URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Voi nu simțiți că, încet, încet, sportul bihorean se duce la vale? Că, deși acum se dau mult mai mulți bani decât înainte, rezultatele sunt mai modeste? Ne-om fi prostit noi sau s-or fi deșteptat adversarii? Dacă la baschet am ajuns să tremurăm la meciurile cu Voluntarii, care joacă în sala căminului cultural din localitate, înseamnă că am făcut ceva greșit. Sigur, suntem în finală cu Clujul, dar parcă nu mai avem tăria de a aduce titlul acasă...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Noiembrie 2015, 16:20

Deputatul PNL Ioan Cupşa: Nu va mai spune nimeni că ar face un an de puşcărie ca să rămână cu nişte milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, unde miercuri a fost adoptată Legea pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate, liberalul bihorean Ioan Cupşa afirmă că noua instituţie va răspunde „comandamentului social” pentru recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni, dar şi pentru descurajarea pe viitor a infracţiunilor de criminalitate economică şi de corupţie. Motivul? „Până acum tot auzeam oameni spunând că şi ei ar face un an de puşcărie şi să rămână cu câteva milioane de euro”, dar pe viitor bunurile dobândite prin infracţiuni vor fi valorificate de stat în mod real de către noua instituţie, a explicat Cupşa într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

Deputatul liberal a afirmat că legea, al cărui proiect a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, a fost dezbătută intens în Comisia Juridică a Camerei, înregistrându-se nu mai puţin de 249 propuneri de amendamente, iar reprezentanţii PNL consideră că forma finală „corespunde programului nostru de guvernare”, deoarece „asigură un echilibru între nevoia recuperării prejudiciilor şi respectarea drepturilor cetăţenilor”.

Concret, a explicat Cupşa, în baza Legii va fi înfiinţată şi într-un an va deveni operaţională Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) ca instituţie în subordinea Ministerului Justiţiei, condusă de un director  general şi un Consiliu de Coordonare în care vor fi membri reprezentanţii acestui Minister, Ministerului Finanţelor, ANAF, DNA. DIICOT, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Atribuţia instituţiei va fi să identifice, să urmărească şi să administreze bunurile indisponibilizate prin sechestrare sau confiscare dispusă prin ordonanţe ale procurorilor şi hotărâri ale judecătorilor. „Toate bunurile făptuitorilor, inculpaţilor şi condamnaţilor vor fi introduse într-o bază de date electronică, vor putea fi urmărite la nivel naţional şi internaţional, iar informaţiile vor fi accesibile publicului prin intermediul unui site”, a spus Cupşa.

El a exemplificat că, dacă maşina unui inculpat va fi indisponibilizată, ANABI va asigura conservarea ei, iar dacă inculpatul va fi condamnat autoturismul va fi vândut pentru recuperarea prejudiciului săvârşit de acesta sau, în anumite condiţii, va putea fi repartizată unei instituţii publice ori unei ONG, în condiţii – însă – transparente. La fel, ANABI va putea recupera prejudicii prin executarea conturilor bancare, din ţară sau străinătate, ori valorificarea proprietăţilor imobiliare, fie că acestea se află pe teritoriul României, fie că au fost ridicate ori achiziţionate pe teritoriile altor state.

Deputatul PNL a precizat că Legea ANABI a avut ca model practica veche de peste 30 de ani din SUA, dar şi cea mai recentă din Italia şi Franţa, iar instituţia, care va avea în total 35 de angajaţi, va deveni operaţională în aproximativ 12 luni.

Până în prezent, sarcina recuperării prejudiciilor produse prin infracţiuni revenea Finanţelor, însă rata de recuperare efectivă a fost mai mică de 15%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
alti paraziti in alta institutie...
de parca pana acum nu avem cine sa recupereze prejudiciile? trebuiau identificate cauzele nerecuperarii, tragerea la raspundere a vinovatilor nuinfiitarea unei noi instituti ca sa mai puteti angaja alti pariziti care sa traiasca din banul public, doar toti aveti copii, sotii, amante si astia trebuie angajati la stat.
Postat 13 Noiembrie 2015, 18:00 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON