URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
30 Iulie 2021, 13:18

Cu ce proiecte vrea Consiliul Județean să atragă fonduri UE de aproape 200 milioane euro

Cu ce proiecte vrea Consiliul Județean să atragă fonduri UE de aproape 200 milioane euro foto: Consiliul Județean Bihor
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, și vicepreședintele Mircea Mălan au avut joi o întâlnire de lucru cu directorul Agenției de Dezvoltare Regională Nord-Vest, orădeanul Marcel Boloș, la care au participat și specialiști din cele două instituții, pentru a identifica proiectele apte să asigure finanțări europene prin Programul Operațional Regional 2021-2027, gestionat la nivel regional.

O rețea de parcuri industriale, drumurile de centură în comunele din Zona Metropolitană Oradea, reabilitarea clădirii Policlinicii Mari și programul de stimulare a turismului în Apuseni ar putea asigura finanțări de aproximativ 190 milioane euro.  

Reţea de parcuri industriale

Potrivit unui comunicat al CJ Bihor, unul dintre obiectivele discutate la întâlnirea care a avut loc joi la sediul acestei instituții este crearea unei rețele de parcuri industriale în orașele Aleșd, Beiuș, Marghita și Ștei, ceea ce ar permite relansarea economică la limitele teritoriale ale județului.

„Parcurile ar putea fi populate de investitori noi, firme locale, dar și puncte de lucru ale companiilor mari din Oradea. Cele din urmă se confruntă cu problema forței de muncă, pe care o recrutează de la distanțe de până la 70 de kilometri depărtare de Oradea”, arată CJ Bihor, precizând că valoarea estimată a acestor investiții este de aproape 12 milioane euro.

Pe lista proiectelor în domeniul infrastructurii se regăsesc variantele de ocolire Nojorid, Oșorhei și Sântandrei, estimate la peste 40 de milioane euro. În acest an va fi finalizată proiectarea tehnică pentru cele trei centuri din ZMO și va fi lansată licitația de execuție a lucrărilor. 

Pentru turism

De asemenea, CJ Bihor își propune să acceseze prin ADR-NV fonduri europene în valoare de peste 18 milioane euro pentru dezvoltarea și promovarea turismului în Munții Apuseni - zona Padiș. Un proiect aflat în lucru vizează modernizarea DJ 763 Padiș – Ic Ponor, a drumului Scărița – Glăvoi, precum și amenajarea unei parcări și a unui camping. În același proiect este inclusă realizarea unui sistem de alimentare cu apă și canalizare și amenajarea unui drum pietonal de acces către punctul de belvedere Cetățile Ponorului și a peșterii din apropiere.

O altă investiție care ar putea fi finanțată cu bani europeni este reabilitarea viitorului sediu al instituției, fosta Policlinică Mare, pentru care anul trecut a fost lansată o licitație cu fonduri dintr-un credit contractat de fosta conducere a județului, contractul cu constructorul fiind însă reziliat de actuala conducere tocmai pentru ca lucrarea să fie făcută pe bani europeni. În prezent, proiectul tehnic actualizat este în curs de avizare la Ministerul Mediului, valoarea estimată a acestuia fiind 6,5 milioane euro.

Potrivit comunicării CJ Bihor, proiectele dezbătute în cadrul întâlnirii de joi dintre reprezentanții instituției și directorul ADR Nord-Vest ar putea atrage în județul Bihor aproximativ 190 milioane euro în următoarea perioadă.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Cele mai dorite variante
Trebuia de la bun început construită o variantă pentru Oșorhei care să iasă după Oșorhei, nu doar un pasaj peste calea ferată. Pentru a avea o viteză de tranzit corespunzător la capătul variantei, ar fi o idee bună ca sensul spre Cluj să nu se termine în sensul giratoriu, ci să meargă circa un kilometru ca o bandă paralelă cu actualul drum, astfel având 2 benzi va asigura un flux mărit de vehicule și posibilitatea ca mașinile mai rapide să devanseze mașinile mai lente. Autostradă continuă spre Cluj în următorii 8 ani sigur nu vom avea, traficul de tranzit se va desfășura tot pe DN1. S-a renunțat la varianta de ocolire pentru Biharia? În loc de Nojorid mai bine s-ar apuca de cea pentru Biharia.
Postat 01 August 2021, 04:41 de zsizsi
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON