URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Noiembrie 2015, 20:36

Conferinţă a ginecologilor despre cezariene: sunt utile, inevitabile sau "fiţe" pentru gravidele fricoase? (FOTO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La iniţiativa ginecologului Petru Chitulea, şef de secţie a clinicii de specialitate a Spitalului Judeţean şi conferenţiar la Facultatea de Medicină a Universităţii orădene, aproximativ 100 de medici din ţară, dar şi din Serbia şi Ungaria, au participat sâmbătă la o conferinţă dedicată operaţiilor cezariene, găzduită la Hotelul Double Tree by Hilton.  

Necesitate sau modă?

Preocupat de "epidemia" acestui tip de operaţii în ultimul deceniu, dr. Chitulea mărturisea recent BIHOREANULUI, într-un interviu, că principial orice medic trebuie să fie în favoarea naşterii naturale, dar că cezarienele sunt indicate acolo unde "natura greşeşte".

"Sunt controverse privind creşterea procentajului de cezariene, dar cauzele sunt obiective. La un congres internaţional un profesor întreba dacă nu mai ştiu femeile să nască ori dacă s-a schimbat reproducerea umană. Da, s-a schimbat profund. Acum 50 de ani femeile se măritau la 17-18 ani, nu exista contracepţie, iar până la 30 de ani făceau 5-6 copii, din care supravieţuiau 3-4. Moartea la naştere era considerată normală. În anii ’60 a apărut pilula contraceptivă şi s-a declanşat revoluţia sexuală, care a emancipat femeile. Au început să facă copii la 30, chiar 40 de ani, după ce îşi asigură o carieră, casă, maşină. Problema e că, deşi la această vârstă femeia e încă tânără social, pentru naştere e bătrână. Or, când corpul nu mai funcţionează la parametri ideali, intervenim prin cezariană pentru a ajuta şi gravida, şi fătul", spunea ginecologul.

Mama, fătul, medicul

În cadrul Conferinţei de la Oradea, la care au participat specialişti în Obstetrică şi Ginecologie de la facultăţile de Medicină din Novi Sad şi Serbia, participanţii şi-au pus aceeaşi problemă. "În ultimele decenii are loc o adevărată epidemie a operaţiei cezariene, care pare de neoprit. Cea mai importantă întrebare e dacă se datorează incompetenţei şi/sau comodităţii obstetricienilor, ori dacă reproducerea umană s-a schimbat în mod obiectiv", a precizat dr. Chitulea.

În cadrul conferinţei, profesorul Tiba Janos, de la Budapesta, a prezentat o lucrare despre "Efectele fiziologice şi psihosomatice ale cezarienei", profesorul Doru Anastasiu, de la Timişoara, "Aspectele patologice noi ale abuzului operaţiei cezariene", dar şi "Naşterea ca risc matern, fetal şi pentru doctor", în timp ce profesorul Marius Craina, tot de la Timişoara, a împărtăşit participanţilor experienţa sa într-un expozeu despre "Tehnicile de operaţie cezariană în Clinica Bega".

La eveniment au participat, însă, şi medici din alte specialităţi, urologul orădean Gheorghe Bumbu analizând "Complicaţiile urologice ale operaţiilor cezariene şi chirurgiei ginecologice", iar anestezistul Octavian Teodorescu, de la Maternitate, "Anestezia pentru operaţiile cezariene de urgenţă".

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
2 Comentarii
nu cred ce zici, REKA!
Lumea a evoluat, nu mai vrea traumele nasterii!!!
Postat 29 Noiembrie 2015, 01:02 de ADINA
fitza pt medici
Fițele nu sunt pt mame ci pt medicii care propun cezariana din start sau cel puțin la finalul sarcinii.Medici au introdus aceasta moda în România și mamele nu au de ales.Medicii nu se sinchisesc sa vina noaptea sau sa-i deranjezi în concediu dar nici la banii în plic nu renunță. Așa ca rămân cezariene programate de dimineață și derulate rapid.Nu a fost niciodată urmărit interesul copilului și nici al copilului.Medicii din străinătate cunosc deja practicile medicilor romani așa ca o astfel de conferință în România ar fi trebuit sa implice medici ginecologi romani și nu străini. HOȚUL STRIGA, HOTUL!
Postat 22 Noiembrie 2015, 11:03 de Reka
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON