URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 11 DECEMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Au fost anunțate firmele înscrise la marile lucrări pentru fluidizarea traficului pe axa Magheru-Magazinul Crișul - Gară. Așa că, după licitații și contestații, s-ar putea ca, de pe la mijlocul anului viitor, întreaga zonă să fie răvășită, iar circulația, bulversată. 
Zic şi eu
Adrian Cris
Spre deosebire de concetățenii care dobândesc brusc experiență juridică la orice controversă pe legi (în pandemie nu au devenit mulți medici?), nu știu dacă surprinzătoarea decizie a CCR de anulare a alegerilor prezidențiale este izvorâtă numai și numai din sfânta literă a Constituției...
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți de acord cu decizia Curții Constituționale de a anula alegerile prezidențiale?




De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Întrucât cea mai fierbinte temă a zilei este alegerea președintelui pentru un mandat de 5 ani, este important de știut ce poate și ce nu poate face președintele. În primul rând, președintele este cel care desemnează candidatul la funcția de prim-ministru, în urma consultărilor cu partidele politice. Odată însă ce prim-ministrul este numit, ca efect al acordării votului de investitură de către parlament, acesta devine practic „șeful” administrației din România.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
06 Septembrie 2017, 19:40

Date despre rezistenţa anticomunistă din Bihor, adunate într-o broşură lansată la Congresul AFDPR din Felix (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organizat la Hotelul Mureş din Băile Felix, cel de-al 24-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), a găzduit lansarea broşurii "Rezistenţă şi represiune în Bihor". Documentul, a cărui tipărire a fost finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, AFDPR Bihor şi Asociaţia Cei 40 de Mucenici, cuprinde informaţii despre expoziţia dedicată luptei anticomuniste, existentă de ceva timp în Cetatea Oradea, în subsolul corpului K.

În cadrul Congresului, cei circa 200 de foşti deţinuţi politici prezenţi, alături de conducerea Asociaţiei, au hotărât să propună modificarea Legii 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimul comunist, astfel încât urmaşii foştilor deţinuţi să beneficieze şi ei de acestea.

De asemenea, s-a discutat contribuţia Asociaţiei la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti şi participarea la amplasarea, acolo, a unui monument dedicat eroilor. Deciziile luate în cadrul Congresului au fost prezentate de preşedintele filialei bihorene a AFDPR, Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.

Broşura "Rezistenţă şi represiune în Bihor" a fost prezentată de dr. Cristina Puşcaş, fost jurnalist, care a ţinut să adreseze mulţumiri celor care au făcut posibilă existenţa memorialului din cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, între care dr. Dumitru Sim. "Pentru conţinutul broşurii le mulţumesc foştilor deţinuţi şi familiilor acestora, care ne-au pus la dispoziţie fotografii şi informaţii", a continuat Puşcaş.

Aceasta a menţionat că, din circa 450 de centre de detenţie destinate inclusiv celor condamnaţi politic, câte au existat în România în perioada comunistă, doar în zece sunt amenajate expoziţii despre trecutul lor. În Oradea a existat un lagăr în cetate, iar cei condamnaţi politic au fost închişi în penitenciarul din centrul urbei. Între cei închişi la Oradea găsim nume sonore, cum ar fi Arsenie Boca, Arlette Coposu şi pr. Nicolae Bordaşiu, acesta prezent la eveniment.

În final, preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, a arătat că "pentru noi (Congresul – n.r.) este şi un moment de tristeţe, pentru că vedem că rândurile noastre se răresc, dar este şi un moment de bucurie pentru că unii dintre noi fac eforturi să vină să ne mai întâlnim, poate pentru ultima oară". La lansare a participat şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.

Datele din broşură se pot regăsi în cadrul expoziţiei deschise la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, corp K subsol, de luni până vineri, între orele 10-18.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
GOSH
Cristina Puscas e nevasta traseistului? Sim îmi e simpatic! Totuși observ o inflație de doctorate și aici ( pot fi OK sau nu...) ! PS: Mișto! O să iau și eu bani ca urmaș?
Postat 06 Septembrie 2017, 22:23 de TDS
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.7216 RON
  • 1 EUR = 4.9709 RON
  • 1 HUF = 0.0121 RON