URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
08 Octombrie 2023, 14:46

Continuă atrocitățile în Israel, crește bilanțul victimelor. Peste 300 de români au fost aduși acasă, dar au mai rămas câteva sute

Continuă atrocitățile în Israel, crește bilanțul victimelor. Peste 300 de români au fost aduși acasă, dar au mai rămas câteva sute sursa foto: Profimedia / HotNews.ro
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Continuă atrocitățile în Israel. Organizația islamistă Hamas susține că încă are luptători în șapte orașe israeliene, pe care îi sprijină cu tiruri de rachete, în conflict intevenind și Hezbollah. Un bilanț provizoriu indică sute de morți și mii de răniți din ambele tabere implicate. Ministerul Afacerilor Externe al României a anunțat că, din cei aproximativ 800-900 de români care se aflau în pelerinaj înainte de izbucnirea conflictului, 346 au fost aduși acasă în noaptea de sâmbătă spre duminică, cu două avioane TAROM.

Potrivit HotNews.ro, pe lângă atacurile Hamas, și organizația Hezbollah a atacat duminică dimineață cu tunuri și rachete poziții din fermele disputate de la Shebaa, iar forțele israeliene au răspuns cu tiruri de artilerie și drone asupra unor poziții ale grupării din Liban.

De asemenea, armata israeliană continuă să lovească poziții Hamas din Fâșia Gaza și luptele de eliminare a militanților islamiști de pe teritoriul său.

Imagini groaznice

Sunt sute de morți, mii de răniți, dar și mulți prizonieri în fiecare tabără, iar imaginile de la fața locului sunt devastatoare.

Unele din cele mai cutremurătoare înregistrări de sâmbătă din timpul atacurilor Hamas au fost cele cu trupul aproape dezbrăcat al unei tinere, aruncat într-o camionetă în care se află mai mulți luptători islamiști. În clip se vede cum militanți Hamas înarmați stau în camionetă și strigă „Alahu Akbar”, iar palestinieni din jurul mașinii se bucură și vin și scuipă pe trupul fetei. Este vorba despre o tânără de 30 de ani, Shani Louk, cu cetățenie germană, care se afla în Israel pentru a participa la festivalul de muzică Nova care a avut loc aproape de gardul de demarcație cu fâșia Gaza. Mama ei a recunoscut-o după tatuaje și a făcut un apel disperat la islamiști să înapoieze trupul fiicei ei.

Alte imagini prezintă disperarea unui bărbat care și-a văzut, în imagini devenite virale, soția și fiicele răpite de Hamas.

Noi atacuri

Atacurile nu s-au domolit, iar duminică, Israelul a fost lovit și dinspre Nord. După ziua de sâmbătă, autoritățile se așteptau la acest atac, iar un ministru israelian a declarat că „ceea ce se întâmplă pare a fi un eveniment strategic planificat și dirijat de Iran. Aceasta este o situație în care Israelul nu a mai fost de zeci de ani".

Hezbollah este o grupare politică și militantă șiită libaneză care a luptat în mai multe conflicte cu Israelul. De asemenea, grupul are legături puternice cu Iranul, notează HotNews.ro.

O surpriză de proporții

Intreresant este că serviciile secrete ale Israelului nu au prevăzut atacul surpriză care a început sâmbătă dimineață. 

Deși țara nu este străină de atacurile teroriste, atacul de sâmbătă a fost unul fără precedent, mai ales din cauza lipsei de avertisment, cu toate că are unele dintre cele mai extinse și mai bine finanțate servicii de informații din Orientul Mijlociu și din lume. „Nici Shin Bet, serviciul de informații interne israeliene, nici Mossad, agenția de spionaj extern și nici toate Forțele de Apărare ale Israelului nu au reușit să prevină dezastrul venit din Fâșia Gaza. 

Serviciile secrete israeliene au agenți în interiorul grupurilor militante palestiniene, precum și în Liban sau în Siria. În trecut, forțele israeliene au reușit să anihileze mișcările palestiniene fie prin drone, fie chiar și prin telefoane mobile. Acum însă, Hamas a reușit să se înfiltreze în orașele din sudul Israelului pe toate căile: terestru, prin găurirea gardului de sârmă ghimpată, pe mare și aerian, cu parapante”, notează HotNews.ro.

„Un război lung și dificil”

Premierul Benjamin Netanyahu i-a avertizat duminică pe israelieni că „se angajează într-un război lung și dificil".

„Prima fază se va încheia [...] cu eliminarea marii majorități a forțelor inamice care s-au infiltrat pe teritoriul nostru", a declarat șeful guvernului într-o declarație făcută duminică dimineață.

Turiști români, aduși acasă

Duminică, în Israel se aflau aproape 130.000 de turişti străini, iar oficial niciunul dintre aceştia nu a fost rănit în urma atacurilor.

Între turiști se aflau, sâmbătă și 800-900 de pelerini români, mulți în pelerinaje, după cum anunțaseră autoritățile române încă de sâmbătă.

Duminică dimineață, Ministerul Afacerilor Externe a informat că în urma demersurilor efectuate de Celula de Criză a MAE, în noaptea zilei de 7 spre 8 octombrie, 346 cetățeni români și străini au fost repatriați, prin intermediul a două curse operate de compania TAROM (189 prin intermediul primei curse, respectiv 157 prin intermediul celui de-al doilea zbor).

De asemenea, mai scrie HotNews.ro, 92 de cetățeni români au fugit din Israel în Iordania din cauza atacurilor și au cerut ajutorul autorităților de la București pentru a fi repatriați.

MAE reiterează celor care intenționează să călătorească în Israel să își reprogrameze călătoria și să urmărească rubrica „Alerte de călătorie” de pe site-ul instituției.

Cetățenii români care se află pe teritoriul acestui stat se pot adresa Ambasadei României la Tel Aviv şi își pot anunța prezenţa în regiune, comunicând astfel datele de identificare și propriile coordonate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Planeta primatelor violente
Inca un episod din seria nesfarsita de razboaie si conflicte care caracterizeaza istoria cunoscuta a acestei specii de primate violente, agresive, turlbulente numita homo sapiens-sapiens. Israelienii si arabii sunt rude asa cum rude sunt si rusii cu ucraineni. Rude au fost si europenii care s-au omorat intre ei in primele doua razboaie mondiale - razboaie purtate cu precadere intre europeni. Au fost si razboaie rasiale destule. Migratori, imperii, grupuri mari de primate bezmetice care au navalit peste altii. Exista si indivizi pasnici din aceasta specie dar nu au nici o sansa in fata primatelor violente, agresive. Cel putin nu in prima faza. Peste o mie de ani au agresat, omorat si jefuit romanii in Europa si prin alte parti ale lumii. Zeci si zeci de generatii distruse au lasat in urma acei ticalosi ai lumii antice. La fel ca si ei restul imperiilor de pe celelate continente au procedat similar. Mongolii au ajuns pana in Europa in perioada criminalului Genghis Khan. Chinezii, japonezii, hunii, etc au facut ravagii in zonele unde au atacat si devastat. Exemplele pot continua pe pagini intregi. Primatele violente au lasat nenumarate victime in spatele lor, victime luate de multe ori prin surprindere. Multe din aceste victime nici macar nu erau instruite, pregatite sa se poata apera in fata vandalilor. Idem imperiile de pe continentul african. Si aia au ajuns pana in Europa cu atrocitatile. Mai aproape de noi, Hitler si Stalin nu mai au au nevoie de nici o prezentare. Toate aceste atrocitati s-au petrcut sub "privirile" impasibile, inflexibile ale zeului sau zeilor religiosi. In tot acest timp popi de toate confesiunile, predicatori, samani, etc prostesc lumea cu minciunile lor, colectand in acelasi timp cotizatiile si avantajele pt ca vorba aia "Viata buna cu cheltuiala se tine". Intrebarea este daca aceasta specie violenta, turbulenta se va civiliza cu adevarat vreo data. Raspunsul nu este unul foarte promitator. Aceasta specie in prezent foarte numeroasa, a acumulat deja o putere distructiva imensa.
Postat 08 Octombrie 2023, 17:41 de OrbanKula
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON