URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Martie 2022, 17:24

Centrul de asistență pentru refugiații ucraineni de la Oradea Shopping City, aprobat de CJSU, deservit de 8 instituții și două ONG-uri

Centrul de asistență pentru refugiații ucraineni de la Oradea Shopping City, aprobat de CJSU, deservit de 8 instituții și două ONG-uri foto: arhivă
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Comitetul Județean Bihor pentru Situații de Urgență a aprobat luni organizarea și funcționarea, începând de luni, a Centrului de Asistență Umanitară pentru Refugiați, destinat cetățenilor ucraineni și apatrizilor aflați în situații deosebite provenți din zona conflictului din Ucraina.

În acest centru integrat vor oferi servicii 8 instituții publice și două ONG-uri, de la îngrijiri medicale și traduceri, până la consultanță juridică și pentru încadrare în muncă.

„Demersurile de operaționalizare vor începe de astăzi, iar centrul va funcționa sub coordonarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență Crișana al județului Bihor în cadrul fostului complex comercial Oradea Shopping City, din Calea Aradului nr. 87, în spațiul pus la dispoziție de Primăria Municipiului Oradea”, a anunțat Prefectura Bihor, printr-un comunicat dat publicității după o ședință a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, în care a fost aprobată atât funcționarea centrului, cât și regulamentul în baza căruia acesta va funcționa în mod efectiv.

Conform acestui regulament, Centrul de Asistență Umanitară pentru Refugiați Bihor reunește instituții publice și organizații neguvernamentale care vor oferi următoarele servicii: preluare, direcționare și informare persoane; asistență sanitară; asistență socială; asistență pentru cazare temporară; asistență specifică oferită de Organizația Crucea Roșie; asistență juridică privind azilul în România; asistență privind încadrarea în muncă; asistență minori; asistență psihologică; asistență sanitară veterinară; asistență privind tranzitul frontalier; asistență privind transportul, precum și asigurare translatori în limbile ucraineană și engleză.

Serviciile vor fi disponibile permanent, 24 de ore din 24 de ore, prin prezență fizică și asistență telefonică în caz de necesitate.

Instituțiile implicate în organizarea și funcționarea centrului sunt Primăria Municipiului Oradea (care va suporta și costurile), ISU Crișana, DSP; Direcția de Asistență Socială Oradea, DGASPC Bihor, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, AJOFM, Serviciul pentru Imigrări Bihor, filiala Bihor a organizației Crucea Roșie și Grupul de inițiativă Bihor pentru Ucraina.

Reprezentanții instituțiilor publice și ai ONG-urilor vor purta veste de identificare inscripționate și ecusoane, pe coduri de culori, care vor evidenția domeniul de activitate al purtătorului.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
46 de ONG-uri
Cu precizarea ca al doilea ONG ("Bihor pentru Ucraina" -BH4UA)este, de fapt, o coalitie formata din 46 de ONG-uri din tot judetul. Mai multe detalii aici: www.bihorpentruucraina.ro.
Postat 22 Martie 2022, 05:10 de CatalinPopa
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON