URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Iată că telenovela dintre președintele Consiliului Județean Ilie Bolojan și un grup de cetățeni din Cheriu începe să capete accente tragice. Deși șeful județului le-a oferit un inel, e drept, un inel metropolitan care trecea prin terenurile lor, cei din Cheriu n-au apreciat gestul romantic și l-au târât prin tribunale, pe motiv că le tulbură posesia și buruienile.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
13 Iunie 2021, 10:25

Criză după criză: După criza economică provocată de pandemie, în Bihor se manifestă cea a forței de muncă

Criză după criză: După criza economică provocată de pandemie, în Bihor se manifestă cea a forței de muncă NU MAI SERVESC! Ridicarea restricțiilor pandemice a prins firmele din industria ospitalității într-o acută criză de personal. „Caut de trei săptămâni ajutor de bucătar, barman și ospătar. Cine a plecat a schimbat domeniul și nu mai vrea să revină”, spune patronul restaurantului Allegria, Mircea Popa
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Firmele din Bihor lansate în cursa pentru relansarea economică după criza declanșată anul trecut de pandemie se confruntă cu o provocare majoră. Companiile au comenzi, materie primă și fonduri pentru a reîncepe munca, dar nu au cu cine!

„E nevoie urgent de peste 3.000 de angajați și nu se găsesc oameni”, spune directorul Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă, Békési Csaba.

Se caută personal!

Revenirea economică post-pandemie pune angajatorii în fața unei provocări fără precedent. Criza de personal s-a adâncit în ciuda concedierilor de anul trecut. „Aproape că nu este companie care să nu caute să angajeze”, spune directorul AJOFM, Békési Csaba (foto).

Conform statisticilor, la începutul lunii iunie, companiile bihorene căutau oameni pentru 893 posturi ocupabile imediat. Nevoile sunt, însă, mult mai mari. „Pentru a lucra cu motoarele turate, economia județului are nevoie de încă 5.000 de angajați”, spune directorul.

Cele mai afectate domenii sunt industria ospitalității, cu tot ce înseamnă turism și HoReCa, industria prelucrătoare, de la lucrătorii în fier la fabricanții de subansamble pentru domeniul automotive, și construcțiile.

Cameriste, spălătorese, ospătari...

Cu două săptămâni înaintea redeschiderii sezonului turistic, angajatorii caută personal. „Se caută cameriste, spălătorese, ospătari, ajutoare de bucătar. Știu bucătar care a demisionat pentru că patronul nu i-a găsit spălător de vase”, povestește Békési.

Angajatorii sunt surprinși. „Nu mă așteptam ca după ce multe firme s-au închis în pandemie să nu găsim măcar 10 angajați”, spune patronul complexului Perla din Băile 1 Mai, Valentin Micoriciu. „Avem nevoie de cel puțin 10 persoane, de la bucătari la personal de curățenie, și nu găsim”, spune și managerul hotelului Ramada, Romeo Ionescu (foto).

Personalul disponibilizat sau trimis în șomaj tehnic anul trecut refuză să revină în industrie. „Am avut doi ospătari în șomaj tehnic. Între timp s-au angajat la o benzinărie și nu mai vor să se întoarcă”, zice patronul restaurantelor Allegria din Oradea și Băile 1 Mai, Mircea Popa.

Apocalipsa meseriașilor

Criza de personal afectează majoritatea sectoarelor. „Nu mai găsești un zidar, un pietrar, un fierar betonist. Școlile nu ne oferă nimic. Încercăm să formăm oameni, dar ne lovim de faptul că durează luni de zile până ajung să dea randament”, spune directorul Drumuri Bihor, Dorel Crăciun (foto).

Domeniile specializate sunt cele mai afectate. „Meseriașii au plecat, s-au pensionat ori au murit. Mi-ar trebui urgent 30 de oameni, de la sudori și lăcătuși la fierari betoniști, și nu văd nicio soluție. Când ultimii meseriași se vor retrage, probabil voi trage obloanele”, se teme directorul firmei de confecții metalice Simbac, Nicolae Manolică.

Confruntat cu creșterea comenzilor, producătorul orădean de volane Valtryp ar angaja imediat 130 de persoane. „Caut tineri inclusiv pentru post de economist și de director de producție”, spune directorul Valeriu Trip. Dar angajările se fac greu...

Banii vorbesc!

Cei circa 1,3 milioane de români repatriați anul trecut din Europa și cei 500.000 de angajați deveniți șomeri în pandemie refuză să revină pe piața muncii. „Ridicându-se restricțiile, mai ales tinerii vor să meargă la muncă în străinătate”, spune Valeriu Trip.

Fenomenul se va menține, cât timp diferența dintre salarizarea din țară și cea de afară va rămâne ridicată. „Economiile occidentale au și ele nevoie de angajați, așa că majorează salariile. E greu să concurezi cu așa ceva”, explică Békési Csaba. Prin urmare, companiile vor trebui să umble la salarii. „În Bihor nu mai vrea nimeni să lucreze pentru mai puțin de 2.000 lei net. Viața e tot mai scumpă și este vorba de nevoia de a supraviețui”, spune directorul AJOFM.

Acesta e și motivul pentru care șomerii refuză să urmeze cursuri de calificare. „Oricât am încerca să pregătim zidari sau tâmplari, nu vine nimeni, pentru că nivelul de salarizare e mic. Oamenii spun că angajatorul le promite majorări în timp, dar după 6 luni lucrează tot pe salariul de pornire”, afirmă Békési.

Ieșită din criza provocată de pandemie, economia bihoreană riscă, așadar, să se gripeze tocmai când ar trebui să tureze motoarele mai tare. Și totul din cauza banilor...

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
10 Comentarii
https://adevarul.ro/economie/stiri-economice/romanii-37-judete-venituri-mai-mici-decat-media-economie-polul-saraciei-1_5f6db0d55163ec42714ea16d/index.html
Cele mai scăzute câştiguri salariale medii nete lunare s-au înregistrat în judeţele Harghita (2.349 lei, cu 21,3% mai puţin decât media pe economie), Teleorman (2.360 lei, cu 21% mai puţin decât media pe economie), Covasna (2.379 lei, cu 20,3% mai puţin decât media pe economie), Bihor (2.385 lei, cu 20,1% mai puţin decât media pe economie), respectiv Vrancea (2.389 lei, cu 20% mai puţin decât media pe economie). La polul opus, cu cele mai mari valori ale câştigurilor salariale medii nete lunare se situează Municipiul Bucureşti (4.068 lei, cu 36,2% peste media pe economie), respectiv judeţele Cluj (3.449 lei, cu 15,5% peste media pe economie) şi Timiş (3.310 lei, cu 10,9% peste media pe economie). ”Câştigul salarial mediu brut lunar realizat în anul 2019 pe total economie a fost 4.853 lei. Câştigul salarial mediu net lunar la nivelul economiei naţionale a fost 2.986 lei, în creştere cu 13% (+344 lei) comparativ cu anul precedent”, arată datel INS.
Postat 14 Iunie 2021, 09:59 de excalibur
Salariu de oradea
Hai sa facem un rationament: Sunt citeva multinationale care au retele de magazine la nivel national: Kaufland,Lidl,Profi,Dedeman,Brico etc. Credeti ca merg cu aceleasi salarii pe timisoara,bucuresti,cluj,brasov etc ca in oradea? Aka 2300 net ? Nu tata, au intelegeri nescrise sa nu dea mai mult cind intra pe piata oradeana,intelegeri sa nu-si devoreze reciproc angajatii.Un cartel al iobagiei...Diferenta de la 2000 net pina la 2800 netul mediu pe judet o asigura aristocratia bugetara.Vai de capul nostru...
Postat 14 Iunie 2021, 09:52 de excalibur
Exagerează și angajatorii
Eu cred că este o înțelegere între marii angajatori ca să nu dea salarii mai mari. Unde este cerere de forță de muncă este logic ca să mărească salariile cine vrea să aibă angajați. Cine nu, dă declarații la presă că atunci când o să se pensioneze generația actuală nu mai se construiește nimic.... Oare îl crede cineva??!
Postat 14 Iunie 2021, 08:52 de Vio_427
eeeeee.....
Un circuit al banilor care opreste doar la unii si la altii nu se da nimic, nu e ok. Nu spune nimeni ca un patron nu merita o masina fatoasa, dar daca el nu da mai departe si subalternilor, aia nu vor spera la un apartament sau o masina si astfel.....circuitul se opreste. Omul pleaca, pe alte meleaguri. Faceti un exercitiu, dublati salariul net, si sa vezi cum vin oamenii, si nu au chef de duca, si asa si tie iti va merge mai bine ca si tu vei construi mai mult. Dar ce sa faci greu cu matematica. Nu mai sunt vremurile in care hai la munca si mai vedem noi cu banii. Curentul a saltat, gazul salta, impozitul salta salariul intra la apa.
Postat 13 Iunie 2021, 21:47 de Christa
Sa mai numaram o data...
https://www.ebihoreanul.ro/stiri/casele-de-bani-piata-imobiliara-din-oradea-a-luat-o-razna-preturile-au-crescut-cu-peste-60-in-ultimii-5-ani-163791.html &&& Probabil fostii angajati au inceput sa faca specula cu apartamente. "Victimă a succesului:Primarul Florin Birta pune scumpirea apartamentelor pe seama cererii mari create de imaginea de oraș în dezvoltare, civilizat și sigur pe care o are Oradea."
Postat 13 Iunie 2021, 17:23 de excalibur
smecherasii care invart banii la negru vs salariile minime din Bihor!
clarificare: in turism si transporturi+constructii sunt smecherasi care circula cei mai multi bani la negru, salariatii sunt platiti cu minimul pe economie si maxim 300-500 in plus in plic. Valentinu de la Perla 1 mai se plange... tataie, tu dai salarii de pxxx - receptionera, maseurii si personalul de la fizio aveau salarii de 1500 net, una singura dintre fete avea salariu de 1800 si asta provoca discutii nasoale de fata cu clientii. *** Din mai, proprietarii de terase si restaurante si-au marit tarifele cu 30-50% fata de anul trecut, asa incat o nenorocita de cafea costa 15 lei!, limonada costa acum 15-17 lei! (deci un pahar cu apa rece, 3 cuburi gheata si o lamaie/portocala stoarsa), o supa ajunge la 15-22 lei!, o bere la 11 lei, si meniul de la ziga zaga care era 13 lei s-a facut 17.50 acum si e de toata jena! pizza a ajuns la min. 25-30 lei/buc, un desert 20 lei, pana si kurtos-ul a ajuns de la 15-20 lei! pai cu asa preturi, ce pana corbului sa faci cu 2000 net/luna? am uitat sa va spun ca la Appollo intrarea s-a facut 50 lei/pers de la 30, la Nymphea stiti ca e tot 60/pers, singura intrare la strand mai ieftina e la Livada - 25 lei! ***** e o problema falsa chestia asta cu locurile de munca - se plang cei care incaseaza banii cei mai multi, dar platesc tot mai putin. *** si inca o chestie - ospatarii si barmanii duc lipsa grava de notiuni elementare de ospitalitate si bun simt cand vine vorba de servire. dar inchidem ochii gresit, si peste acest aspect, care ar trebui sa zgaraie ochii marilor manageri din horeca si turism!
Postat 13 Iunie 2021, 14:55 de roger
♦ Media salarială din Bihor este mai mică decât în Botoşani, judeţ care a atras de 12 ori mai puţine investiţii străine decât Bihorul.
„Sunt aproximativ 170 de mii de locuri de muncă în judeţul Bihor, dintre care în jur de 110 mii sunt în Oradea şi în zona metropolitană a municipiului Oradea. Fără municipiul Oradea, structura economică e de aşa natură încât nu generează un nivel de salarii corespunzător, iar atunci când se face media, ne duce într-o zonă în care nivelul salariului mediu nu e cel pe care ni l-am dori“, a spus Ilie Bolojan, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor. Totuşi, două treimi din totalul angajaţilor din judeţul Bihor lucrează în zona metropolitană a Oradei, ceea ce înseamnă că şi în Oradea angajatorii oferă salarii mici. „Investiţiile din Bihor sunt în principal în zona de producţie. Aceste investiţii încă nu au ajuns la maturitate şi foarte multe dintre posturile disponibile sunt în zona de muncitori în fabrică. Deşi municipiul Oradea se dezvoltă, încă angajaţii din zonele rurale (mai ales muncitorii) se angajează cu salarii mici în producţie. Un alt motiv poate fi acela că, din cauză că au fost reduse posturi în sistemul bugetar, a scăzut şi nivelul salarial mediu“, a explicat Cristian Huzău, country manager al firmei de recrutare Gi Group, care are peste 2.000 de salariaţi în regim temporar, inclusiv în Bihor.
Postat 13 Iunie 2021, 13:28 de excalibur
Salariu de pa cliejyi
Pai ăștia sunt învățați sa angajeze personal pe salariu de la clienții localurilor,adică “salariu e 1500 lei dar faci ciubuc” și ei ca patroni se lăfăia pe adaosurile de 300%+ și pe salariile ce nu le plătea de la ei către personal.
Postat 13 Iunie 2021, 13:19 de ProCivilizatie
Orasul-minune Oradea
Bihorul/Oradea este o replica la scara redusa a tarilor bananiere africane/sud-americane. Orasul extremelor: masini scumpe,opulenta pentru putini versus saracie pentru cei multi.Toate s-au construi pe temelia unei perspective gresite de dezvoltare.Nu blamez pe nimeni.A fost o strategie nationala.Ne-am vindut resursele naturale,a urmat vinzarea resurselor umane.Bibliografie: [ https://www.zf.ro/eveniment/curiosul-caz-judetului-bihor-salariile-oradea-mici-botosani-20130685 ]. Pe scurt,dezvoltare cu fonduri europene,laudabila,discutabila in contrapondere cu sclavagizarea populatiei dispuse in a (mai) munci.Sclavagizare prin taxe,tarife utilitati,transport in comun,cartel al angajatorilor pentru a nu se concura pe piata muncii,pentru a nu rupe vraja.Dezvoltarea a adus beneficii contractorilor,dezvoltatorilor,multinationalelor, in detrimentul oradeanului captiv in orasul de mare viteza.Spor la treaba,dragi bugetari...va asteapta romania digitala
Postat 13 Iunie 2021, 12:19 de excalibur
Bani de seminte
Problema este alta. Romanul încet încet începe sa conștientizeze ca nu contează doar faptul ca ești angajat ci contează și faptul ca, cât salariu ai pe luna. Romanul începe sa își doreasca un salariu mai mare nu sa muncească la norma și sa nu ii ajungă salariul de la o luna la alta. Bihorul se situează pe ultimele locuri când vine vorba de câștig mediu anual.
Postat 13 Iunie 2021, 11:15 de Cucubauro
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON