URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
16 Februarie 2022, 15:51

„Convoiul libertății” împotriva restricțiilor anti-Covid a ajuns în Oradea cu doar trei mașini (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

„Convoiul pentru libertate”, mișcarea pornită din Canada care a stârnit ecouri în toată lumea și care străbate România pentru a mobiliza populația împotriva restricțiilor anti-Covid în perspectiva unui miting care va avea loc vineri la București, a ajuns miercuri în Oradea venind de la Satu Mare cu doar trei mașini.

„Să luăm atitudine!”

Suporterii acțiunii de protest s-au adunat în parcare cu 30 de minute înainte de ora 11, la cât era anunțat convoiul să ajungă în Oradea. Circa 20 de persoane așteptau în fața mașinilor discutând pe un ton ridicat, ca să se poată auzi în rafalele de vânt care făceau să fluture cu zgomot drapelele tricolore prinse de mașini.

„Vrem să întâmpinăm Convoiul pentru libertate care străbate țara, să nu ne dăm bătuți, să nu renunțăm la libertățile noastre”, a declarat pentru BIHOREANUL Felicia Wilkinson (foto), reprezentantul Comitetului Cetățenesc Local, organizatorul acțiunii din Oradea.

Potrivit acesteia, manifestația nu are nicio implicare politică. „Este o mișcare 100% apolitică, pur civică, suntem oameni obișnuiți și vrem să ne apărăm drepturile”, a spus Wilkinson.

Orădenii adunați în parcare au așteptat mai bine de o oră în frig sosirea convoiului.

„Am venit pentru că așa am simțit. Înțeleg că sunt oameni care luptă pentru drepturile noastre și au făcut un drum lung, ca măcar să îi întâmpin, să îi întâlnesc”, a declarat o femeie pentru BIHOREANUL.

„Trebuie să luăm atitudine împotriva a ceea ce se întâmplă, a scenariilor acestora grotești, a guvernanților corupți”, a spus un bărbat.

Convoi din trei mașini

„Convoiul pentru libertate” a ajuns în Oradea la ora 12, format, în mod surprinzător, din numai trei mașini.

„Suntem într-un tur de aprindere a românilor, nu vrem neapărat să ne urmeze în acest tur, s-au alăturat câteva mașini și pe convoiul ăsta și pe celălalt care coboară înspre Toplița și pe al treilea, spre Târgu Mureș prin Cluj Napoca și Zalău”, a declarat Pompiliul Diplan, liderul grupului civic Starea de Libertate, principalul organizator al marșului.

Luptător împotriva restricțiilor, Diplan a afirmat că scopul Convoiului libertății este de a mobiliza populația.

„Vrem să aprindem românii ca să vină alături de noi pe 18 cu mașini, să umplem Piața Victoriei și să cerem Jos certificatul digital și să terminăm odată cu certificatul digital pentru că certificatul digital este cheia subminării economice a României”, a spus acesta.

„Prima luptă a fost câștigată”

Intrat cu doar trei mașini în Oradea, Convoiul pentru libertate a străbătut orașul cu un alai de peste 20 de autovehicule și a avut ca punct final Piața Unirii.

Participanții la marș și-au parcat mașinile în Centrul Civic și au venit pe jos în piața centrală, unde toată manifestația a reunit mai puțin de 30 de persoane.

„Convoiul libertății a ajuns la Oradea. E rândul orădenilor să se trezească, am văzut foarte mulți cu mască, unii ne zâmbeau și își dădeau măștile jos”, a spus la megafon Gabriel Enache, venit în Oradea cu Convoiul libertății.

Protestatarii s-au declarat optimiști. „Am văzut că ieri Curtea Constituțională a dat ca în spațiile comerciale, în aer liber, la locurile de muncă să nu mai fie obligatorie masca (n.r. - Curtea Constituțională a decis de fapt că Ordonanţa care prevede purtarea măştii în aer liber este neconstituţională). Acum urmează cu certificatul verde și cu toate prostiile și cu vaccinurile. Prima luptă a fost câștigată, ne bucurăm că suntem aici între voi, să sperăm că vă alăturați convoiului către București”, a spus Enache.

Participanții la marș au încercat să mobilizeze orădenii din piață să se alăture mișcării.

Protestatarii au împărțit trecătorilor fluturași cu mesajele „Stop starea de alertă! Stop cartela neodictaturii!” prin care au îndemnat populația să participe la acțiunea de protest anunțată pentru vineri în București. Fără prea mare succes, însă...

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Ce vor astia::::)))
Vai si amar de ei
Postat 16 Februarie 2022, 19:54 de Sandu2100
Titlul articolului e de o rară penibilitate.
După cei de la Bihoreanul, dacă oamenii de calitate sunt puțini ... atunci "dreptatea" trebuie să fie după cantitatea cât mai mare de retardați, care se lasă manipulați și mințiți. Vorba lui Moțoc era "proști, dar mulți". În Oradea zilelor noastre putem spune, cu aceeași trimitere, "precum Citizen".
Postat 16 Februarie 2022, 18:17 de KP
La ATI cu ei.
Sper sa-i vad pe toti la ATI ....la privat ca eu clar nu vreau sa le platesc pentru sanatate.
Postat 16 Februarie 2022, 17:17 de Citizen
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON