Ca membru în Comisia Juridică a Camerei Deputaţilor, unde miercuri a fost adoptată Legea pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate, liberalul bihorean Ioan Cupşa afirmă că noua instituţie va răspunde „comandamentului social” pentru recuperarea prejudiciilor produse prin infracţiuni, dar şi pentru descurajarea pe viitor a infracţiunilor de criminalitate economică şi de corupţie. Motivul? „Până acum tot auzeam oameni spunând că şi ei ar face un an de puşcărie şi să rămână cu câteva milioane de euro”, dar pe viitor bunurile dobândite prin infracţiuni vor fi valorificate de stat în mod real de către noua instituţie, a explicat Cupşa într-o conferinţă de presă susţinută vineri.
Deputatul liberal a afirmat că legea, al cărui proiect a fost iniţiat de Ministerul Justiţiei, a fost dezbătută intens în Comisia Juridică a Camerei, înregistrându-se nu mai puţin de 249 propuneri de amendamente, iar reprezentanţii PNL consideră că forma finală „corespunde programului nostru de guvernare”, deoarece „asigură un echilibru între nevoia recuperării prejudiciilor şi respectarea drepturilor cetăţenilor”.
Concret, a explicat Cupşa, în baza Legii va fi înfiinţată şi într-un an va deveni operaţională Agenţia Naţională pentru Administrarea Bunurilor Indisponibilizate (ANABI) ca instituţie în subordinea Ministerului Justiţiei, condusă de un director general şi un Consiliu de Coordonare în care vor fi membri reprezentanţii acestui Minister, Ministerului Finanţelor, ANAF, DNA. DIICOT, Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi Consiliului Superior al Magistraturii.
Atribuţia instituţiei va fi să identifice, să urmărească şi să administreze bunurile indisponibilizate prin sechestrare sau confiscare dispusă prin ordonanţe ale procurorilor şi hotărâri ale judecătorilor. „Toate bunurile făptuitorilor, inculpaţilor şi condamnaţilor vor fi introduse într-o bază de date electronică, vor putea fi urmărite la nivel naţional şi internaţional, iar informaţiile vor fi accesibile publicului prin intermediul unui site”, a spus Cupşa.
El a exemplificat că, dacă maşina unui inculpat va fi indisponibilizată, ANABI va asigura conservarea ei, iar dacă inculpatul va fi condamnat autoturismul va fi vândut pentru recuperarea prejudiciului săvârşit de acesta sau, în anumite condiţii, va putea fi repartizată unei instituţii publice ori unei ONG, în condiţii – însă – transparente. La fel, ANABI va putea recupera prejudicii prin executarea conturilor bancare, din ţară sau străinătate, ori valorificarea proprietăţilor imobiliare, fie că acestea se află pe teritoriul României, fie că au fost ridicate ori achiziţionate pe teritoriile altor state.
Deputatul PNL a precizat că Legea ANABI a avut ca model practica veche de peste 30 de ani din SUA, dar şi cea mai recentă din Italia şi Franţa, iar instituţia, care va avea în total 35 de angajaţi, va deveni operaţională în aproximativ 12 luni.
Până în prezent, sarcina recuperării prejudiciilor produse prin infracţiuni revenea Finanţelor, însă rata de recuperare efectivă a fost mai mică de 15%.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.