URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Aprilie 2012, 15:51

Dar de Paşti: Organele unui tânăr bihorean în moarte cerebrală salvează alte vieţi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Organele unui bihorean în vârstă de 36 de ani care a făcut un atac cerebral chiar în duminica Paştelui vor salva o viaţă şi vor îmbunătăţi existenţa a cel puţin încă 6 oameni, după ce soţia şi fratele acestuia şi-au dat acceptul pentru prelevarea de organe.

Potrivit dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de transplant în Bihor, bărbatul, căsătorit şi tatăl a trei fetiţe, a suferit "un anevrism de arteră cerebrală rupt, cu hemoragie masivă şi inundare ventriculară", duminică dimineaţă. În ziua de Paşte, omul s-a trezit cu o durere puternică de cap, iar la un moment dat a căzut ca secerat.

Internat la secţia de Anestezie Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean, medicii au constatat la scurt timp instalarea morţii cerebrale, iar luni dimineaţă au obţinut acordul de prelevare a organelor de la fratele acestuia şi de la soţie.

"Operaţia a fost o premieră, pentru că i s-a oprit inima înainte de a fi dus în sala de operaţie şi exista riscul ca organele să nu mai poată fi prelevate. Pacientul a fost foarte instabil. Fiind vorba de un caz "Non heart beating donor", este un protocol care s-a făcut prima dată în România, cu succes. S-au mai încercat protocoale similare, în ţară, dar nu s-a putut face prelevarea ficatului. La noi s-a reuşit. Echipa de Terapie Intensivă a făcut masaj continuu eficient, până la momentul venirii echipelor de prelevare", a declarat Pantiş.

La operaţie, a treia de acest gen din 2012, au participat în total 15 cadre medicale: câte 4 din Bucureşti şi Cluj, şi 7 din Oradea.

"A fost cea mai complexă prelevare de anul acesta. S-a prelevat corneea, ficatul, rinichii şi piele. Este a doua prelevare de piele făcută la Oradea. Corneea a fost trimisă la Spitalul Militar Central din Bucureşti, iar cu ajutorul acesteia doi oameni vor vedea, pielea a fost trimisă cu o Ambulanţă la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitală, ficatul la Clinica Fundeni din Capitală, iar rinichii au plecat la Cluj", a mai spus Pantiş.

Dacă celelalte organe au fost deja donate unor pacienţi în cursul nopţii de luni spre marţi, pielea a fost depusă în banca de organe pentru a fi transplantată ulterior. "Pielea se poate transplanta la mai mulţi arşi. Din informaţiile pe care le am, pacienţii tranplantaţi la Cluj sunt foarte bine. Mulţumim familiei şi soţiei bărbatului, că în prima zi de Paşti chiar şi-a dovedit iubirea faţă de semeni, acceptând această donare de organe", a mai spus Pantiş.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON