URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
28 Iunie 2012, 17:49

Vitezomanii: Consilierii locali au aprobat 41 de hotărâri în 40 de minute!

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Şedinţă fără emoţii în prima întrunire de lucru a Consiliului Local. Aleşii orădenilor au adoptat joi nu mai puţin de 41 de hotărâri, cu majorare de voturi şi fără comentarii, în doar 40 de minute.

Conform hotărârii aleşilor, începând din 1 iulie, orădenii vor plăti tarife de apă potabilă şi servicii de apă şi canalizare majorate cu rata inflaţiei. Majorarea intervine potrivit obligaţiilor asumate de Compania de Apă Oradea prin contractul de finanţare privind implementarea proiectului "Extinderea şi modernizarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Bihor" derulat prin intermediul asociaţiei de dezvoltare intercomunitară Aparegio. Astfel, începând de săptămâna viitoare orădenii vor plăti 3,71 lei (cu TVA inclus) pe metrul cub de apă spre deosebire de 3,55 lei cât plătesc în prezent.

La fel, tarifele pentru serviciile de canalizare, respectiv de evacuare a apelor pluviale vor fi majorate cu câte zece bani la 1,59 lei şi 0,48 lei pe metrul cub.

Bugetarii vor câştiga cu 8% mai mult

Aleşii orădenilor au aprobat în şedinţa de joi, tot fără comentarii, rectificarea bugetului local pe anul în curs. Principala modificare a intervenit la bugetul de salarii al Primăriei şi instituţiilor subordonate ca urmare a intrării în vigoare a Ordonanţei 19 din 2012 care prevedere recuperarea reducerilor salariale şi majorarea salariilor bugetarilor cu 8% începând din luna iunie raportat la nivelul din luna mai 2012.

Cea de-a doua creştere salarială va interveni începând din 1 decembrie, când lefurile vor creşte cu 7,4% raportat la nivelul din luna noiembrie. Recuperarea salariilor tăiate va împovăra bugetul de cheltuieli al municipalităţii cu circa 2,5 milioane lei. Dar, în schimb, ţinând cont şi de majorările ce vor fi făcute în cazul celorlalţi bugetari din oraş, Direcţia Economică estimează că va aduce circa 5,6 milioane lei în plus la bugetul local din cota defalcată din impozitul de salarii.

Să se repare!

În cadrul aceleiaşi şedinţe, consilierii locali au dat curs, cu unanimitate de voturi, şi propunerii formulate de Direcţia Tehnică privind darea în administrarea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a unui sector de drum de 4,3 kilometri din Drumul Naţional 79 Oradea - Arad. Sectorul atribuit CNADNR se află în prezent în administrarea municipalităţii şi se întinde de la ieşirea din oraş până la limita administrativă a comunei Nojorid.

Primarul Ilie Bolojan a făcut demersuri pentru transferul porţiunii de drum în administrarea companiei pentru a putea fi refăcut odată cu lucrările de modernizare executate la drumul de Arad de către firma Astaldi.

Iniţiativa a fost apreciată inlcusiv de liderul grupului PDL din Consiliul Local, Dorin Corcheş. "Mă bucur să văd o schimbare de optică din partea conducerii executivului local. Dacă în urmă cu câţiva ani Primăria dorea să luăm de la CNADNR troansoane de drum, acum le dăm în întreţinerea şi administrarea bugetului central", a spus Corcheş.

Împărţeala pe comisii

Pe ordinea de zi a şedinţei de joi a mai figurat aprobarea componenţei comisiilor de lucru din subordinea deliberativului local. Comisiile de lucru au trebuit refăcute având în vedere că acestea sunt conduse în majoritatea cazurilor de unul dintre cei doi viceprimari şi sunt formate din consilieri locali iar aici au intervenit modificări majore în urma alegerilor din 10 iunie.

Spre exemplu, viceprimarul Ovidiu Mureşan a înlocuit-o pe Rozalia Biro la conducerea comisiilor care se ocupă de analizare cererilor de locuinţe şi spaţii cu altă destinaţie, precum şi în comisia privind ordinea prioritară la atribuirea unei locuinţe ANL.

Dacă în unele comisii noua putere locală USL s-a limitat la a-şi promova oamenii, în cazul comisiei care se ocupă de vânzarea prin licitaţie deschisă ori prin negociere directă a terenurilor aflate în proprietatea Consiliului Local, pentru un plus de transparenţă, este reprezentată fiecare formaţiune politică din deliberativ.

Comisia îi are în componenţă pe Dan Octavian (PNL), Lucian Uniţa (PSD), Adelina Coste (PDL) şi Huszar Istvan (UDMR), pentru fiecare post fiind nominalizat un supleant din acelaşi partid pentru caz de necesitate.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
4 Comentarii
?!
Stiindu-i pe multi dintre ,,alesi'' imi pun intrebarea cand au citit proiectele de hotarari ? Si daca le primeau cu doua-trei zile inainte tot degeaba : a citi nu-i egal cu a intelege ce citesti ! Am mai spus-o, astept stabilirea pretului la Gca si a impozitelor/taxelor platite de oradeni din ianuarie 2013. Intrebare : poate careva dintre cititori (redactorii fituicii nu se pun ! ei e cu alte sarcini) sa faca publica modalitatea de calcul a pretului pt 1 mc de apa potabila ? Ce surpriza am avea....
Postat 29 Iunie 2012, 06:45 de .
Am ajuns ca inainte CONSILIERI+PRIMAR contra ORADENI 1-0
S-A CITIT MACAR TITLUL HOTARARILOR SAU DOAR NUMARUL ACESTORA? Consilierii nostri dragi mai GANDESC sau inghit orice! ? Se zice ca trebuie recalculat tariful apei si canalizarii cu "rata inflaţiei, începând cu 1 iulie, preţul metrului cub de apă potabilă va urca de la 3,55 lei la 3,71 lei, în vreme ce tarifele pentru serviciile de canalizare şi epurare vor fi majorate de la 1,49 lei la 1,59 lei pe metrul cub. " Dar conform site-ului www.bnr.ro valoarea inflatiei mai2011/mai 2012 este de 1,79% (coltul din dreapta sus)deci daca calculam 3,55x1.0179=3.62 (deci nu 3,71) iar 1,49x1.0179=1,52 (deci nu 1,59). PIC cu PIC platim mai mult decat face .... dar avem proiecte europene si Fantani ale Pacii de miliarde.. este de unde ... spor la platit! P.S. Pt. cei ce folosesc ... se va scumpi si apa calda speram ca nu exponential.
Postat 28 Iunie 2012, 21:58 de Adi Oradeanul
Apa de ploaie nu creste la pret ?
Sa va spalati pe cap cu apa de ploaie care a ramas mai ieftina, sau cu lacrimile gibonului care o sa se dea pe gratis din iarna care o sa vina. Ca o sa vina in mod sigur, la pret mai ales.
Postat 28 Iunie 2012, 21:46 de Carp III
Pozitie incorecta
Scrie in lege ca este sedinta de consiliu (legislativ) ... scrie !?! ... atunci de ce o conduce primarul (executiv) ? De ce sta executivul la prezidiu si fraierii din legislativ la masa lunga ca un tomberon ?
Postat 28 Iunie 2012, 21:43 de Carp III
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON