URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 03 DECEMBRIE 2023
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La Colegiul Traian Vuia, o jună nervoasă că a fost mustrată pentru că a adus un băiat în cameră nu a mai putut suporta umilința și a pus mâna pe cuțit. Asta, ca de acum înainte pedagogul rănit să se învețe minte să lase copiii să-și facă de cap...
Cu tupeu
Florin Ciucaş
E sufocarea pe care o simţi în lipsa libertăţii, obrazul ce-ţi arde încă sub palma securistului care ţi-a curmat cuvântul, ruşinea că te-ai născut într-un loc atât de cenuşiu. E despre "vom muri şi vom fi liberi", "dreptate, ochii plânşi cer să te vadă" sau "mai bine golan...". E despre mulţumirile primite de la omul simplu, care a găsit în tine singurul ascultător şi reazem, înfruntând "sistemul". Despre orele de nesomn...
Zic şi eu
Adrian Cris
Până în urmă cu o săptămână - când DNA a cerut ridicarea imunității fostului premier Florin Cîțu și a foștilor miniștri ai Sănătății Vlad Voiculescu și Ioana Mihăilă, pentru a-i cerceta într-un dosar privind achiziția de vaccinuri anti-Covid în prima parte a anului 2021, cu un prejudiciu de peste 1 miliard de euro - uitasem că „bomba” a fost amorsată din toamna anului trecut, când procurorii anticorupție anunțaseră public deschiderea in rem a dosarului.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Ce părere aveți despre proiectul de realizare a unei rețele de tram-tren în Oradea și Zona Metropolitană, cu 200 milioane de euro?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
Realizarea Unirii la 1 Decembrie 1918 nu a însemnat automat că, din 2 decembrie, s-a realizat și o unificare a dreptului și a instituțiilor din Ardeal cu cele din Vechiul Regat. În realitate, procedura de unificare legislativă a fost una extrem de anevoioasă, pentru că sistemele de drept românesc și austriac sau austro-ungar erau foarte diferite, aproape incompatibile sub anumite aspecte, mai ales de procedură.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Uterul este un organ situat în pelvis, între vezica urinară şi rect, continuându-se în partea inferioară cu vaginul. Uterul este împărţit în trei porţiuni: superioară (corpul uterin), inferioară (colul uterin), care se deschide la nivelul vaginului şi medie (istmul), de legătură între corp şi col.
21 Septembrie 2023, 12:28

CJ Bihor a dat ordin să înceapă lucrările pentru Inelul Metropolitan Oradea și pe lotul dintre Băile Felix și Nojorid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două zile după ce a emis ordinul de începere a lucrărilor pe cei 7,692 km ce alcătuiesc lotul 2 al centurii metropolitane Oradea, între Oșorhei și Băile Felix, Consiliul Județean Bihor a dat undă verde și pentru lucrările pe lotul 1, între Băile Felix și Nojorid, cu o lungime de 9 km.

Cel de-al doilea tronson pornește de la viaductul ce va fi construit peste DN76 la ieșirea din Băile Felix până la ieșirea din Nojorid, iar lucrarea a fost câștigată la licitație de o asociere de firme formată din Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj), contra sumei de 70,143 milioane lei (fără TVA).

„Cea mai complexă porțiune este viaductul ce va trece peste DN 76, în amonte de Aquaparkul President. Pilonii acestui viaduct vor avea o înălțime de 12 metri deasupra drumului național, iar față de fundul lacului de lângă drum înălțimea acestora va ajunge la 17 metri. Forajele vor începe până la sfârșitul lunii septembrie, accesul forezei fiind deja pregătit”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit administrației județene, lucrările vor începe între localitățile Cordău și Cihei, unde se va lucra la săpături, balastare și compactare, inclusiv la podețe.

„În localitatea Nojorid, la intersecția cu DN79 Arad - Oradea, se va amenaja o girație care va permite virajul în siguranță, din lateralul drumului național, inclusiv dinspre școala din Nojorid”, a mai arătat președintele CJ Bihor.

De precizat că pentru lucrările pe lotul 2 al Inelului Rutier Metropolitan, de la intrarea în Oșorhei până la ieșirea din Băile Felix, ordinul de începere a fost emis tot săptămâna aceasta, marți.

Cei aproape 8 km ai șoselei pe acest tronson ocolesc localitățile Oșorhei, Cheriu, Băile 1 Mai și Băile Felix, lucrările fiind câștigate la licitație de firma PORR Construct, contra sumei de 81,688 milioane lei (fără TVA).

Finanțarea Inelului Rutier Metropolitan Oradea este asigurată în proporție de 80% din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, diferența fiind asigurată de CJ Bihor și Primăria Oradea, care au încheiat parteneriate pentru realizarea investiției cu primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Șoseaua va ocoli o bună parte din Zona Metropolitană Oradea, racordând traficul de pe DN1 Oradea – Cluj, DN76 Oradea – Deva și DN79 Oradea – Arad, astfel că va decongestiona traficul de pe centura interioară a municipiului.

Pe întreaga lungime a celor 17 km, noul drum va trebui finalizat în termen de 18 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5313 RON
  • 1 EUR = 4.9726 RON
  • 1 HUF = 0.0132 RON