URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 19 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Aprilie 2013, 11:35

Conferinţă medicală de top la Oradea: etică, voluntariat şi relaţia medicului cu societate (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Vineri şi sâmbătă, în sala Traian Moşoiu a Primăriei Oradea, medici de renume din oraş şi din alte centre universitare din ţară au conferenţiat pe teme de specialitate, împreună cu sociologi şi economişti, despre relaţia dintre medic şi societate.

"De ce"-ul în medicina de urgenţă, donarea de sânge şi celule stem, voluntariatul ca parte a soluţiilor în provocările medicinei de urgenţă, cabinetul absolventului de medicină, etica şi comunicarea în practica medicală, transformarea imaginii sociale a medicului, problemele delicate ale practicii medicale, impactul social în patologia de adicţie (a dependenţilor de alcool ori droguri), importanţa socială a medicului, legea malpraxisului şi organizarea spitalului au fost subiecte abordate de profesionişti precum dr. Hadrian Borcea, şeful UPU a Spitalului Clinic Judeţeană de Urgenţă Oradea, dr. Carmen Pantiş, coordonatoarea programului de prelevare de organe pentru transplant din judeţul Bihor, dr. Foldes Adalbert, dr. Ligia Burta, şefa Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea, dr. Ioan Beatrice, profesor la Universitatea de Medicină Iaşi, dr. Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii, dr. Mircea Conteză, profesor la Universitatea de Medicină din Bucureşti, dr. Jozsef Csorba, şeful Centrului pentru Dependenţii de Droguri din Budapesta, dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean Oradea, Floare Chipea şi Adrian Hatos (sociologi), dr. Ovidiu Pop, managerul Spitalului Municipal, dr. Gabriel Mihalache, cadru universitar la Facultatea de Medicină din Oradea, Simona Ardelean, economist, expert coordonator al Compartimentului unităţi spitaliceşti din cadrul Primăriei Oradea.

Cu acest prilej, Fundaţia pentru Sănătate Bihor a decernat doctoriţie Ligia Burta, lui Raed Arafat şi profesorului Gheorghe Bumbu, pentru excelenţa în activitatea profesională, premiile "Dr. Marta Buteanu", ce poartă numele primei femei cadru didactic universitar din România, originară din Beiuş, fost conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta şi decedată în 1918, după ce a participat ca voluntar la o campanie de eradicare a febrei spaniole, la Graz, în Austria.

Una dintre temele care a stârnit cel mai mare interes a fost prezentarea proiectului unei noi legi a malpraxisului, elaborat de Colegiul Medicilor din România, ca urmare a constatării că deşi medicii plătesc sume considerabile către societăţile de asigurare, acestea sunt foarte rar, ba chiar aproape deloc, obligate să achite daune pacienţilor ori familiilor acestora atunci când medicii greşesc. "Este un proiect care va revoluţiona piaţa asigurărilor din România, şi sperăm ca el să fie însuşit de factorii politici decidenţi", a spus dr. Carmen Pantiş, preşedintele Colegiului Medicilor din Bihor.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
6 Comentarii
revizuire articol
Domnul Raed Arafat este secretar de stat nu sub secretar de stat, doamna Beatrice si domnul dr. Ovidiu Pop nu au tinut prelegeri! DECI ATENTIE MAI MARE LA RIGUROZITATE!
Postat 07 Aprilie 2013, 21:19 de marcus
Redacţia?!
Recitiţi, vă rugăm, ce aţi scris!
Postat 07 Aprilie 2013, 16:44 de ADINA DUPA CHEF
conferinta medicala
a mai fost o prezentare ultima care nu a fost mentionata in articol
Postat 07 Aprilie 2013, 08:28 de dana
hopa,
adică se semnează Dan şi zice că a fost soţul ei :) mai departe, la alt medic !!l halal mincinoşi !!! sau dan e un TRANS
Postat 06 Aprilie 2013, 22:48 de Observator
@dan
Nasol daca s-a uitat la tine ca la extraterestrii...
Postat 06 Aprilie 2013, 14:21 de @dan
un escroc in medicina!
de aparatele cu biorezonanta magnetica si de cursurile organizate de nevasta sa nu a vorbit:))? Da am fost si eu la un cabinet de biorezonanta. Initial am fost foarte incantata pentru ca mi-a nimerit multe din afectiunile pe care le stiam deja ( verificate medical prin analize ). Si tocmai pentru ca eu am fost incantata mi-am dus si copilul in varsta de aproape 5 ani. ( de 2 ani de chinuim cu diverse alergii, un inceput de astm alergic si diverse episoade de tuse seaca, productiva si tot felul de medicamente ). In urma consultului mi s-a spus sec ca fetita are sindromul Hamman Rich, fara prea multe explicatii, s-au prescris niste imunomodulatoare si cu asta basta. Problemele adevarate au inceput in momentul in care, pe internet am cautat explicatii suplimentare pentru diagnosticul pus si am citit urmatoarele : " Sindrom caracterizat prin fibroza interstitiala difuza a plamanilor de etiologie necunoscuta, cu evolutie progresiva si sfarsit letal cauzat de insuficienta cardio-pulmonara peste 4-6 luni de la debutul bolii. " In momentul respectiv am simtit ca-mi fuge pamintul de sub picioare si am dat fuga la pneumolog care s-a uitat la mine ca la " extrateresti " si cu greu s-a lasat convins sa-mi dea trimitere pentru radiografie, explicandu-mi ca chiar daca se vede ceva la radiografie, diagnosticul final pentru asa ceva se da in urma unei biopsii pulmonare. La radiografie cu copilul a fost sotul pentru ca eu nu eram buna de nimic, plangeam intruna si-mi tot repetat ca asa ceva nu poate fi adevarat. Acum suntem cu toti bine, radiografia a iesit OK, dar eu undeva in suflet sunt speriata de moarte. Sfatul meu : mergeti la biorezonanta daca sunteti curiosi, dar ganditi-va bine inainte daca sunteti pregatiti sa aflati ca aveti o boala letala. Medicul imi tot spune ca diagnosticul pus copilului este o " mare tampenie " si totusi spaima a ramas.
Postat 06 Aprilie 2013, 13:34 de dan
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON