URMĂREȘTE-NE PE
MIERCURI, 08 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
La nivel de Oradea şi Bihor, aşa cum arată marile proiecte de investiţii, este evident că în doi-trei ani vom avea o infrastructură aeroportuară, feroviară şi rutieră absolut rezonabilă. La fel e şi cu spitalele şi şcolile, care, după ani buni de investiţii, încep să ofere condiţii mai mult decât decente.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
31 Ianuarie 2020, 10:37

Ce mai citesc bihorenii: Topul celor mai împrumutate cărți de la Biblioteca Județeană

Ce mai citesc bihorenii: Topul celor mai împrumutate cărți de la Biblioteca Județeană foto: arhivă

Care sunt cele mai căutate cărţi şi cei mai citiţi scriitori de către bihorenii care frecventează Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai"? La cererea BIHOREANULUI, instituţia de cultură a transmis răspunsurile la aceste întrebări.

Topul autorilor semnatari de volume împrumutate în anul 2019 de la Biblioteca bihoreană este deschis de Mihail Sadoveanu, urmat de Mircea Eliade, Agatha Christie, Ioan Slavici, Mihai Eminescu, Nora Roberts, Liviu Rebreanu, Ion Luca Caragiale, Roald Dahl şi Ion Creangă.

La secţia Literatură română, cea mai împrumutată carte este, surprinzător, "Dicţionarul limbii române. Tomul 4. Deţinut-Dyke". Cartea se împrumută doar pentru sala de lectură, iar anul trecut a fost cerută de abonaţii Bibliotecii de 166 de ori.

Clasamentul titlurilor în limba română împrumutate de bihoreni continuă cu "Manuscrisele Mihai Eminescu", cu 126 de împrumuturi, "Amintiri din copilărie; Poveşti; Povestiri" de Ion Creangă (116 împrumuturi) şi "Moromeţii, vol. 1" de Marin Preda (114 împrumuturi). Abonaţii Bibliotecii au mai cerut "Basme" de Mihai Eminescu, "Domnişoara Christina; Şarpele" de Mircea Eliade, "La Medeleni, vol. 1" de Ionel Teodoreanu, "Cartea cu jucării" de Tudor Arghezi, "Cel mai iubit dintre pământeni" de Marin Preda, "Dosarul popcorn" de Ana Rotea şi "Isprăvile lui Păcală" de Petre Dulfu.

Din literatura universală, cea mai împrumutată carte a fost "Minunea" de R. J. Palacio (77 împrumuturi), "George şi miraculosul său medicament" de Roald Dahl (68 de împrumuturi) şi "Războiul care mi-a salvat viaţa" de Kimberly Brubaker Bradley (68 de împrumuturi). Clasamentul continuă cu "Nimic mai mult" de Anna Todd, "Matilda" de Roald Dahl, "Aventurile lui Habarnam şi ale prietenilor săi" de Nikolai Nosov, "Oscar şi Tanti Roz" de Eric-Emmanuel Schmitt, "Cele mai strălucitoare stele" de Anna Todd, "Povestea fără sfârşit" de Michael Ende, "Jurnalul unui puşti" de Jeff Kinney, "Omuleţii pe apă" de Mary Norton şi "Trandafirii din Mexic" de Pam Muñoz Ryan.

Biblioteca Judeţeană "Gheorghe Şincai" a furnizat şi lista celor mai rezervate titluri, adică ale cărţilor care au ajuns la raft prea puţin. Din aceste titluri, biblioteca are mai puţine exemplare, care au fost mai mereu împrumutate, aşa că bihorenii care au vrut să le citească au trebuit să le rezerve online, pe site-ul instituţiei.

Cea mai rezervată carte a fost "12 reguli de viaţă: un antidot la haosul din jurul nostru" de Jordan B. Peterson, urmată de "Homo deus: scurtă istorie a viitorului" de Yuval Noah Harari, şi de "Războiul care mi-a salvat viaţa" de Kimberly Brubaker Bradley.

Lista continuă cu "Sapiens: scurtă istorie a omenirii" de Yuval Noah Harari, cu "21 de lecţii pentru secolul XXI" de Yuval Noah Harari, "Minunea" de Raquel J. Palacio, "Ai grijă, Petunia!" de Roger Duvoisin, "Povestea mea" de Michelle Obama şi "Mami, e gata? Ema şi Eric bucătăresc împreună! 11 reţete rapide şi sănătoase" de Ioana Chicet-Macoveiciuc.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6253 RON
  • 1 EUR = 4.9757 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON