URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 13 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
24 Februarie 2023, 09:01

Cum arătau casele din Oradea de odinioară? Istoricul Mircea Pașca a lansat o carte dedicată locuințelor construite în perioada interbelică (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Trecem în fiecare zi pe lângă ele, dar știm prea puține despre istoria lor: cine le-a construit, cu ce scop și ce confort le-au asigurat locatarilor?

Casele mari și mijlocii construite în perioada interbelică în Oradea au devenit subiect de carte, istoricul Mircea Pașca cercetând în arhive amănunte privind aceste imobile care au întregit centrul istoric al orașului, și nu numai.

Intitulată sugestiv „Case mari și mijlocii din Oradea interbelică”, cartea a fost lansată joi, la Muzeul Iosif Vulcan, în prezența câtorva zeci de orădeni, și a fost prezentată de istoricul Florina Ciure și de scriitorul Ioan F. Pop.

Autorul, care a scris mai multe cărți despre Oradea și arhitectura ei, a mărturisit că mereu a fost interesat de problema locuirii. „Ceea ce m-a preocupat de la început a fost fenomenul locuirii. Cum locuim și unde locuim? Cum s-a locuit într-o epocă? Și nu ai cum să nu faci comparația cu locuirea de astăzi”, a spus Mircea Pașca.

Moda apartamentelor

În arhivele județene, a studiat toate autorizațiile de construcție eliberate de Primăria Oradea în perioada interbelică și proiectele pentru case cu cel puțin trei camere, informații pe care le prezintă în noul volum. Pe lângă date despre proprietarii caselor, arhitecți și constructori, Mircea Pașca a publicat inclusiv proiectele imobilelor, fotografii din arhivă și de azi.

Cititorii pot descoperi detalii despre Palatul Klobusiczky, construit în 1926 pe strada Republicii, despre casa Fundației Nicolae Jiga de la intersecția Pieței Unirii de azi cu strada Avram Iancu ori despre o casă cu două etaje de pe strada Primăriei nr. 12, în interiorul căreia au fost amenajate mai multe apartamente.

De altfel, a explicat Pașca, construcția de case cu mai multe apartamente a fost o practică des întâlnită atunci, proprietarii păstrând de regulă unul și oferindu-le pe celelalte în chirie. Interesant este că locuințele ce aveau două sau mai multe camere erau deja destinate burghezilor, aproape negreșit având și o cameră pentru servitoare.

Proiect refuzat

Cartea prezintă și proiecte eșuate. „Un caz interesant pe care îl semnalez este despre o clădire pe care toată lumea o știe, e în Piața Unirii, lângă Biserica cu lună. Clădirea probabil nu vă spune nimic, este simplă, dar este o clădire de secol 19, care a fost modificată și etajată în anii 1930. Este primul caz în Oradea în care autoritățile locale își pun problema protejării monumentelor și în care există un act scris în care se refuză comanditarului, o firmă de asigurări, să facă un etaj în plus, pe motiv că este lângă biserică și o pune în umbră, o afectează ca monument, desigur, încă nu exista conceptul de monument istoric. Se respinge proiectul, și Primăria Oradea și Consiliul Local schimbă regulamentul de construire din mers și pun un articol nou în care spun că în cazul clădirilor monumentale se va ține cont și de vecinătatea lor și înălțimea lor”, a declarat Pașca.

Istoricul a mai precizat că în perioada interbelică în Oradea s-a construit foarte mult, de exemplu în zona Horea și în jurul Parcului Țăranilor, și tot atunci a apărut și moda „refațadizării”, adică refacerea unor clădiri vechi din stil secession, în stil modern.

Cartea „Case mari și mijlocii din Oradea interbelică” a apărut la editura Argonaut, iar prețul de vânzare este 110 lei.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6134 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON