URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
29 Noiembrie 2011, 17:48

Demonstraţii Hi-Tech în diagnosticarea şi tratarea cancerelor bronho-pulmonare şi de sân la Oradea

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Oradea poate fi, şi chiar începe să fie de doi-trei ani, un centru medical de excelenţă. Că este aşa a demonstrat-o şi conferinţa pe teme de diagnostic şi tratament al cancerelor bronho-pulmonare şi mamare desfăşurată marţi la Hotel Continental, în organizarea a trei centre de profil private: Thoracut, Transilvania Imagistica şi Biostandard.

Experienţă împărtăşită

Din partea fiecăruia dintre cele trei centre, câte un specialist a împărtăşit confraţilor experienţa profesională acumulată, astfel încât aceştia să-şi îmbunătăţească, la rându-le, competenţele.

Dr. Ioana Crihana, de la Centrul Transilvania Imagistica (fosta Eurorad din strada Roman Ciorogariu), a prezentat o comparaţie între diagnosticul radiologic şi cel imagistic al cancerelor bronho-pulmonare, precum şi despre criteriile radiologic şi imagistic diferenţiat (benign sau malign) al nodulului pulmonar, arătând, de asemenea, rezultatele unor descoperiri recente privind dozajul de radiaţii, atât în radiografia "clasică", cât şi în cea computerizată, tomografică.

O prelegere interesantă a oferit şi dr. Ciprian Iova, de la Laboratorul Biostandard, care a prezentat rolul markerilor tumorali serici în determinarea cancerelor pulmonare şi mamare, adică a acelor "indicatori" ai organismului (precum antigenele onco-fetale, antigenele polipeptidice tisulare, cyfra 21-1, enzime şi timidin-kinaza) care "se văd" în cursul investigaţiilor imagistice, şi care "informează" medicul specialist atât cu privire la prezenţa bolii, cât şi la eventualul risc de recidivă după operaţii, cu o acurateţe mai mare decât în cazul aşa-numitului diagnostic clinic (bazat pe identificarea semnelor exterioare ale bolii).

Oradea, magnet medical

Cea mai spectaculoasă parte a conferinţei a constat în prezentarea de către chirurgul Daniel Grigorescu a unor filme care arată tehnici de diagnosticare şi de tratament revoluţionare în cancerele bronhopulmonare şi de sân.

Astfel, participanţii la conferinţă au putut afla noutăţi absolute, pentru majoritatea dintre ei, ce vizează asistarea endoscopică a intubaţiei traheale dificile, rezecţia endoscopică cu laser a tumorilor şi metastazelor bronho-pulmonare, stadializarea cancerelor bronho-pulmonare prin metode minim invazive, precum biopsia endoscopică, eco-bronhoscopie, mediatinoscopie şi toracoscopie.

Cu titlu informativ, pentru ca medicii specialişti prezenţi să poată, la rându-le, să-şi informeze pacienţii, dr. Grigorescu a menţionat că Centrul Thoracut este singurul din ţară care deţine aparate şi echipamente specifice chirurgiei toracice minim invazive pentru diagnosticarea şi tratamentul al cancerelor bronho-pulmonare şi mamare, motiv pentru care - de altfel - acest centru are pacienţi din toate colţurile ţării.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON