URMĂREȘTE-NE PE
VINERI, 13 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
15 Martie 2015, 17:59

De 15 martie, PPMT a mai cerut o dată amplasarea statuii Sfântului Ladislau în Piaţa Unirii (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cocarde cu tricolorul maghiar, arborări ale drapelelor maghiar şi secuiesc şi depuneri de coroane. Consiliul Naţional Maghiar din Transilvania şi Partidul Popular Maghiar din Transilvania au deschis duminică manifestările de 15 martie, Ziua maghiarilor de pretutindeni, cu discursuri ţinute la statuia revolţionarului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii.

Printre cei circa 250 de etnici maghiari participanţi la eveniment s-au numărat europarlamentarul Laszlo Tokes, parlamentarii maghiari Szaszfalvi Laszlo, preot reformat la Csurgo (Ungaria), care a şi oficiat în Biserica Reformată Olosig slujba religioasă care a precedat manifestările, şi Szabolcs Attila, care a dat citire discursului premierului Ungariei, Viktor Orban. Printre cei prezenţi s-au mai numărat viceprimarul Huszar Istvan şi consilierul local Ritli Laszlor Csongor în calitate de reprezentanţi ai municipalităţii şi ai UDMR Bihor, Csomortanyi Istvan, liderul PPMT Oradea, formaţiune politică în opoziţie cu Uniunea şi mulţi alţii.

O luptă paşnică…

În ton cu spiritul revoluţionar paşoptist, manifesările au fost un bun prilej pentru organizatori ca să critice UDMR, ca de fiecare dată, de non-combat cu administraţia de la Bucureşti dar anul acesta accentul s-a mutat pe atacuri la administraţia locală orădeană. Europarlamentarul Laslzo Tokes a spus că la 167 de ani de la declanşarea revoluţiei paşoptiştii maghiarii de pretutindeni duc încă o luptă pentru apărarea propriilor simboluri.

"Dacă în trecut s-a dus o luptă sângeroasă pentru idealurile omenirii, pentru dreptate, pentru libertate, în lumea de azi nu mai vorbim despre războaie. Noi ducem o luptă paşnică, fără sânge, pentru acele idealuri care caracterizează maghiarimea din România. Această luptă se duce de multe ori la nivelul simbolurilor. Unii dispreţuiesc simbolurile precum steagul sau statuia, care au însemnătate deosebită pentru conţinutul lor", a declarat Tokes.

"Regele nostru a fondat acest oraş!"

Discursul europarlamentarului a făcut trimitere atât la dreptul comunităţii maghiare de  arborare al steagului secuiesc, ca simbol al autonomiei Ţinutului Secuiesc, cât şi la proiectul PPMT de a amplasa în Piaţa Unirii o statuie a Sfântului Ladislau. "Cel care nu vrea ca în piaţa centrală a oraşului să existe o astfel de statuie nu vrea ca maghiarii să fie acasă în centru, să nu se simtă bine în propriul oraş", a declarat Tokes.

Eurparlamentarul i-a felicitat pe iniţiatorii strângerii de semnături pentru amplasarea statuii în Piaţa Unirii şi a dat de înţeles că inclusiv UDMR, despre care cu doar câteva minute se pronunţase în faţa presei că ar fi "aripa pesedistă a ungurimii" se va ralia acestei iniţiative. Tokes a făcut un apel la toţi maghiarii să se ralieze acestui proiect. "Noi nu suntem venetici, aparţinem acestor locuri, regele nostru a fondat acest oraş!", a spus Tokes.

"Nu vom lăsa statuile altora!"

Ideile centrale ale discursului europarlamentarului maghiar au fost reluate şi de liderul PPMT Oradea, Csomortanyi Istvan. Primit de asistenţă cu aplauze, tânărul s-a declarat nu doar pentru amplasarea unei statui a Sfântului Ladislau în centrul oraşului, dar şi împotriva mutării statuii lui Mihai Viteazul în parcul au acelaşi nume amenajat pe amplasamentul fostului cimitir Olosig.

"Nu vom lăsa ca mormintele sfinte să fie încărcate cu statuile altora. Cimitirul Olosig va rămâne Olosig. Tot aşa vom lupta şi pentru denumirile străzilor noastre. Nu vrem să silim pe nimeni să folosească denumirile noastre, dar nu putem fi de accord să folosim denumirile altora", a spus Csomortanyi.

În discursul său, liderul PPMT s-a pronunţat şi împotriva unificării Oradea -Sînmartin, pe considerentul că aceasta ar aduce atingere identităţii comunitării maghiare prin modificarea structurii etnice a localităţii. "Unificarea cu Sînmartinul ar însemna apropierea de pragul de 20% al comunităţii maghiare. Nu putem fi de acord cu asta", a spus Csomortanyi.

Manifestările organizate la statuia revoluţionarului Szacsvay Imre din Parcul Libertăţii s-au încheiat în jurul orei 14.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Nu e prost cine cere ...
... ci acela care dă !!!
Postat 16 Martie 2015, 09:04 de WinDos
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7332 RON
  • 1 EUR = 4.9708 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON