La o lună după ce a prezentat efectele nefaste asupra învăţământului profesional ale unei Ordonanţe de Guvern emise la finele lunii decembrie (OG 94/2014), deputatul PNL Oradea Florica Cherecheş a constatat că educaţia rămâne în continuare, pentru partidul de guvernământ, doar un domeniu în care îşi poate plasa clientela.
O nouă dovadă în acest sens a fost expusă de Cherecheş joi, într-o conferinţă de presă în care a criticat modul în care Ministerul Educaţiei a pregătit concursurile pentru ocuparea posturilor de inspectori şcolari generali şi adjuncţi. "La 9 februarie a fost publicat pe site-ul Ministerului un comunicat de presă cu privire la faptul că în perioada 18-23 februarie se fac înscrieri pentru concursul organizat pentru ocuparea posturilor de inspector şcolar general, care va avea loc în 11-20 martie", a spus deputatul liberal, subliniind că "este bine că se organizează concursuri", dar acestea sunt organizate astfel încât să fie câştigate de "oamenii PSD", excluzând din start orice "candidat din afara" acestui partid.
Pentru a demonstra că organizarea concursurilor se face în grabă şi nelegal, Cherecheş a dezvăluit că bibliografia cerută de Minister candidaţilor cuprinde Programul de guvernare 2009-2012, al Guvernului PDL condus de Emil Boc, dar nu conţine, de pildă, Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, document actualizat în fiecare an.
"Decizia pentru concursuri a fost luată subit, într-o grabă determinată de dorinţa PSD de a-şi stabiliza oamenii pe funcţii. Toată metodologia concursului favorizează pe cei aflaţi în funcţii, iar candidaţii din afară nu se pot pregăti", a spus Florica Cherecheş. Motivul? Timpul foarte scurt pentru înscrieri, de doar 4 zile (perioadă în care doritorii nu pot nici măcar să adune documentele necesare dosarului de candidatură), dar şi faptul că pe site-ul Ministerului şi pe cele ale Inspectoratelor Şcolare "nu se găsesc informaţii despre strategiile în domeniul educaţiei" (ceea ce împiedică doritorii să-şi elaboreze planurile manageriale).
Pe de altă parte, Florica Cherecheş a explicat că însuşi calendarul concursurilor trebuia aprobat nu în toiul anului şcolar, ci înainte ca acesta să înceapă, prin ordin de ministru, ceea ce nu s-a întâmplat, cu toate că Legea Educaţiei este foarte clară în această privinţă.
Cu o lună în urmă, deputatul liberal a criticat şi adoptarea, între Crăciun şi Revelion, a OG 94/2014, care va distruge învăţământul profesional abia reinstituit. Deşi de la reînfiinţarea şcolilor profesionale, concurenţa la admiterea în aceste unităţi este tot mai mare, elevii primesc burse de 200 lei de la stat şi de 200 lei de la agenţii economici interesaţi să-i pregătească, iar 98% din cei 38.000 de absolvenţi au fost angajaţi după încheierea studiilor, Guvernul a impus prin Ordonanţă o serie de restricţii pentru înfiinţarea şi funcţionarea acestor şcoli, obligând ca ele să aibă girul a tot felul de instituţii care nici nu există (de pildă al Comitetelor Regionale pentru Dezvoltare Locală).
Cu acel prilej, deputatul liberal a opinat că punerea de piedici în organizarea şi funcţionarea şcolilor profesionale are ca scop direcţionarea elevilor către facultăţi, astfel încât părinţii să plătească taxe de şcolarizare, chiar cu riscul ca după absolvirea studiilor universitare tinerii să intre direct în şomaj.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.