URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 19 MARTIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
De când au venit liberalii la conducerea Oradiei, numai de dezbinare avem parte. Se face un pod nou peste Criș: de ce se face? Și dacă se face, de ce are doar o bandă pe sens? La ce ne trebuie drum expres când pe terenurile alea vegetația creștea liniștită încă de pe vremea lui Ladislau Întemeietorul? Iar se fac pasaje supra și subterane? E scandalos cum se intervine la renovarea parcurilor, nu era mai bine înainte?!
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Ca în fiecare an electoral, o grămadă de aleși își schimbă partidul care i-a ajutat să-și câștige mandatele, perioada pre-electorală fiind comparată cu sezonul de Mercato din fotbal. Atât doar că, deși numitorul comun cu fotbalul sunt banii, în politică ar trebui să conteze și factorul moral. Cum aleșilor nu le pasă, însă, de așa ceva (de doctrine și ideologii nici vorbă, iar de fair-play nici atât), alegătorii n-au decât să spună că politica e prostituție, dar să meargă totuși să-i voteze.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Sunteți mulțumit de noile trasee de tramvai gândite de OTL pentru a asigura un flux mai bun în oraș?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Așa cum am mai arătat anul trecut, în octombrie 2023 Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat o decizie obligatorie, extrem de importantă, prin care a stabilit că asiguratorul RCA care nu își respectă obligațiile legale trebuie să fie obligat să plătească penalități de întârziere de 0,2% pe zi de întârziere, adică peste 70% pe an, din suma stabilită de instanță cu titlu de despăgubiri.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Martie 2021, 10:55

"Coloana sonoră a cărţilor". Noul număr al revistei Familia a fost lansat la terasă (FOTO / VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Noul număr al revistei de cultură Familia, unul dublu, a fost lansat, marţi după amiaza, într-o atmosferă relaxată, pe corso-ul orădean, la terasa Ristretto de lângă Librăria Humanitas. Ineditul eveniment a adunat circa 30 de colaboratori, apropiaţi ai redacţiei şi curioşi, care au aflat de la redactorul-şef Mircea Pricăjan ce pot citi în paginile revistei, în timp ce din partea fostului redactor-şef, poetul Ioan Moldovan, au primit îndemnul de a o citi. 

"Vă îndemn să citiţi..."

Revista Familia a ieşit de această dată în număr dublu, "în lupta cu timpul", a explicat Ioan Moldovan, acum redactor al publicaţiei. Numerele 2-3 ale publicaţiei au fost contopite şi lansate la final de martie fiindcă primul număr din an al revistei lunare a apărut abia la final de februarie. 

După ce n-a putut fi prezent la lansarea primului număr al Seriei a VI-a a revistei Familia, şi totodată primul număr coordonat de Mircea Pricăjan, fostul redactor-şef şi-a exprimat susţinerea faţă de echipa din fruntea publicaţiei (Mircea Pricăjan – redactor şef, Miron Beteg – secretar de redacţie), pe care a şi felicitat-o. "Să sperăm că primăvara care totuşi vine va da viguros cu pumnii în poarta verii, iar vara se va transforma într-un anotimp fertil şi pentru cultură. Vă mulţumesc că sunteţi aici, vă mulţumesc că ţineţi la revista Familia, vă îndemn să citiţi acest interesant număr nou", a spus Ioan Moldovan. 

Totodată, poetul a amintit că pe 31 martie se împlinesc 180 de ani de la naşterea lui Iosif Vulcan, întemeietorul Familiei. "El, patronul, părintele Familiei, într-un fel ne-a adus pe toţi aici. Cred că ar fi foarte bucuros, uimit şi nedumerit, ar trăi stări foarte complicate sufleteşte văzând unde a ajuns revista, cum a ajuns şi ce se întâmplă în acest nou mileniu, care şi el este obligat să dea tribut culturii", a adăugat Moldovan. 

Coloana sonoră

Mircea Pricăjan şi-a preluat apoi rolul de gazdă şi a prezentat, pe scurt, conţinutul numărului 2-3 al revistei Familia, unul ce cuprinde proze, poeme, cronici, interviuri, dar şi o anchetă, și al cărui titlu, "Coloana sonoră a cărţilor", stă scris şi pe copertă. 

"Mi-am dat seama că eu am nevoie, când scriu, de acest paravan între mine şi lume, paravanul fiind muzica. M-am gândit că poate şi alţii au acest obicei. Am întrebat mai mulţi scriitori dacă e aşa", a spus Pricăjan, lăsându-i pe cei prezenţi să descopere în paginile revistei ce au răspuns aceştia. Între cei chestionaţi se numără Mircea Cărtărescu, Vasile Ernu, Bogdan Răileanu şi Tatiana Ţibuleac. 

Redactorul-şef a mai menţionat din sumarul noului număr "două proze interesante". Una dintre ele, "Maeştrii", este scrisă de Andrei Crăciun, care a lansat site-ul Recorder.ro, iar cealaltă este un fragment dintr-un viitor volum al lui Ciprian Măceşanu, cu titlul "Astfel începe o zi". De asemenea, în noul număr debutează cu poeme Andreea Apostu şi Anna Valentová. 

O doză de "fireştenie"

În fine, când i-a venit rândul să vorbească, Miron Beteg s-a referit nu la numărul dublu al publicaţiei, ci la poeziile lui Ioan Moldovan. În cadrul evenimentului a fost lansat, astfel, cel mai nou volum de poezii al acestuia, "Viaţa fără lume", apărut la 40 de ani de la debutul său cu volumul "Viaţa fără nume". "Poeţi adevăraţi sunt îngrozitor de puţini. Pot să spun că Ioan Moldovan este unul dintre cei foarte puţini din generaţia lui care vor rămâne...", a spus Beteg. 

După lansare, o parte dintre cei prezenţi au rămas pe terasa de pe Corso să-şi continue sesiunea de "fireştenie", cum a descris-o Miron Beteg: "Adunarea de acuma este într-adevăr despre revista Familia, este despre cartea lui Ioan Moldovan, dar, în acelaşi timp, în lumea hăbăucă în care trăim (...) este o doză de fireştenie de care toţi aveam nevoie, să uităm 15 minute că trăim într-o lume nu mai nebună ca-n alte dăţi, dar totuşi o lume nebună".

Cel mai nou număr al revistei Familia poate fi cumpărat în Oradea de la Librăria Humanitas, precum şi de la Librăria Cărtureşti. 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Weekend?
O sugestie pe viitor, sa se tina in weekend, pentru maximizarea efectului de "atmosferă relaxată", si pentru a permite mai multor doritori sa participe...
Postat 31 Martie 2021, 13:06 de BogdanA
T.Ristretto
Un pic melalcoolic - pardon - melancolic dupa batranele cafebaruri literare Gong & Astoria, cazute victime ale "lumii nebune" in care traim. Totusi coloana sonora de la Ristretto e potrivita si ofera sperantze. Nu tineretea biologica e neaparat de cautat, ci indeosebi cea spirituala :) Nu se exclud dar nici nu se contopesc neaparat
Postat 31 Martie 2021, 11:54 de cristi_h
Dezamăgit.
Ce rost a avut toată tevatura cu întinerirea, când văd aceiași oameni la prezentări. Lipsesc: Simuț, mazilit “scrâșnind din dinți”, Ștef ce s-a dat la o parte, crezând că exemplul îi va fi urmat. Eternul Beteg, Moldovan, nu-l văd pe Sereș. Nu că cei în vârstă nu ar avea ce exprima, dar, repet, ce rost a avut toată tevatura cu întinerirea? Familia rămâne pentru câțiva, o nișă, indiferent de tiraj și vânzări. Chiriac a încercat câteva analogii la istoria artei în primul număr, o exprimare grunjoasă, prefer editorialul lui Pleșu în Dilema Veche, sau Eul detestabil al lui Paler, că tot veni vorba de istoria artei și formatul de carte. O opinie de cititor fără pretenții de erudit, totuși le doresc succes.
Postat 31 Martie 2021, 11:15 de User anonimizat
count display
Ultimele Comentarii

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5614 RON
  • 1 EUR = 4.9715 RON
  • 1 HUF = 0.0126 RON