URMĂREȘTE-NE PE
MARȚI, 14 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
17 Februarie 2022, 16:35

Ce clădiri din centrul Oradiei vor intra în reabilitare în 2022. Printre ele, Bazarul şi Penitenciarul (VIDEO)

Ce clădiri din centrul Oradiei vor intra în reabilitare în 2022. Printre ele, Bazarul şi Penitenciarul (VIDEO) Clădirea cu faţade atât spre Madach Imre, cât şi spre Republicii, a fost construită în anul 1899, în paralel cu clădirea Teatrului Regina Maria, de către arhitectul orădean Rimanoczy Kalman senior.
Ce clădiri din centrul Oradiei vor intra în reabilitare în 2022. Printre ele, Bazarul şi Penitenciarul (VIDEO) (Sursa foto: Facebook - Visit Oradea, credit: Calin Lazuran)
0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cinci imobile din centrul oraşului vor fi reabilitate anul acesta, a anunţat directoarea Fundaţiei pentru protejarea monumentelor istorice din judeţul Bihor (Oradea Heritage), Angela Lupşea.

5 în centru

Informaţiile legate de planurile privind reabilitarea unor clădiri din centrul Oradiei au fost prezentate miercuri în cadrul unei conferinţe de presă, ce a vizat şi raportul activităţii Fundaţiei în 2021. 

Conform documentelor prezentate, clădirile propuse pentru reabilitare în acest an sunt Casa Marcovits Matheser, de pe strada Aurel Lazăr nr. 21 (foto), Palatul Levay de pe Libertăţii 2 - 4, clădirea fostului bazar de pe strada Madach Imre nr. 3 – 5, clădirea Penitenciarului Oradea din Parcul Traian nr. 3 şi casa situată pe strada Iosif Vulcan nr. 9.


(sursa foto: Facebook - Visit Oradea, credit: Calin Lazuran)

Amintim că şi pasajul din clădirea Bazarului, folosit în trecut pentru vânzarea de reviste şi cărţi, este cuprins deja într-un proiect de reabilitare al Primăriei Oradea, iar la final va fi folosit de municipalitate pentru organizarea de evenimente culturale şi artistice.

"În cazul acestor clădiri (n.r. - cele 5 enumerate mai sus) s-a obţinut în 2021 documentaţia tehnică, aceasta fiind o etapă necesară pentru obţinerea autorizaţiei de reabilitare. Lucrările vor începe anul acesta, dar probabil că nu toate vor fi şi finalizate în 2022", a explicat Lupşea.

Cum funcţionează?

În astfel de cazuri, Fundaţia pentru protejarea monumentelor istorice este cea care elaborează proiecte tehnice de reabilitare, pe care le pune gratuit la dispoziţia proprietarilor de clădiri din centrul istoric care doresc să-şi reabiliteze faţadele.

În plus, pentru proprietarii care au imobile în clădirile-monument, municipalitatea acordă o co-finanţare de până la 30% (un aşa numit grant) din valoarea lucrărilor de reabilitare, prin intermediul Programului Multianual pentru protejarea clădirilor cu valoare cultural - arhitecturală situate în Ansamblul Urban - Centrul Istoric Oradea.

"În 2021 am reuşit să oferim consultanţă unui număr de 139 de proprietari din 10 imobile din Oradea, care au fost deja reabilitate, dar și să întreținem fațadele a 11 palate restaurate acum câțiva ani, între care și Palatul Apollo și Pasajul Vulturul Negru, prin curățarea fațadelor", a mai spus Lupşea. 

Totodată, Fundaţia a realizat documentaţiile tehnice pentru reabilitarea celor cinci clădiri din centrul Oradiei, menţionate mai sus (Bazar, Penitenciar etc.). Anul trecut, bugetul fundaţiei a fost de circa 3 milioane de lei.

Buget: 5 milioane de lei

La conferinţa de presă a fost prezentat şi bugetul pentru anul 2022, în valoare de 5 milioane de lei. În acest buget intră cheltuielile de salarizare a personalului, lucrările de întreţinere a faţadelor clădirilor deja restaurate şi a unor statui din oraş, reeditarea albumelor "Povestea palatelor orădene" 1, 2 şi 3, precum şi organizarea unor evenimente, precum Ziua Art Nouveau (10 iunie), în colaborare cu Visit Oradea, dar şi noi expoziţii în obiectivele turistice administrate de fundaţie. 

Totodată, fundaţia administrează mai multe obiective turistice din Oradea: Casa Darvas - La Roche, Sinagoga Sion, Sinagoga Aachvas Rein, Turnul Primăriei şi Templul Francmasoneriei.

 
Raportul de activitate al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor pe anul 2021

Raportul de activitate al Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice Bihor pe anul 2021 Anul 2021 ne-a demonstrat că este posibil în Oradea să te ghidezi după citatul dat de Elizabeth Diller: "Nu avem idei preconcepute: lucrăm, analizăm, citim, păşim în proiecte ştiind că nu suntem primii ajunşi acolo." www.oradeaheritage.ro

Posted by Oradea Heritage on Wednesday, February 16, 2022

 

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
3 Comentarii
Liberalii nu vor să mute penitenciarul în marginea orașului.
Ei vor să rămână în buricul târgului, cu reabilitările și modernizările de rigoare, ca tot liberalul de la vârf să aibă condiții locative bune în viitorul lor de foști edili.
Postat 18 Februarie 2022, 09:21 de KP
Scortosul ( ZUGRAVUL )
Nu ai auzit bine, mai citeste
Postat 17 Februarie 2022, 19:17 de Sandu2100
am vazut eu bine?
Am vazut eu bine, Turnul primariei? pai anul trecut s-a reparat toata cladirea, inclusiv turnul, nu? sau acum se repara parnea nevazuta a tutnului?
Postat 17 Februarie 2022, 17:40 de scortosul
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.6156 RON
  • 1 EUR = 4.9765 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON