URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
14 Iunie 2016, 16:18

Deşi nu-i sigur că Autostrada Transilvania va fi gata, centura Oradiei către ea va fi construită până în 2019

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Într-o conferinţă de presă, prima de după alegeri, a cărei singură temă a fost prezentarea stadiului pregătirii proiectelor care să fie realizate cu fonduri europene în exerciţiul financiar următor al UE şi a celui al finalizării unor proiecte începute în cel precedent, primarul Ilie Bolojan a anunţat, marţi, că o prioritate a municipalităţii va fi şi în perioada următoare reabilitarea sistemului de transport a agentului termic, prin înlocuirea conductelor magistrale.

Cu ochii pe 50 milioane euro

„Am închis perioada de finanţare 2007-2014 şi am intrat în perioada 2014-2020. Un proiect important va fi în continuare reabilitarea reţelelor de termoficare prin Programul Operaţional Regional pentru infrastructura mare. Vineri s-a publicat Ghidul în baza căruia putem depune proiectele şi în care sunt cuprinse şase oraşe din România. Am verificat Ghidul şi putem spune că nu avem probleme legate de clauze care să ne creeze dificultăţi”, a spus primarul Ilie Bolojan, referindu-se la pregătirile deja făcute de municipalitate în vederea accesării a noi fonduri europene nerambursabile pentru rezolvarea problemei termoficării.

„Vom revizui analiza cost-beneficiu, pentru că se impune actualizarea datelor din proiect, iar pe la sfârşitul lunii iulie sper să putem semna contractul de finanţare”, a spus Bolojan, cu referire la proiectul care, în mare, a fost deja pregătit de municipalitate, urmând ca până la finele lunii următoare să fie doar actualizat pentru a corespunde cerinţelor din Ghidul de finanţare.

„Ţintim aproximativ 50 milioane euro”, a mai arătat primarul, adăugând că în prezent firma Energomontaj, angajată să schimbe 24 kilometri de conducte magistrale, are un ritm de lucru încetinit tocmai din lipsa banilor necesari.

Centură către Autostradă

Un alt proiect despre care Bolojan a arătat că va fi finanţat cu fonduri europene este cel al inelului de centură metropolitan de 19,5 kilometri lungime, cu patru benzi şi cu profil de drum expres ce urmează să fie construit din apropierea giraţiei actualei şosele de centură de pe Calea Sîntandreiului, cu un pod peste Criş şi câteva pasaje, inclusiv peste Şoseaua Borşului, până în comuna Biharia, unde va fi nodul de acces la viitoarea Autostradă Transilvania.

Precizând că proiectul acestui inel a fost cuprins în Master Planul General de Transport al României, asumat de Guvern în faţa autorităţilor Comisiei Europene, Bolojan a spus că acest proiect va fi derulat în colaborare cu Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, pentru care municipalitatea a realizat deja un studiu de fezabilitate, plătind în acest scop companiei de proiectare Search Corporation 60.000 euro plus TVA, studiu ce trebuie predat CNADNR în acest an, „astfel încât în primăvară să înceapă lucrările”.

Primarul a arătat că valoarea estimată a acestui proiect este de 85 milioane euro, grosul finanţării urmând să provină din fonduri UE prin Programul Operaţional Regional pentru infrastructură mare, iar termenul de finalizare să fie „spre sfârşitul anului 2018 – anul 2019”.

Centru Intermodal Cargo

Tot în ce priveşte transporturile, primarul a afirmat că Oradea va avea, conform aceluiaşi Master Plan General, un terminal intermodal, fiind curprinsă împreună cu Bucureşti, Iaşi, Cluj şi Bacău în acest plan asumat de România în faţa UE.

Deocamdată, însă, a precizat Bolojan, Ghidul de finanţare pentru realizarea terminalului ce va costa circa 20 milioane euro nu a fost stabilit, astfel că miza în acest moment este să se stabilească o cofinanţare cât mai mare cu fonduri nerambursabile, pentru ca încărcătura pe bugetul local să fie cât mai mică. „Nu e totuna să fie cofinanţare de 5% sau de 50%”, a spus primarul, adăugând că împreună cu edilii celorlalte patru oraşe va încerca să convingă autorităţile centrale că asemenea proiecte trebuie sprijinite prin cote de cofinanţare cât mai consistente.

Terminalul intermodal va fi construit pentru ca Oradea să devină o placă turnantă în transportul european de mărfuri pe calea ferată şi pe roţi, iar în perspectivă şi pe cale aeriană, în ipoteza construirii unui terminal cargo pentru Aeroportul orădean.

În prezent, municipalitatea face demersuri să preia amplasamentul pe care va fi amenajat terminalul intermodal, aflat pe Şoseaua Borşului, în spatele actualului sediu al Direcţiei Antifraudă a ANAF.

Licitaţiile pentru ANL-uri, finalizate

Pe de altă parte, primarul a anunţat că miercuri vor începe lucrările pentru construirea pasajului subteran ce va lega Cartierul Oncea de restul oraşului în zona benzinăriei MOL din bulevardul Ştefan cel Mare, proiect până acum întârziat din cauza unui aviz de la CFR.

Pasajul va fi destinat pietonilor şi bicicliştilor, urmând să aibă circa 55 metri lungime, iar lucrările vor dura trei luni. „Sperăm să fie deschis în jurul datei de 15 septembrie”, a spus Bolojan despre subtraversarea care va costa 300.000 euro plus TVA.

În ce priveşte proiectul construirii celor trei blocuri ANL din Calea Aradului pentru a căror executare Compania Naţională de Investiţii a organizat o licitaţie încă în 2012, primarul a spus că „la sfârşitul săptămânii trecute s-a finalizat procedura” noii licitaţii, urmând ca după expirarea perioadei în care se pot depune contestaţii CNI să dea ordinul de începere a lucrărilor „în această vară”, aşa încât ele să fie finalizate în 2 ani.

Schimbări în Centru

De asemenea, Bolojan a anunţat că până la finalul lunii va fi gata lucrarea de aşternere a noii pardoseli în Pasajul Vulturul Negru, iar până la sfârşitul lui iulie estimează că va fi finalizată şi partea care nu este finanţată cu fonduri UE. „Ulterior sper să prindem o finanţare pentru fosta sală de Bingo (n.r. – fostul Cinema Libertatea), pentru ca acolo să fie un centrul cultural multifuncţional”, a mai zis edilul.

Bolojan a precizat, totodată, că spre sfârşitul acestei luni ar putea fi redeschisă circulaţia autovehiculelor pe strada Independenţei, deoarece urmează asfaltarea acesteia, dar redeschiderea traficului depinde de încheierea lucrărilor la Podul Ladislau, deoarece pentru finalizarea acestora prin zonă vor mai trece utilaje grele, iar municipalitatea doreşte să evite degradarea asfaltului de către acestea.

O ultimă noutate prezentată de primar vizează reabilitarea clădirilor din zona centrală a oraşului. În ce priveşte strada Vasile Alecsandri, Bolojan a spus că municipalitatea a convenit cu locatarii reabilitarea tuturor imobilelor până în vara anului viitor, iar după ce vor fi încheiate lucrările pentru renovarea palatelor Apollo, Stern, Miska-Moskovits şi celui al Episcopiei Ortodoxe (partea către Parcul Traian), municipalitatea se va ocupa şi de reabilitarea clădirii din Piaţa Unirii învecinate cu Palatul Vulturul Negru.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON