URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
09 Iunie 2023, 21:24

Consiliul Local Oradea, reunit "de îndată". Incinta şcolii Szacsvay va fi reabilitată cu amenajarea unei piaţete în jurul capelei Sfântul Ladislau

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Consiliul Local Oradea s-a reunit vineri în şedinţă online, pentru a aproba extinderea şi mansardarea Şcolii Gimnaziale Szacsvay Imre, precum şi reorganizarea incintei acesteia.

Potrivit primarului Florin Birta, şedinţa a fost convocată "de îndată" pentru aprobarea Planului Urbanistic de Detaliu al zonei înainte de predarea documentaţiei de reabilitare a şcolii şi a curţii acesteia către Ministerul Dezvoltării, pentru implementarea proiectului de către Compania Naţională de Investiţii.

După cum BIHOREANUL a mai scris, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, bihoreanul Cseke Attila, a promis la Oradea, încă din decembrie 2021, investiţii consistente în reabilitarea incintei şcolii şi construirea unui corp nou.

"Urgenţa convocării acestei şedinţe a reprezentat-o acest material. După ce am parcurs toţi paşii, inclusiv consultarea publică, suntem astăzi în posibilitatea de a aproba acest Plan Urbanistic de Detaliu, urmând ca după aprobare să depunem documentaţia la Compania Naţională de Investiţii, respectiv Ministerul Dezvoltării. Dacă avem această Hotărâre de Consiliu Local putem înainta toate documentele pentru finanţare", a explicat vineri, în deschiderea şedinţei online, primarul Florin Birta.

Documentul a fost aprobat cu majoritate de voturi. Consilierul local Szabó József, singurul de altfel, s-a abţinut de la vot. Fiind şef de cabinet al Ministerului Dezvoltării, acesta a vrut să evite să intre în stare de incompatibilitate.

Piaţetă pentru capelă

Proiectul aprobat vineri de Consiliul Local Oradea vizează extinderea printr-o construcţie nouă a clădirii şcolii Szacsvay, reabilitarea unui corp din curtea acesteia şi mansardarea lui şi punerea în valoare a capelei romano-catolice Sfântul Ladislau, din imediata vecinătate.

"În jurul capelei va fi amenajată o piaţetă, prin demolarea actualului gard al şcolii dinspre strada Nicolae Iorga", a explicat primarul Florin Birta pentru BIHOREANUL.

Conform proiectului, investiţia se va face în trei etape distincte. În prima etapă vor fi eliminate magaziile şi corpurile parazitare din curtea şcolii, va fi reabilitat şi mansardat corpul deja existent şi va fi construit unul nou cu destinaţie de bloc alimentar, sală de mese pentru 100 de persoane, vestiare, grupuri sociale, săli de clasă, sală de sport şi laboratoare.

În etapa următoare proiectul vizează reabilitarea capelei romano-catolice Sfântul Ladislau şi demolarea gardului şcolii dinspre strada Nicolae Iorga, pentru amenajarea unei piaţete publice accesibil publicului larg în jurul lăcaşului de cult.

În cea de-a treia etapă, municipalitatea ar urma să demoleze actualul punct de transformare din vecinătatea intersecţiei străzilor Nicolae Iorga şi Roman Ciorogariu, în vederea mutării în subteran, şi să demoleze clădirile părăginite din zonă.

Amplasamentul eliberat ar urma să fie scos la licitaţie cu destinaţia de bloc de locuinţe în aliniament cu clădirile din vecinătate de pe strada Roman Ciorogariu.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?!
Poate va rasari casa popii.... Zic!
Postat 11 Iunie 2023, 18:36 de pinonel
Adevarul e ca acolo se va face un bloc nou
De ce nu spuneti pana la capat, ca langa viitoarea piateta se demoleaza cladirea de pe colt, unde va rasari un nou bloc. Deci toata investitiia asta mascata e pentru a face loc unui dezvoltator privat, totul e pentru un kkt de bloc, care va arata ca nuca in perete
Postat 11 Iunie 2023, 14:26 de Petre93
Încă un bloc trebuia să apară în centru ...
... iar pentru asta se demolează ceva inexistent de fapt, pe motiv de reabilitare a unei școli pe un teren ce-i aparține. "Neterminații" de la primăria orădeană distrug în continuare identitatea urbanistică a acestui oraș. Iar prostimea cvasi-liberală a celor care ar trebui să asigure conservarea istorică și reabilitarea clădirilor strict la nivelul patrimoniului existent, admiră peisajul fără rost, precum criminalul care mai dă odată. Opriți măcelul și nu mai permiteți construcția niciunui bloc nou în centrul vechi al orașului. Bătaia de joc a edililor, cumpărați de niște așa-ziși dezvoltatori imobiliari, nu are limite și trebuie să înceteze.
Postat 11 Iunie 2023, 09:06 de KP
Iar piatete si pietonale
Dar mai terminati cu piatetele astea. Bine ca o treime din oras e cu strazi neasfaltate si fara utilitati. Oradea face acum ceea ce facea Bucurestiul acum 20 de ani, cand schimba borduri si facea trotuare, ca asa se poate fura bine si toca banii la greu
Postat 10 Iunie 2023, 18:29 de Mihaita
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON