Cocarde cu tricolorul maghiar, arborări ale drapelelor maghiar şi secuiesc şi depuneri de coroane. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au deschis duminică manifestările de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, cu discursuri ţinute la statuia revolţionarului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii.
Printre cei circa 250 de etnici maghiari participanţi la eveniment s-au numărat europarlamentarul Laszlo Tokes, parlamentarii maghiari Szaszfalvi Laszlo, preot reformat la Csurgo (Ungaria), care a şi oficiat în Biserica Reformată Olosig slujba religioasă care a precedat manifestările, şi Szabolcs Attila, care a dat citire discursului premierului Ungariei, Viktor Orban. Printre cei prezenţi s-au mai numărat viceprimarul Huszar Istvan şi consilierul local Ritli Laszlor Csongor în calitate de reprezentanţi ai municipalităţii şi ai UDMR Bihor, Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Oradea, formaţiune politică în opoziţie cu Uniunea şi mulţi alţii.
O luptă paşnică…
În ton cu spiritul revoluţionar paşoptist, manifesările au fost un bun prilej pentru organizatori ca să critice UDMR, ca de fiecare dată, de non-combat cu administraţia de la Bucureşti dar anul acesta accentul s-a mutat pe atacuri la administraţia locală orădeană. Europarlamentarul Laslzo Tokes a spus că la 167 de ani de la declanşarea revoluţiei paşoptiştii maghiarii de pretutindeni duc încă o luptă pentru apărarea propriilor simboluri.
"Dacă în trecut s-a dus o luptă sângeroasă pentru idealurile omenirii, pentru dreptate, pentru libertate, în lumea de azi nu mai vorbim despre războaie. Noi ducem o luptă paşnică, fără sânge, pentru acele idealuri care caracterizează maghiarimea din România. Această luptă se duce de multe ori la nivelul simbolurilor. Unii dispreţuiesc simbolurile precum steagul sau statuia, care au însemnătate deosebită pentru conţinutul lor", a declarat Tokes.
"Regele nostru a fondat acest oraş!"
Discursul europarlamentarului a făcut trimitere atât la dreptul comunităţii maghiare de arborare al steagului secuiesc, ca simbol al autonomiei Ţinutului Secuiesc, cât şi la proiectul PPMT de a amplasa în Piaţa Unirii o statuie a Sfântului Ladislau. "Cel care nu vrea ca în piaţa centrală a oraşului să existe o astfel de statuie nu vrea ca maghiarii să fie acasă în centru, să nu se simtă bine în propriul oraş", a declarat Tokes.
Eurparlamentarul i-a felicitat pe iniţiatorii strângerii de semnături pentru amplasarea statuii în Piaţa Unirii şi a dat de înţeles că inclusiv UDMR, despre care cu doar câteva minute se pronunţase în faţa presei că ar fi "aripa pesedistă a ungurimii" se va ralia acestei iniţiative. Tokes a făcut un apel la toţi maghiarii să se ralieze acestui proiect. "Noi nu suntem venetici, aparţinem acestor locuri, regele nostru a fondat acest oraş!", a spus Tokes.
"Nu vom lăsa statuile altora!"
Ideile centrale ale discursului europarlamentarului maghiar au fost reluate şi de liderul PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan. Primit de asistenţă cu aplauze, tânărul s-a declarat nu doar pentru amplasarea unei statui a Sfântului Ladislau în centrul oraşului, dar şi împotriva mutării statuii lui Mihai Viteazul în parcul au acelaşi nume amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig.
"Nu vom lăsa ca mormintele sfinte să fie încărcate cu statuile altora. Cimitirul Olosig va rămâne Olosig. Tot aşa vom lupta şi pentru denumirile străzilor noastre. Nu vrem să silim pe nimeni să folosească denumirile noastre, dar nu putem fi de accord să folosim denumirile altora", a spus Csomortanyi.
În discursul său, liderul PPMT s-a pronunţat şi împotriva unificării Oradea -Sînmartin, pe considerentul că aceasta ar aduce atingere identităţii comunitării maghiare prin modificarea structurii etnice a localităţii. "Unificarea cu Sînmartinul ar însemna apropierea de pragul de 20% al comunităţii maghiare. Nu putem fi de acord cu asta", a spus Csomortanyi.
Manifestările organizate la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii s-au încheiat în jurul orei 14.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.