URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Ianuarie 2024, 20:16

Criză de sânge din aproape toate grupele, la Oradea. S-a mărit și valoarea tichetelor primite de donatori, de la 67 la 280 de lei

Criză de sânge din aproape toate grupele, la Oradea. S-a mărit și valoarea tichetelor primite de donatori, de la 67 la 280 de lei (fotografie din arhivă, cu caracter ilustrativ)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Bihorenii care au o stare de sănătate bună și orice grupă sanguină în afară de 0 Pozitiv sunt invitați să doneze sânge, stocurile Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea fiind chiar critice pentru anumite categorii.

„Noi răspundem nevoilor din spitale, iar în prezent sunt stocuri excedentare pentru grupa 0 Pozitiv. În schimb, avem nevoie de donatori din toate celelalte grupe”, a declarat pentru BIHOREANUL dr. Ligia Burtă, șefa centrului orădean.

Pe site-ul proviataoradea.ro și în aplicația pentru telefoane mobile BlooDo Challenge, bihorenii pot vedea zilnic stocurile de sânge necesare. Luni, erau la nivel critic stocurile pentru grupele AB pozitiv și AB negativ, la un nivel minim stocurile de 0 Negativ și de A Negativ și la nivel optim pentru grupele A Pozitiv, B Pozitiv și B Negativ.

Drept urmare, bihorenii care au aceste grupe de sânge sunt îndemnați să se programeze pentru donare prin aplicația BlooDo Challenge sau să meargă direct la Centrul de Transfuzie, situat pe strada Louis Pasteur nr. 30, în Oradea. Donarea de sânge se poate face zilnic, de luni până vineri, între orele 7.30 și 13.30.

Merită menționat că, pentru a stimula donatorii din toată țara, Guvernul a majorat valoarea tichetelor oferite, de la 67 la 280 de lei.

Condițiile pentru admiterea la donare sunt prezentarea cărții de identitate, vârsta între 18 și 60 de ani și o greutate minimă de 50 kg. Donatorul nu trebuie să consume alcool și grăsimi cu 24 de ore înainte de recoltare, să consume multe lichide, dar nu gazoase, în ziua dinainte și în ziua donării, și să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni.

Nu pot dona sânge femeile însărcinate sau care alăptează și nici cele care sunt în timpul ciclului menstrual. De asemenea, nu sunt eligibile persoanele care au suferit de TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză sau miopie cu dioptrii -6.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON