Organizat la Hotelul Mureş din Băile Felix, cel de-al 24-lea Congres al Asociaţiei Foştilor Deţinuţi Politici din România (AFDPR), a găzduit lansarea broşurii "Rezistenţă şi represiune în Bihor". Documentul, a cărui tipărire a fost finanţată de Consiliul Judeţean Bihor, AFDPR Bihor şi Asociaţia Cei 40 de Mucenici, cuprinde informaţii despre expoziţia dedicată luptei anticomuniste, existentă de ceva timp în Cetatea Oradea, în subsolul corpului K.
În cadrul Congresului, cei circa 200 de foşti deţinuţi politici prezenţi, alături de conducerea Asociaţiei, au hotărât să propună modificarea Legii 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate de regimul comunist, astfel încât urmaşii foştilor deţinuţi să beneficieze şi ei de acestea.
De asemenea, s-a discutat contribuţia Asociaţiei la ridicarea Catedralei Mântuirii Neamului din Bucureşti şi participarea la amplasarea, acolo, a unui monument dedicat eroilor. Deciziile luate în cadrul Congresului au fost prezentate de preşedintele filialei bihorene a AFDPR, Lucian Silaghi, şeful Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor.
Broşura "Rezistenţă şi represiune în Bihor" a fost prezentată de dr. Cristina Puşcaş, fost jurnalist, care a ţinut să adreseze mulţumiri celor care au făcut posibilă existenţa memorialului din cadrul Muzeului Cetăţii şi Oraşului Oradea, între care dr. Dumitru Sim. "Pentru conţinutul broşurii le mulţumesc foştilor deţinuţi şi familiilor acestora, care ne-au pus la dispoziţie fotografii şi informaţii", a continuat Puşcaş.
Aceasta a menţionat că, din circa 450 de centre de detenţie destinate inclusiv celor condamnaţi politic, câte au existat în România în perioada comunistă, doar în zece sunt amenajate expoziţii despre trecutul lor. În Oradea a existat un lagăr în cetate, iar cei condamnaţi politic au fost închişi în penitenciarul din centrul urbei. Între cei închişi la Oradea găsim nume sonore, cum ar fi Arsenie Boca, Arlette Coposu şi pr. Nicolae Bordaşiu, acesta prezent la eveniment.
În final, preşedintele AFDPR, Octav Bjoza, a arătat că "pentru noi (Congresul – n.r.) este şi un moment de tristeţe, pentru că vedem că rândurile noastre se răresc, dar este şi un moment de bucurie pentru că unii dintre noi fac eforturi să vină să ne mai întâlnim, poate pentru ultima oară". La lansare a participat şi episcopul greco-catolic de Oradea, PS Virgil Bercea.
Datele din broşură se pot regăsi în cadrul expoziţiei deschise la Muzeul Cetăţii şi Oraşului Oradea, corp K subsol, de luni până vineri, între orele 10-18.
Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.