URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
21 Octombrie 2022, 14:50

Cel mai modern spital de recuperare din Bihor, President Medcenter, preluat de fundaţia italiană Auxologico (FOTO/VIDEO)

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Spitalul de Recuperare Medicală President Medcenter, deschis în Băile Felix în 2021, după o investiţie de circa 40 milioane lei, a fost redenumit Auxologico President şi preluat de Auxologico, una dintre cele mai mari şi cunoscute fundaţii dedicate cercetării, spitalizării şi asistenţei medicale din Italia, care administrează mai multe unităţi spitaliceşti din peninsulă.

Noutatea a fost anunţată, vineri, cu ocazia primei ediţii a conferinţei româno-italiene de medicină de recuperare, organizată de Institutul Auxologico, la hotelul President din staţiunea Băile Felix. La eveniment au fost prezenţi şi o parte din membrii noii echipe a spitalului, precum şi medici şi oficiali ai unor instituţii din Bihor.

51% Auxologico

Înainte de conferinţă, jurnaliştii din presa locală au discutat cu Mario Colombo, directorul general al Institutului Auxologico (apărut în 1958), o organizaţie medicală formată din medici, cercetători şi personal medical care administrează mai multe spitale cunoscute din nordul Italiei şi Roma.

"Acesta este cel de-al doilea spital aflat sub administrarea Auxologico în România, după ce în 2020 am preluat Centrul CarioRec, din Corbeanca, Bucureşti. Parteneriatul dintre noi şi President Medcenter a început în urmă cu 6 luni, iar Auxologico deţine în prezent 51% din acţiunile spitalului de recuperare", a explicat, pentru BIHOREANUL, în limba română, directorul Mario Colombo (foto)

Cealaltă parte este deținută de Cristina și Horia Căprar (44%) și Jean Podilă (5%), ultimul fiind proprietarul complexului hotelier President.

Colombo a mai spus că noua conducere a spitalului îşi propune să ofere servicii de cea mai înaltă calitate în medicina de recuperare, cu ajutorul aparaturilor de ultimă generaţie şi al personalului calificat.

"Spitalul se adresează pacienţilor români sau străini care au nevoie de reabilitare neurologică, cardiologică, post-traumatică, dar şi pentru recuperarea stărilor vegetative. Sperăm ca în curând să avem contract şi cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, pentru ca serviciile oferite să poată fi decontate într-o anumită măsură", a declarat Colombo.

Directorul Auxologico a mai anunţat că Instititutul va colabora cu Universitatea din Oradea, pentru ca medici rezidenţi din oraş să poată să înveţe meserie la spitalele Auxologico din Italia, iar medicii italieni vor putea veni, la rândul lor, la spitalul din Băile Felix.

Parteneriat româno-italian

În deschiderea conferinţei medicale, Colombo a prezentat schimbările efectuate după preluarea spitalului din Băile Felix, redenumit Auxologico President, dar şi un istoric al fundaţiei. "Institutul Auxologico a fost înfiinţat în 1958. Întâi a fost dedicat studiului anomaliilor de creştere la copii. Apoi, în 1972 Auxologico a obţinut recunoaşterea şi atestarea din partea Institutului ştiinţific de cercetare, spitalizare şi medicină din Italia, iar apoi s-a extins prin cumpărarea şi administrarea mai multor spitale din ţară, iar din 2020 şi în România", a spus el.

De asemenea, pe site-ul institutului se precizează că acesta funcţionează respectând "mesajul evanghelic, gândirea, valorile şi etica promovate de-a lungul secolelor de către Biserica Catolică". 

Auxologico President este condus în prezent de directoarea Camelia Şamotă (fost director general al Spitalului Sf. Constantin din Braşov) şi de directoarea medicală Monica Haras (medic specialist în recuperare care a lucrat la Spitalul de Urgenţă "Bagdasar-Arsaeni" din Bucureşti).

La eveniment au fost prezenţi oficiali ai unor instituţii din judeţ, precum directorul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate, Dorel Dulău, directoarea Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, Daniela Rahotă, şeful Spitalului Judeţean din Oradea, Gheorghe Carp, şeful Consiliului Judeţean Bihor, Ilie Bolojan, primarul comunei Sânmartin, Cristian Laza, şi episcopul greco-catolic, PS Virgil Bercea. Desigur, între cei prezenţi s-a numărat şi antreprenorul Jean Podilă, proprietarul complexului President. 

Conferinţa va avea loc vineri şi sâmbătă la hotelul President din Băile Felix şi la spitalul Auxologico President. În prima zi, zeci de doctori şi profesori universitari din ţară şi Italia îşi vor prezenta mai multe lucrări ştiinţifice în domeniul recuperării medicale. Sâmbătă, vor avea loc mai multe workshop-uri, dar şi prezentarea noii unităţi spitaliceşti din staţiune.

40 de milioane de lei

Spitalul de Recuperare Medicală President Medcenter a fost inaugurat anul trecut, pe 25 septembrie, după o investiţie de circa 40 milioane lei, din care 15,63 milioane lei au reprezentat ajutor de stat.

În ciuda condiţiilor deosebite pe care le oferă şi a aportului statului la investiţie, spitalul nu a reuşit să încheie contract cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, din cauza controversatei OUG 54/2021, care a plafonat numărul de paturi de spital finanţabile în următorii doi ani de către CAS la cel din decembrie 2020 (când President Medcenter nu exista).  

Astfel, pacienţilor spitalului nu le-au putut fi decontate serviciile decât în regim ambulatoriu, nu şi în cel de spitalizare (pentru care tariful trecea de 400 de lei/zi). Rămâne de văzut dacă noul patronat va reuşi să obţină sprijinul CAS, pentru a atrage astfel mai mulţi pacienţi români, sau stabilimentul va rămâne unul de lux, accesibil doar unei categorii restrânse.

Vezi video cu declarația lui Mario Colombo:

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON