URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Ianuarie 2017, 12:59

Dictatura mediocrilor: Deşi a picat ruşinos concursul pentru conducerea Gărzii Forestiere Oradea, şefa Maria Antal a fost păstrată în funcţie

Dictatura mediocrilor: Deşi a picat ruşinos concursul pentru conducerea Gărzii Forestiere Oradea, şefa Maria Antal a fost păstrată în funcţie FĂRĂ CUVINTE. Întrebată de ce ţine cu dinţii de o funcţie pe care în mod evident nu o merită, inspectorul şef al Gărzii Forestiere Oradea, Maria Antal (foto), n-are chef să dea prea multe explicaţii. "Întrebaţi-i pe cei care fac numirile" - este singura ei apărare
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Sunteţi în căutarea unui loc de muncă şi vă consideraţi calificat pentru conducerea unei instituţii cum este Garda Forestieră? Luaţi-vă gândul! Şefia Gărzii orădene este rezervată pentru inginerul silvic Maria Antal, chiar dacă e incapabilă să-şi obţină funcţia pe bune.

Pe lângă detaliul că meritele pentru care Antal a devenit inspector şef sunt necunoscute, cu atât mai puţin se ştiu motivele pentru care şi-a păstrat funcţia inclusiv după ce a picat concursul anume organizat de Ministerul Mediului. În plus, aplicând propriul model, Antal şi-a promovat ca directori alţi doi colegi care au eşuat, la fel ca ea, la concursurile pentru funcţii.

Şefă... la minimum

Garda Forestieră Oradea s-a înfiinţat în iunie 2015 prin reorganizarea vechiului Inspectorat Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Misiunea instituţiei este să monitorizeze pădurile din Bihor, Satu Mare, Sălaj şi Arad, comisarii controlând câte lemne se taie şi câte animale se vânează.

Imediat după înfiinţarea Gărzii, ministrul Mediului de la acea vreme, Graţiela Gavrilescu (membru ALDE, în prezent ministru delegat pentru Relaţia cu Parlamentul) a numit-o inspector şef pe sătmăreanca Maria Antal, până atunci coordonatoare a Inspectoratului din Satu Mare. Ce a recomandat-o pe aceasta să devină şefă nu e clar. Femeia susţine că nu este membru în niciun partid politic, dar nici nu se poate lăuda cu o experienţă profesională bogată.

Potrivit propriului CV, Antal, acum în vârstă de 38 de ani, a avut anterior un singur loc de muncă, la Inspecţia Silvică Satu Mare, unde s-a angajat pe funcţia de consilier în 2005, la un an după ce a absolvit Silvicultura la Oradea. În 2006, a absolvit şi un masterat pe probleme de mediu, tot la Oradea. În schimb, nu se laudă cu niciun curs de administraţie publică ori de management, care să-i ofere atuuri în plus, practic îndeplinind doar condiţiile minime pentru a fi inspector şef.

Ruşinică!

Deşi este şefă la Oradea de un an şi jumătate, Antal a rămas anonimă publicului local, fiind văzută la faţă de jurnalişti doar la şedinţele Colegiului Prefectural, unde este obligată să participe. Sub conducerea ei, Garda n-a transmis nici măcar un comunicat de presă şi nici n-a prezentat vreun raport.

În schimb, sătmăreanca s-a făcut de râs în iunie 2016, când a picat cu brio primul concurs organizat de Ministerul Mediului pentru ocuparea funcţiei de inspector şef. Pe lângă ea, la concurs s-au mai înscris trei candidaţi, Flavius Toma, Vasile Popa şi Dacian Iova, cel din urmă fost şef al vechiului ITRSV. Blamabil, mai ales pentru Iova şi pentru Antal, nici unul n-a luat la proba scrisă punctajul minim de 70, obligatoriu pentru a ajunge la interviu.

"Am luat cam 40 de puncte", spune acum Antal. Deşi BIHOREANUL a insistat, femeia n-a vrut să vorbească multe despre examen şi rezultatul ei ruşinos: "A fost un concurs greu".

"Nu eu fac numirile"

În ciuda notei jenante, Antal a fost recompensată de Ministerul Mediului, întâi cu o numire temporară de trei luni ca inspector şef, iar din noiembrie cu delegarea dreptului de semnătură şi de reprezentare a Gărzii Forestiere Oradea. Pe româneşte, a rămas şefa cea mare în instituţie, chiar dacă a dovedit că nu merită funcţia pentru care câştigă lunar peste 6.100 lei.

Ce o recomandă să fie şefă şi de ce blochează accesul altor colegi care ar putea fi mai pricepuţi decât ea, Antal nu vrea să spună. "Este la latitudinea Ministerului Mediului să desemneze persoana care să conducă instituţia. Nu eu fac numirile", declară femeia.

Nici Ministerul nu lămureşte, însă, situaţia. Deşi BIHOREANUL a întrebat explicit, printr-o adresă scrisă, de ce a fost numită la şefia instituţiei aceeaşi directoare care nu a luat notă de trecere, un "răspuns" transmis sub semnătura Direcţiei de comunicare arată doar că Maria Antal este împuternicită până când un candidat va câştiga concursul. Când va fi organizată o nouă competiţie? Mister...

Model de succes

Profitând că este încă şefă, Antal le aplică propriul model de promovare şi subalternilor. Două dintre cele trei funcţii de director din Garda Forestieră Oradea sunt ocupate de angajaţi care s-au dovedit total nepotriviţi! Mai precis, din ianuarie anul trecut, Nicolae Timaru conduce Direcţia de Control al Regimului Silvic şi Cinegetic, iar Angela Iancu pe cea de Implementare şi Avizare, deşi amândoi au picat concursurile anume organizate în decembrie anul trecut.

După respectivele concursuri, Antal a cerut permisiunea Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici pentru a-i numi în continuare în funcţii şi, foarte probabil, va şi primi avizul. Nici despre acest subiect inspectoarea şefă nu vrea să vorbească. "Vom vedea ce va fi", este singurul ei răspuns. În fond, ce ar mai putea spune? La aşa şef, nu se putea ca subalternii să iasă din tipar...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
...si prosti
... pleaca ai nostril vin ai nostril noi ramanem tot ca prostii... vorba cantecului. Singura noastra consolare este ca toti is prosti dar, au salarii barosane si dupa aia pensii nesimtite. Ca fiind vorba de paduri, tanti Lucica taie tot ca pana amu, cat vrea si de unde vrea... Ce garda forestiera, asta nu-I bau bau, poarta Garda Legionara sa mai sperie pe cineva si, dupa cum impune Trump ritmu nu mare ar fi mirarea sa apara si Partidul Legionarca de, simpatizanti sunt, vrere sa fie numa. Traiasca G si C
Postat 29 Ianuarie 2017, 20:41 de FLORIN64
mda
Sincer, nu stiu de ce va mirati. Toata ''lumea buna'' asta face, lucreaza cu cei care asculta fara sa cracneasca si executa, fara insa sa-si dea seama pe moment ca totul este trecator si vremelnic. Ieri ai fost misc, azi esti pe cai mari, maine poate la fel, dar vine ziua cand achiti nota sau note de plata. Sunt curios atunci cum se va intelege situatia cand schimbi caii pe niste...pantofi uzati si ponositi?! Dar pana atunci mai este, nu dragi tovarasi?
Postat 28 Ianuarie 2017, 10:17 de Maricel
dezastru
cu asa conducere nu e de mirare ca padurile sunt campii iar vanatul a disparut nu mai sunt braconieri sunt autorizatii de vanatoare in fiecare zi
Postat 28 Ianuarie 2017, 09:31 de gicacontra
Adriano, de ce esti rea? Si pizmasa?!
Scrii, gresit, citez: ,,...meritele pentru care Antal a devenit inspector şef sunt necunoscute". Corect este: ,,...meritele pentru care Antal a devenit inspector şef ÎMI sunt necunoscute". Cineva, care care o sustine in ciuda contraperformantelor, fii sigura ca ii cunoaste foarte bine talentele! Cand te intalneste cu @tsd invita-l la o cafea si-ti va da o lista cu nulitatile din primarie promovate pe orice criteriu, exceptie facand profesionalismul si competenta. Ai avea material pt. cel putin un an!
Postat 27 Ianuarie 2017, 16:12 de pinonel
????
Sigur domnișoara nu este atât de competentă precum sunt: eduard Augustin Florea sau Lucian Popa sau Dacian Salvator Palladi. Maria Antal, ei cum au putut lua la examenele lor punctaje maxime ?
Postat 27 Ianuarie 2017, 13:41 de TDS
Măăăă.ceee..
Zâmbet!Imaginea asta ,adevăr face cât uo ...mie de cuvinte!!:)))
Postat 27 Ianuarie 2017, 13:38 de crisan
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON