URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
15 Decembrie 2021, 12:45

Cum vrea primarul unui oraş din Bihor să adune 100.000 de euro la buget: „Avem foarte mare nevoie de bani” (VIDEO)

Cum vrea primarul unui oraş din Bihor să adune 100.000 de euro la buget: „Avem foarte mare nevoie de bani” (VIDEO) foto Facebook / Primăria Marghita
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

De anul viitor, firmele din Marghita ar putea să plătească impozite mai mari pentru clădirile pe care le deţin.

Primarul Marcel Sas Adăscăliţii a propus Consiliului Local majorarea acestor dări, argumentând că Marghita are cele mai mici impozite pentru clădirile nerezidenţiale din tot Bihorul, iar această creştere ar aduce bugetului local 100.000 de euro anual.

Cele mai mici impozite din Bihor

După ce în aprilie, cu o atitudine populistă, consilierii locali de la UDMR, PNL şi PSD au votat unanim scăderea coeficientului de impozitare pentru clădiri nerezidenţiale de la 0,75 la 0,60, în ciuda faptului că primarul independent susţinea menţinerea nivelului impozitării, acum edilul propune majorarea.

"Propun modificarea de la 0,60 la 1 punct. Asta înseamnă un câştig financiar de 100.000 de euro, binevenit pentru necesarul Primăriei, adică al oraşului", a declarat Sas Adăscăliţii, într-un mesaj publicat pe pagina sa de Facebook.

El a argumentat şi de ce este necesară această majorare, arătând că Marghita are un nivel al impozitelor pentru firme mai mic decât alte oraşe din Bihor şi chiar decât comune vecine.

În Salonta, un oraş similar, coeficientul practicat în ultimii 5 ani este de 1,1, la fel şi în Aleşd, în Valea lui Mihai de 1, iar în Oradea de 1,15. În comunele Abram, Balc, Chişlaz coeficientul este la 1,3. "În Marghita, acest coeficient de 0,75 pentru clădirile firmelor este cel mai mic din judeţ din Bihor", a completat primarul.

Primăria şi-a făcut partea...

În plus, deşi pentru firme impozitul a scăzut în primăvară, persoanele fizice din Marghita plătesc dări la acelaşi nivel cu celelalte oraşe, catalogat de edil drept un nivel corect, la care şi persoanele juridice trebuie să se alinieze.

Sas Adăscăliţii a mai spus că banii astfel câştigaţi vor ajuta bugetul oraşului în dezvoltarea de proiecte sau investiţii.

Pentru ca localnicii să înţeleagă ce înseamnă 100.000 de euro pentru vistieria Marghitei, el a precizat că bugetul anual alocat navetei profesorilor şi elevilor şi pentru indemnizaţiile persoanelor cu handicap din oraş se ridică la 150.000 de euro şi că Marghita plăteşte cofinanţări în proiecte europene de circa 800.000 de euro. Aşadar, suma strânsă din impozitele firmelor este binevenită.

Totodată, el a arătat că Primăria a făcut deja primul pas pentru economii la buget, printr-o restructurare a instituţiei şi reducerea cu 10% a salariilor, respectiv echilibrarea bugetului, prin alocarea echitabilă a banilor pentru funcţionare şi investiţii. Dacă până anul trecut, 70% din buget se cheltuia pentru funcţionare şi doar 30% pentru investiţii, acum procentele sunt de 50-50.

"Îmi doresc din suflet ca toţi consilierii să fie de-acord cu mine şi cu această propunere, pentru că avem nevoie foarte mare de bani la consiliul local", a mai spus primarul.

Şedinţa Consiliului Local Marghita este programată joi, de la ora 13, şi poate fi urmărită de către cetăţeni pe internet.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
Exemplul luat de la Oradea este nelegal, după orice lege făcută de oamenii cu capul pe umeri. Dar tolerat pentru că bagă bani în buzunarul primăriei.
Modelul românesc este de tip bolșevic, adică pentru descurajarea proprietății private de tip comercial și încurajarea celei comune de tip cooperatist agricol. La Oradea spre exemplu, impozitul pe clădirile rezidențiale este în medie cu 600% mai mare decât cel pe clădirile aflate în regim locativ. Or, clădirea e o construcție din același "aluat", indiferent că e spațiu comercial sau locuință. Impozitarea ar trebui făcută la suprafață, materiale folosite, vechime și regim zonal. Nu ar trebui diferențieri pe motive de activitate. O primărie nu ar avea în mod normal dreptul să impoziteze diferit un imobil, pentru că în el se desfășoară o activitate economică sau acolo locuiesc niște oameni. Primăria Oradea impozitează o locuință la bloc de 50 mp cu cca. 200 lei anual, iar aceeași suprafață de la parterul aceluiași bloc o "pedepsește" să achite 1.200 lei. Culmea e că, în cazul în care activitatea de la parterul comercial nu merge sau e chiar în faliment, impozitul pe spațiu rămâne de plătit în continuare. Gândirea de bolșevici a edililor liberali este evidentă, dar opoziția politică nu face nimic pentru a echilibra "balanța".
Postat 16 Decembrie 2021, 10:35 de KP
?!
O observatie pt. toti politrucii! Ce faci cand bugetul familiei nu-ti ajunge? Reduci din cheltuieli. Vezi ca tot nu-s bani suficienti. Tai si mai mult din cheltuieli. ,,Alesii" procedeaza altfel: se indatoreaza! Cat? Cat e nevoie pt. a le iesi pasenta (parandaratul?. Pot pt. ca nu dau socoteala la nimeni!
Postat 15 Decembrie 2021, 19:54 de ili3
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON