URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 07 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
27 Iulie 2023, 17:00

De la inundații la secetă: canalele de desecare din Bihor, folosite pentru irigații. Fermierii pot primi 500.000 euro pentru a-și uda culturile

De la inundații la secetă: canalele de desecare din Bihor, folosite pentru irigații. Fermierii pot primi 500.000 euro pentru a-și uda culturile canalul de irigații Avram Iancu
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Dacă până în urmă cu câțiva ani Câmpia de Vest era una „umedă”, cu risc de inundare a terenurilor agricole, schimbările climatice au transformat-o într-una secetoasă, în care este nevoie de irigații.

Prin urmare, canalele folosite în trecut pentru stocarea apelor în surplus încep să fie folosite pentru irigații, a spus șeful Filialei Bihor a Agenției Naționale pentru Îmbunătățiri Funciare, Claudiu Gligor, la cea mai recentă reuniune a Colegiului Prefectural Bihor, desfășurată marți.

Ne rămâne mai multă apă

Într-un raport prezentat în acest cadru și intitulat „Asigurarea unui nivel de apă optim pentru terenurile agricole din amenajări de îmbunătățiri funciare prin reprofilarea canalelor de desecare și refacerea capacităților de curgere și transport a apei”, Gligor a arătat că suprafața amenajată cu lucrări de îmbunătățiri funciare în județ este de 231.568 hectare, din care 72%, adică 166.599 hectare, cu lucrări de desecare.

În condiţiile unor niveluri de precipitații scăzute înregistrate în ultimii ani, desecarea, însă, nu mai este necesară. 

Ca atare, a spus șeful ANIF Bihor, la inițiativa filialei județene și a Prefecturii Bihor, a fost schimbat Regulamentul de exploatare pentru amenajarea de îmbunătățiri funciare de desecare pentru a se putea stoca în canale apă o perioadă cât mai mare, iar aceasta să fie folosită pentru irigarea terenurilor agricole.

„Prin schimbarea Regulamentului s-au putut închide stăvilarele și s-a stocat un volum de apă mai mare decât cel prevăzut inițial în Regulamentul de exploatare”, a spus Gligor, consecința fiind că apa nu se mai scurge toată în Ungaria, unde fermierii o folosesc pentru irigații, ci este reținută în canalele din Bihor și poate fi folosită de fermierii autohtoni.

De asemenea, ANIF a executat decolmatări și reparații la 34 de construcții hidrografice (stăvilare, pidețe, căderi) și stații de pompare, tocmai pentru a putea reține mai multă apă în canalele pe care le deține.

Premieră: fonduri pentru irigații locale

Mai mult, conform datelor prezentate de șeful ANIF Bihor, tot la inițiativa acestei instituții și a Prefecturii Bihor, Ministerul Agriculturii a demarat și un proiect de modificare legislativă care oferă posibilitatea de înființare a amenajărilor private de irigații cu stații de pompare în areale care anterior nu au avut această destinație și totodată s-a deschis accesul fermierilor români la finanțări nerambursabile, dacă sunt interesați să facă astfel de amenajări.

„ANIF Bihor în parteneriat cu AFIR Bihor (n.r. – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale) vine în sprijinul fermierilor prin măsura DR 26 în cadrul Planului Național Strategic 2023-2027 creând posibilitatea înființării de sisteme locale de irigații la nivel de fermă”, a spus Claudiu Gligor, precizând că sumele nerambursabile pe care le pot accesa fermierii în acest scop sunt de 500.000 euro.

Bani da, interes ba

Pe de altă parte, șeful ANIF Bihor a precizat că anul acesta, până la 17 iulie, cantitatea de precipitații înregistrată în județ a fost de 12.854 litri/metrul pătrat, „fiind un an mai favorabil din acest punct de vedere”, pe când anul trecut cantitatea de precipitații a fost de doar o treime din necesarul pentru agricultură.

Anul acesta, deși în lunile februarie, martie și aprilie ANIF și AFIR Bihor au promovat măsura DR 26 prin care fermierii pot primi 500.000 euro, aceștia s-au arătat neinteresați de proiectele amenajărilor unor sisteme de irigații proprii. „Am organizat întâlniri cu mai mult de 100 de fermieri și cam 6 și-au manifestat interesul pentru astfel de proiecte”, a declarat Gligor BIHOREANULUI, după ședința Colegiului Prefectural.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON