URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 13 OCTOMBRIE 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Minerii au protestat la Oradea, pe motiv că pensiile lor au fost reduse drastic odată cu noua lege, care pune pe prim plan criteriul contributivității. Ei au mai puțini ani lucrați, pentru că aveau grupa de muncă zero și ieșeau mult mai devreme la pensie. Așa se face că, după noul algoritm, ortacii pierd bani mulți la pensie...
Zic şi eu
Adrian Cris
Cam așa se jură un personaj dintre cele care, la ordinul încă președintelui Iohannis, au făcut posibilă coaliția PSD-PNL. Nu se numește Gâgă, ci Rareș Bogdan. „Guvernăm împreună, dar nu participăm la treburile coaliției, nu mai există colaborare între noi și PSD”, zicea acesta joia trecută.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Cu cine vă gândiți să votați pentru funcția de președinte al României dintre numeroșii candidați?











De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În sistemul de drept românesc, așa cum arătam săptămâna trecută, accesul la justiție, cu unele excepții, nu este gratuit. Pentru a ajunge să îți expui pretențiile în fața unui judecător, în prealabil trebuie să bagi, mai mult sau mai puțin, mâna în buzunar.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Exercițiile fizice fac parte din tratamentul diabetului zaharat de tip 2. Activitatea fizică nu înseamnă neapărat sport sau exerciții fizice susținute. Efectele benefice ale activității fizice regulate sunt recunoscute ca efecte sigure asupra sănătății precum și a moralului. Activitatea fizică diminuează insulino-rezistența, determinând o scădere a glicemiei. Pe termen lung reprezintă un real ajutor pentru menținerea greutății sau a pierderii de greutate în cazul obezității, ceea ce se reflectă în diminuarea riscului de complicații cardiovasculare și de hipertensiune arterială, menținerea în formă a articulațiilor și a musculaturii și nu în ultimul rând ameliorarea calității somnului.
21 Septembrie 2023, 12:28

CJ Bihor a dat ordin să înceapă lucrările pentru Inelul Metropolitan Oradea și pe lotul dintre Băile Felix și Nojorid

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

La două zile după ce a emis ordinul de începere a lucrărilor pe cei 7,692 km ce alcătuiesc lotul 2 al centurii metropolitane Oradea, între Oșorhei și Băile Felix, Consiliul Județean Bihor a dat undă verde și pentru lucrările pe lotul 1, între Băile Felix și Nojorid, cu o lungime de 9 km.

Cel de-al doilea tronson pornește de la viaductul ce va fi construit peste DN76 la ieșirea din Băile Felix până la ieșirea din Nojorid, iar lucrarea a fost câștigată la licitație de o asociere de firme formată din Asfamixt (Oradea), OPR Asfalt (Timișoara) și Dacia Faber (Cluj), contra sumei de 70,143 milioane lei (fără TVA).

„Cea mai complexă porțiune este viaductul ce va trece peste DN 76, în amonte de Aquaparkul President. Pilonii acestui viaduct vor avea o înălțime de 12 metri deasupra drumului național, iar față de fundul lacului de lângă drum înălțimea acestora va ajunge la 17 metri. Forajele vor începe până la sfârșitul lunii septembrie, accesul forezei fiind deja pregătit”, a transmis președintele CJ Bihor, Ilie Bolojan.

Potrivit administrației județene, lucrările vor începe între localitățile Cordău și Cihei, unde se va lucra la săpături, balastare și compactare, inclusiv la podețe.

„În localitatea Nojorid, la intersecția cu DN79 Arad - Oradea, se va amenaja o girație care va permite virajul în siguranță, din lateralul drumului național, inclusiv dinspre școala din Nojorid”, a mai arătat președintele CJ Bihor.

De precizat că pentru lucrările pe lotul 2 al Inelului Rutier Metropolitan, de la intrarea în Oșorhei până la ieșirea din Băile Felix, ordinul de începere a fost emis tot săptămâna aceasta, marți.

Cei aproape 8 km ai șoselei pe acest tronson ocolesc localitățile Oșorhei, Cheriu, Băile 1 Mai și Băile Felix, lucrările fiind câștigate la licitație de firma PORR Construct, contra sumei de 81,688 milioane lei (fără TVA).

Finanțarea Inelului Rutier Metropolitan Oradea este asigurată în proporție de 80% din Programul Național de Investiții Anghel Saligny, diferența fiind asigurată de CJ Bihor și Primăria Oradea, care au încheiat parteneriate pentru realizarea investiției cu primăriile comunelor Oșorhei, Sânmartin și Nojorid.

Șoseaua va ocoli o bună parte din Zona Metropolitană Oradea, racordând traficul de pe DN1 Oradea – Cluj, DN76 Oradea – Deva și DN79 Oradea – Arad, astfel că va decongestiona traficul de pe centura interioară a municipiului.

Pe întreaga lungime a celor 17 km, noul drum va trebui finalizat în termen de 18 luni.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5521 RON
  • 1 EUR = 4.9759 RON
  • 1 HUF = 0.0124 RON