URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 15 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
25 Aprilie 2023, 19:48

Ce ONG-uri din Bihor au luat bani fiindcă administrează așezăminte sociale pentru bătrâni și bolnavi

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Agenția Județeană de Plăți și Inspecție Socială Bihor a prezentat marți un raport de activitate în cadrul Colegiului Prefectural, prilej cu care au fost prezentate asociațiile și fundațiile care primesc bani de la bugetul de stat pentru că prestează anumite servicii sociale.

În județ este vorba despre 14 ONG-uri care administrează 23 de unități de asistență socială.

Potrivit prezentării făcute, în lipsa directoarei Gabrielei Iova, de către consilierul superior Livia Popuș, în cursul anului trecut AJPIS Bihor a virat în total 888.574 lei pentru cele 14 organizații neguvernamentale: Asociația Caritas Catolica (care administrează două cămine de bătrâni în Oradea și două în Marghita, precum și o unitate de îngrijiri la domiciliu în Oradea), Asociația Caritas Eparhial (pentru un cămin de persoane vârstnice în Oradea), Asociația Casa Beiuș (un centru rezidențial pentru vârstnici și unul pentru persoane dependente), Asociația Casa Nucet (centru pentru persoane vârstnice), Asociația Casa Verde Miersig (centru pentru vârstnici), Asociația Filantropia Oradea (centru de consiliere și informare), Asociația Nevăzătorilor Bihor (pentru servicii de asistență și suport acordate membrilor), Asociația Româno-Germană Alsterdorf (pentru un centru de zi destinat adulților cu dizabilități), Asociația Smiles (care administrează două cămine pentru vârstnici în Oradea și în Salonta, precum și un centru similar în Tileagd), Fundația Ailibis (cămin pentru vârstnici în Livada de Bihor), Fundația Căminul Felix (servicii de tip familial), Fundația Creștină Ciakonia din Oradea (care are un cămin pentru bătrâni la Roșiori și două unități de îngrijiri la domiciliu în Oradea și în Aleșd), Fundația pentru Scleroză Multiplă Bihor (centru de zi pentru adulți cu dizabilități) și Fundația Filadelfia Noom (cămin pentru vârstnici în Sălard).

Potrivit legislației în vigoare, prin AJPIS statul sprijină cu 1.000 lei/persoană/lună ONG-urile care prestează servicii sociale cu cazare și respectiv cu 600 lei/lună/persoană fundațiile și asociațiile care prestează servicii sociale fără a asigura cazare beneficiarilor.

Reprezentanta AJPIS Bihor a precizat că anul trecut au solicitat acest sprijin 16 ONG-uri, pentru 27 unități de asistență socială, însă doar cele 14 care administrează 23 de unități au îndeplinit condițiile legale.

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
ONG-uri
Frumos si ajutor de STAT si taxa de la aparținătorii ! si neverificați de nimeni! multe case de bătrâni sunt vai mama lor dezastru!
Postat 26 Aprilie 2023, 07:58 de ecci
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6109 RON
  • 1 EUR = 4.9763 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON