URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
03 Noiembrie 2021, 11:11

Detalii despre canabisul găsit în blocul din Oradea: noi probe au fost trimise spre analiză, polițiștii au descins la o fermă din Nojorid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Continuă ancheta în cazul zecilor cutii cu canabis descoperite sâmbătă într-un bloc de pe strada Transilvaniei din Oradea. Poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate şi Antidrog Oradea, coordonaţi de un procuror DIICOT, au descins marţi la o fermă din Nojorid şi, totodată, au solicitat Direcţiei Agricole Bihor documentele de autorizare a culturii de cânepă din care provin mugurii recoltaţi.

Potrivit unor surse din anchetă, poliţiştii au chemat la audieri mai multe persoane, au prelevat noi probe din cutiile găsite în subsolul blocului de pe strada Transilvaniei, după ce rezultatul verificărilor făcute pe mostrele deja înaintate spre analiză nu a fost concludent. "Pe anumite mostre, rezultatul a indicat o depăşire a concentraţiei de Tetrahidrocanabinol (THC) permisă de lege, pe altele nu", a explicat sursa citată. 

Anchetatorii au ridicat marţi documente şi de la ferma unde s-au recoltat mugurii, deţinută de societatea Flori cânepă SRL, patronată și administrată în prezent în acte de o orădeancă, Floare Nicula, iar în realitate de fiul ei, orădeanul Decebal Nicula. "Totul este legal. Acei muguri se află în acel depozit pentru că trebuie să stea la o temperatură constantă", a explicat, pentru BIHOREANUL, Geanina David, consultant al firmei, după ce a fost asociat și administrator în ea.

Cu reguli stricte

Cultivarea cânepii are un regim juridic special, după cum a explicat directorul Direcţiei Agricole Bihor, Nicolae Hodişan, care susţine că procurorii i-au solicitat documentele de autorizare pentru cultura de cânepă din care provin şi mugurii recoltaţi. "Noi am autorizat cultură de cânepă doar în scop industrial, ceea ce s-a găsit este în alte scopuri. Puteau să solicite autorizaţie pentru cultură în scop medicinal, dar nu au făcut-o", susţine Hodişan.

Direcția a sesizat de mai multe ori Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale faptul că, în judeţ, plantaţiile de cânepă autorizate "dispar" misterios înainte de coacere. "Am autorizat în judeţ plantaţii de cânepă pentru fibră, care se foloseşte în industria textilă, şi seminţe, care se utilizează pentru uleiuri. Toamna, când ar fi trebuit să raportăm recoltele, nu am avut ce", spune directorul. 

Asta chit că, zice tot el, aceste culturi sunt riguros urmărite. "Autorizaţiile se emit în baza unor documentaţii care trebuie să ateste soiul şi un contract de livrare a seminţelor către procesatori autorizaţi. Se notifică Poliţia, Direcţia de Sănătate Publică despre existenţa plantaţiilor, se fac verificări de două ori. Prima oară după răsărire, în mai-iunie, şi după înflorire şi formarea seminţelor, în iulie-august. Când deja nu mai există!", declară şeful Direcţiei. 

Legal sau ilegal?

Chiar dacă, în acest caz, proprietarii mugurilor de canabis au încălcat condiţiile autorizării, Hodişan susţine că reglementările legale în vigoare nu prevăd sancţiuni pentru fermieri, decât în cazul în care există suspiciunea că recoltele sunt folosite în scopuri ilegale.

"Cu firma aceea am avut două procese, pentru că nu am acordat autorizaţia de cultivare, le-am câştigat pe ambele. Dar a venit a treia oară cu dosarul complet, cu avocat, n-am avut ce face. Pot doar să înştiinţez Poliţia despre acele recolte dispărute în perioada în care mugurii pot fi folosiţi la obţinerea de THC. La fel am făcut şi în această vară", spune Hodișan. 

Rămâne, deci, ca procurorii DIICOT şi poliţiştii antidrog să lămurească dacă uriaşa cantitate de canabis din subsolul blocului de pe strada Transilvaniei are, sau nu, concentraţia de THC care să fie permisă în substanţele obţinute din cânepă. Până atunci, cutiile rămân sub pază.

Anchete după anchete

Ancheta nu este prima care vizează produsele din extracte de canabis. Consultantul firmei Flori cânepă SRL, Geanina David, şi soţul ei, Sebastian David, care deţin la rândul lor o cultură de cânepă în Mădăras, au ajuns în vizorul poliţiştilor antidrog încă de la deschiderea primului magazin fizic din Oradea unde vând uleiuri, tincturi, creme, seminţe şi alte produse pe bază de Cannabidiol (CBD). 

Cei doi promovează produsele ca fiind utilizate în scop medical în numeroase ţări europene pentru o gamă largă de afecţiuni, de la artrită, astm şi anxietate la steatohepatită non-alcoolică, boli cardiovasculare şi oncologice.

Încă de la deschidere, în martie 2020, magazinul soţilor David a fost percheziţionat în mai multe rânduri de procurorii şi poliţiştii antidrog; prima oară, de cei din Oradea, iar ulterior, în octombrie 2020, de cei din Iaşi, sub bănuiala că produsele pe care le comercializează şi le distribuie altor magazine similare ar avea conţinut de THC peste limita admisă. 

Anchetele în cele două dosare penale nu s-au finalizat până azi. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON