandu1206
romani tampiti
Se asteptau ca Piedone sa verifice fiecare act care se plimba de la un ghiseu la altu. Asta tinanad cont ca primarul nu da examen de specialitate in toate domeniile respective si nu ar avea fizic timp sa le ia pe toate la puricat.
Postat 17 Decembrie 2019, 09:09 de testtest
Justitia mea
Complicata poveste.Solutia discutabila.Ani de puscarie cu executare pentru "neglijenta in serviciu" sau "omor din culpa",la ce i-o fi incadrat.Daca iesi cu un vehicul pe drumul public,esti obligat sa ai rca, ca poti provoca daune sau omori oameni.Mai degraba statul ar crea un fond de asigurari,de dezastru,calamitati,unde sa se stringa niste fonduri pentru situatii de genul asta,nedorite,impredictibile.Ca asa,poti deveni criminal in momentul cind ti-ai pus o semnatura,pe principiul dominoului.
Postat 17 Decembrie 2019, 08:04 de excalibur
Sandu
Ba cam are... Aia nu era locație normala a fi autorizata pt astfel de evenimente, asta pe langa alea igsu. Eu nu inteleg de ce au primit bani spitalele, oricum finantate prin cass din veniturile victimelor sau parintilor vicctimelor. Era mai bine sa se ia banii aia si sa se imparta tot victimelor/urmasilor. Nu ca asta i-ar aduce inapoi pe aia 65. Plus penibila scuza patronilor, de parca s-ar fi autorizat pe corect localul ala. Mai sunt cateva infecte de astea si in Oradea, mucegaite la greu, locuri unde colcaie bolile, dar sunt mari locatii de figuri (nu dau nume ca sughit rusii). Totusi standardele generatiei curente sunt mult, mult scazute in ceea ce priveste o locatie unde sa isi petreaca timpul, unde sa se distreze. Ce daca e jegos, fun sa fie, asta e deviza lor mai nou.
Postat 17 Decembrie 2019, 06:54 de poiu
Sincer
Acolo Piedone nu are nicio treabă.
Postat 16 Decembrie 2019, 18:04 de Sandu1206
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.596 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON