URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 August 2010, 15:10

Cutia găsită la temelia Teatrului va fi trimisă la Alba-Iulia pentru restaurare (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cutia metalică de formă cilindrică a fost descoperită în piatra de temelie a clădirii Teatrului de Stat de către muncitorii firmei Constructorul Sălard sub scările care duc la sala de spectacol. Obiectul conţine, cel mai probabil, documente datând de la finalizarea construcţiei clădirii.

Tubul a fost predat luni directorului Muzeului Ţării Crişurilor Aurel Chiriac, iar apoi a fost deschis în prezenţa viceprimarului Biro Rozalia şi restauratorului Florin Herdelea. "Am dus-o la Muzeu şi am deschis-o pentru a vedea starea documentelor pe care le conţine, însă nu le-am scos din cutie", a declarat, marţi, pentru BIHOREANUL, Aurel Chiriac.

Specialiştii Muzeului Ţării Crişurilor au constatat că documentele dinăuntru sunt în stare precară. "Deşi recipientul în care au fost depuse documentele are pereţi exteriori dubli din tablă zincată şi interior din tablă de plumb, capacul acestuia are un singur perete şi în urma oxidării, umiditatea a pătruns în interior", se explică într-un comunicat al Primăriei Oradea.

De asemenea, municipalitatea mai precizează că adezivul din procesul de fabricare a hârtiei şi-a pierdut proprietăţile de adeziune şi coeziune, iar desfacerea respectivelor documente ar duce la pierderea definitivă a acestora. Adică, dacă ar fi scoase, s-ar face pulbere.

"Documentele sunt fragile şi de aceea le vom trimite la atelierul de restaurare din Alba-Iulia, deoarece acolo există un laborator în care hârtia îşi poate recăpăta proprietăţile", a precizat Chiriac.

Astfel, tubul va pleca de la Oradea cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare, deoarece atunci va putea fi primit de specialiştii laboratorului.

După ce va fi restaurată, cutia va reintra în proprietatea Teatrului de Stat Oradea. "De expus, sigur nu va fi expusă pentru că hârtia este veche, iar lumina o poate distruge. Eventual se vor face facsimile", a mai spus directorul Muzeului Ţării Crişurilor.

Clădirea Teatrului din Oradea a fost construită în perioada iulie 1899 - octombrie 1900, după proiectul realizat de renumita firmă de arhitecţi Fellner şi Helmer din Viena.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON