URMĂREȘTE-NE PE
LUNI, 06 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
04 Aprilie 2023, 13:55

Ce trebuie să știi înainte să cumperi alimentele pentru masa de Paște. Recomandările DSVSA Bihor

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Bihor a anunțat că în această perioadă va face o serie de verificări pentru a afla dacă sunt respectate regulile în privința păstrării și comercializării alimentelor specifice pentru Sărbătoarea Pascală și, totodată, le face bihorenilor o serie de recomandări de care să țină cont atunci când cumpără ouă, carne, lapte și alte produse alimentare.

Cum se pot face reclamațiile

Potrivit unei informări, DSVSA Bihor efectuează controale în Oradea, Beiuş, Ștei, Nucet, Aleşd, Tileagd, Salonta, Tinca, Săcuieni, Valea lui Mihai şi Marghita, precum și în alte localități ale județului, pentru prevenirea apariției cazurilor de toxiinfecție alimentară.

Angajații instituției vor viza operatori economici care se ocupă cu producerea, manipularea și comercializarea alimentelor specifice perioadei, cu accent pe unitățile de abatorizare, procesare, carmangerii şi măcelării, unități din sectorul peşte, lapte, ouă, patiserie-cofetărie, unități de comercializare a alimentelor cu amănuntul, depozite, unități de alimentație publică, dar și în locurile special amenajate unde prin tradiție poate fi aprobată sacrificarea mieilor.

Șeful DSVSA Bihor, Remus Moțoc, citat în comunicat, le transmite bihorenilor să „informeze de urgență” instituția pe care o conduce în cazul în care au de-a face cu orice fel de încălcare a normelor în privința siguranței alimentare.

„Sesizările se pot face direct la sediul DSVSA Bihor precum și al circumscripțiilor teritoriale, telefonic la numărul 0259.266.141 sau pe adresa de e-mail office-bihor@ansvsa.ro ori la call center-ul din ANSVSA la numărul de telefon: 0800.826.787 sau la adresa de e-mail: callcenter@ansvsa.ro”, se arată în comunicat.

Reguli pentru sănătate

În această perioadă, consumatorii trebuie să aibă „o atenţie deosebită în achiziționarea alimentelor şi în special a produselor specifice perioadei pascale (ouă, carne de miel, carne de curcan, pește, produse lactate, cozonaci și produse de patiserie, alimente de origine vegetală etc), pentru a evita eventualele situații nedorite”.

Concret, subliniază DSVSA Bihor, „pentru a fi sigure, ouăle trebuie să provină dintr-un centru de ambalare autorizat sanitar-veterinar, unde sunt supuse controlului permanent, să fie ambalate, marcate şi etichetate corespunzător. Pe ou trebuie marcat cel puțin codul fermei producătoare, iar pe etichetă data valabilităţii, marca ovală a centrului de ambalare, sistemul de creştere și categoria de greutate”.

Laptele crud și produse obținute din lapte pot fi comercializate „numai în ambalaje corespunzătoare de unică folosinţă, produsele fiind expuse în vitrine special destinate acestui scop, în recipiente din materiale necorodabile, uşor de curăţat şi igienizat. Pe perioada expunerii la vânzare și a comercializării, laptele și produsele lactate trebuie să fie însoţite de informaţii scrise din partea producătorului, care să conţină menţiuni referitoare la denumirea produsului, numele producătorului, locul producerii, data obţinerii, originea laptelui (vacă, oaie, bivoliță etc)”.

În ceea ce privește carnea de oaie/capră, comercializată prin unități de alimentație publică (magazine, măcelării, supermarket etc.), aceasta trebuie să provină în exclusivitate din abatoare autorizate sanitar-veterinar, înscrise pe site-ul ANSVSA. „Tot în acest context, recomandăm, pentru a se evita substituirile cu alte specii (în special carnivore), ca întotdeauna carcasa de miel să fie însoţită şi de cap. Un aspect caracteristic dentiției la oaie este că în partea superioară nu au incisivi (dinți anteriori), aceștea fiind înlocuiți cu un țesut conjunctiv – moale, numit burelet”, precizează DSVSA Bihor.


În fine, DSVSA Bihor punctează câteva reguli în privința comercializării produselor alimentare:

1. este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA);

2. din cauza evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat;

3. vânzarea/ achiziționarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor;

4. se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare;

5. achiziționarea de alimente doar din unități autorizate sanitar veterinar, unități la nivelul cărora putem asigura controlul de specialitate;

6. în cazul achiziției de alimente din mediul on-line, avertizăm toți consumatorii să verifice – pentru evitarea achiziționării de alimente contrafăcute sau insalubre, anterior oricărei comenzi pe internet, DACĂ PRODUCĂTORUL/FURNIZORUL DE ALIMENTE DEȚINE AUTORIZAȚIE SANITARĂ VETERINARĂ!!!. Verificarea este la îndemâna oricărui consumator și se realizează prin consultarea paginii de internet a DSVSA județeană, din județul în care se găsește vânzătorul.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON