URMĂREȘTE-NE PE
DUMINICĂ, 05 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Uniunea Europeană este foarte interesată să-și asigure rezerve de materiale strategice într-o lume în care China și SUA doresc să dețină supremația. Printre elementele strategice vizate este și magneziul de la Budureasa - el ar reprezenta jumătate din cantitatea de care dispune Uniunea Europeană și 9% din rezerva mondială.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Vă mai amintiți bancul care circulă tot la patru ani, cu alegerile care în România se fac doar pentru a stabili cu cine guvernează UDMR? În Bihor e pe cale să apară altul: alegerile se fac ca să se știe pe cine a bătut Bolojan.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 18 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare în 10 zile de la publicare o lege care modifică condițiile în care se pot organiza jocuri de noroc în România. Legea nouă instituie restricții severe și sancțiuni contravenționale foarte mari pentru nerespectarea prevederilor legale.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
01 Ianuarie 2022, 16:37

Ce aduce anul 2022: Cresc pensiile, alocaţiile şi salariul minim

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Anul nou va aduce mai mulţi bani pentru bătrânii, copiii şi muncitorii plătiţi cu salariul minim în România. De la 1 ianuarie 2022, punctul de pensie creşte cu 10%, salariul minim se majorează cu un procent identic, iar alocaţiile copiilor vor fi şi ele un pic mai mari.

Cu cât cresc pensiile şi alocaţiile

Concret, punctul de pensie a crescut la 1.586 lei. Pensia minimă garantată se numeşte de-acum indemnizaţie socială pentru pensionari şi a crescut cu 200 de lei, fiind acum de 1.000 de lei.

În plus, în luna ianuarie vor primi un ajutor financiar toţi pensionarii cu pensii mai mici sau egale cu 1.600 de lei, astfel încât în această lună să aibă un venit total de 2.200 de lei. De asemenea, persoanele cu dizabilităţi vor primi a 13-a indemnizaţie.

Tot de la 1 ianuarie 2022, pensionarii cu venituri sub 1.429 de lei pe lună pot beneficia de compensarea medicamentelor cu 90%.

Din acest an, alocaţia de stat pentru copiii de până la doi ani şi pentru copiii cu handicap (până la 18 ani) este în cuantum de 600 de lei. Alocaţia pentru copiii cu vârsta între 2 şi 18 ani şi tinerii de peste 18 ani care urmează cursurile liceale sau profesionale este de-acum de 243 lei pe lună.

Salariul minim brut este, începând cu 1 ianuarie 2022, în valoare de 2.550 lei (faţă de 2.300 lei). Asta înseamnă că, în mână, un muncitor plătit cu salariul minim va lua 1.524 lei (faţă de 1.386).

Pe de altă parte, Guvernul a instituit şi o altă noutate cu privire la aceşti muncitori: angajaţii nu mai pot fi plătiţi cu salariul minim mai mult de doi ani.

Se scumpesc carburanţii

În plus, în anul 2022 au intrat în vigoare şi alte măsuri, precum faptul că instituţiile publice nu mai au voie să solicite copii de pe avize sau documente eliberate de alte instituţii.

Guvernul condus de Nicolae Ciucă a mai decis că salariile bugetarilor vor fi îngheţate în 2022, cu două excepţii: angajaţii din învăţământ şi cei din sănătate şi asistenţă socială. Aceştia vor beneficia de o majorare de un sfert din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut pe anul 2022 în legea salarizării şi salariul din 2021.

Taxe noi nu sunt prevăzute pentru acest an. O noutate este însă că pensionarii cu pensii de peste 4.000 de lei vor plăti contribuţii la Sănătate, în valoare de 10%.

În această lună, cresc şi accizele la carburanţi. Calculele făcute de ziarul Libertatea arată că litrul de benzină se va scumpi cu 7,8 bani, iar cel de motorină cu 7,2 bani.

Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
1 Comentariu
Romania 2022
Desigur, sarati cu pomana catre prostime. In loc sa gestionati in FAVOAREA consumatorului roman liberalizarea pietei si sa folositi gazele din Marea Neagra pt romani, mai intai v-ati pi*at pe noi direct, si acum va pi*ati pe noi a 2-a oara prin pomelnice platite din imprumuturi nu prin dezvoltarea reala a economiei. Nu conteaza, platesc cretinii care vin din spate! Sper sa plece toti (cei capabili) de aici si Romania sa ajunga acolo unde merita: 51% analfabeti functionali si/sau cocalari care sa suporte 49% bugetari, si 100% colonie de sclavi!
Postat 01 Ianuarie 2022, 21:18 de Szaby_Oradea
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.65 RON
  • 1 EUR = 4.9764 RON
  • 1 HUF = 0.0128 RON