URMĂREȘTE-NE PE
JOI, 12 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
13 Noiembrie 2015, 16:20

Deputatul PNL Ioan Cupşa: Nu va mai spune nimeni că ar face un an de puşcărie ca să rămână cu nişte milioane de euro

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Ca membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, unde miercuri a fost adoptată Legea pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate, liberalul bihorean Ioan Cupşa afirmă că noua instituţie va răspunde „comandamentului social” pentru recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni, dar şi pentru descurajarea pe viitor a infracţiunilor de criminalitate economică şi de corupţie. Motivul? „Până acum tot auzeam oameni spunând că şi ei ar face un an de puşcărie şi să rămână cu câteva milioane de euro”, dar pe viitor bunurile dobândite prin infracţiuni vor fi valorificate de stat în mod real de către noua instituţie, a explicat Cupşa într-o conferinţă de presă susţinută vineri.

Deputatul liberal a afirmat că legea, al cărui proiect a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, a fost dezbătută intens în Comisia Juridică a Camerei, înregistrându-se nu mai puţin de 249 propuneri de amendamente, iar reprezentanţii PNL consideră că forma finală „corespunde programului nostru de guvernare”, deoarece „asigură un echilibru între nevoia recuperării prejudiciilor şi respectarea drepturilor cetăţenilor”.

Concret, a explicat Cupşa, în baza Legii va fi înfiinţată şi într-un an va deveni operaţională Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) ca instituţie în subordinea Ministerului Justiţiei, condusă de un director  general şi un Consiliu de Coordonare în care vor fi membri reprezentanţii acestui Minister, Ministerului Finanţelor, ANAF, DNA. DIICOT, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Consiliului Superior al Magistraturii.

Atribuţia instituţiei va fi să identifice, să urmărească şi să administreze bunurile indisponibilizate prin sechestrare sau confiscare dispusă prin ordonanţe ale procurorilor şi hotărâri ale judecătorilor. „Toate bunurile făptuitorilor, inculpaţilor şi condamnaţilor vor fi introduse într-o bază de date electronică, vor putea fi urmărite la nivel naţional şi internaţional, iar informaţiile vor fi accesibile publicului prin intermediul unui site”, a spus Cupşa.

El a exemplificat că, dacă maşina unui inculpat va fi indisponibilizată, ANABI va asigura conservarea ei, iar dacă inculpatul va fi condamnat autoturismul va fi vândut pentru recuperarea prejudiciului săvârşit de acesta sau, în anumite condiţii, va putea fi repartizată unei instituţii publice ori unei ONG, în condiţii – însă – transparente. La fel, ANABI va putea recupera prejudicii prin executarea conturilor bancare, din ţară sau străinătate, ori valorificarea proprietăţilor imobiliare, fie că acestea se află pe teritoriul României, fie că au fost ridicate ori achiziţionate pe teritoriile altor state.

Deputatul PNL a precizat că Legea ANABI a avut ca model practica veche de peste 30 de ani din SUA, dar şi cea mai recentă din Italia şi Franţa, iar instituţia, care va avea în total 35 de angajaţi, va deveni operaţională în aproximativ 12 luni.

Până în prezent, sarcina recuperării prejudiciilor produse prin infracţiuni revenea Finanţelor, însă rata de recuperare efectivă a fost mai mică de 15%.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
alti paraziti in alta institutie...
de parca pana acum nu avem cine sa recupereze prejudiciile? trebuiau identificate cauzele nerecuperarii, tragerea la raspundere a vinovatilor nuinfiitarea unei noi instituti ca sa mai puteti angaja alti pariziti care sa traiasca din banul public, doar toti aveti copii, sotii, amante si astia trebuie angajati la stat.
Postat 13 Noiembrie 2015, 18:00 de Florin25
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON