URMĂREȘTE-NE PE
SÂMBĂTĂ, 18 MAI 2024
`

Părerea noastră

Folclor de Bihor
Mircea Chirila
Nici nu bine a fost lansată ideea unui inel metropolitan de nord, care să treacă prin cartierul Podgoria, că megieșii s-au și organizat pentru proteste. Reacția este firească - nimănui nu-i convine ca drumul să treacă prin preajma casei sale, pentru că asta înseamnă deranj, zgomot și poluare. Dar să ieși cu pancarte de genul „Accesul permis doar riveranilor” denotă cel puțin o inabilitate.
Cu tupeu
Florin Ciucaş
Țineți-vă bine, urmează perioada tumultoasă, marcată de agitație și circ, a campaniei electorale! Precampania se desfășoară deja, unii competitori grăbindu-se să fure startul și să ocupe spațiul public cu mesaje și inițiative care mai de care mai colorate, ca să nu zic caraghioase. Peisajul este trist și dezamăgitor, îndeosebi prin prisma calității oamenilor politici care-l populează, dar și a mesajelor vehiculate, cele mai multe izvorâte dintr-un populism deșănțat.
Zic şi eu
Adrian Cris
Poate ați observat, vinerea trecută a început campania pentru dublele alegeri din 9 iunie, locale și europene. Cum, nu v-ați prins? Trebuia! Au dispărut de pe străzi bannerele partidelor și ale candidaților.
Newsletter
Vreau să primesc periodic newsletter de la eBihoreanul.ro pe adresa de email:
Spune ce crezi
Partidele și-au depus candidaturile pentru alegerile locale. Ce vă doriți de la viitorul primar și viitoarea administrație a Oradiei?





De stiut

Colțul juridic
Mircea Ursuta
În data de 29 aprilie 2024 a fost publicată în Monitorul Oficial și urmează să intre în vigoare o lege care modifică Codul rutier și are o istorie interesantă. Legea va intra în scurt timp în vigoare și va permite deținătorilor de permis categoria B (valabil pentru autoturisme) să conducă și motociclete, în anumite condiții.
Bihoreanul la medic
Mircea Dumitrescu
Numeroasele studii efectuate demonstrează legătura dintre fumat şi unele boli. Fumatul reprezintă o cauză majoră a bolii coronariene şi este responsabil de circa 20% din decesele datorate acestei boli. Bărbaţii fumători cu boală coronariană au o rată de mortalitate cu 60-70% mai mare decât nefumătorii, iar femeile fumătoare au un risc mai mare de a face boală coronariană decât nefumătoarele, riscul fiind de 10 ori mai mare dacă concomitent utilizează şi anticoncepţionale orale.
06 Iulie 2023, 14:50

Cavalerii au ajuns în Cetatea Oradea. Programul complet al Festivalului Medieval

0 clipuri
0 audio
0 fisiere

Cetatea orădeană va găzdui, în acest sfârșit de săptămână, Festivalul Medieval Oradea, care an de an îi poartă pe vizitatori în atmosfera altor timpuri. Manifestarea, care se va desfășura de vineri până duminică, 7-9 iulie, va aduna sute de cavaleri arcaşi, oşteni, domniţe, menestreli meşteri şi va găzdui jocuri medievale, jonglerii cu foc şi un campionat mondial de turnir.

Din alte timpuri

"Această ediție vine cu mai multe premiere, cea mai importantă fiind Campionatul Mondial de turnir, care va fi organizat pentru prima dată în Europa. Până acum toate celelalte ediţii, cinci la număr, au avut loc în Australia", a detaliat Alex Chira, directorul general al Asociaţiei pentru Promovare Turismului din Oradea şi Regiune (Visit Oradea), joi, într-o conferinţă de presă desfăşurată în sala cu grifoni a Cetăţii.

La conferință au participat, în straie medievale, reprezentanţi ai Asociaţiei Deus Vult (Bogdan Dărăban şi Arany József), co-organizatorii locali, precum şi cavaleri din străinătate, care s-au prezentat echipaţi în armurile de turnir.

Între ei se numără şi cavaleri care au mai fost în urbe, precum Michael Sadde (al patrulea din dreapta), care a câştigat campionatul de turnir organizat anul trecut în cetate. 

"Mă bucur să mă întorc aici. Pentru noi, cavalerii care concurăm la astfel de competiţii, acest eveniment este cel mai important din Europa. Suntem pregătiţi, echipaţi şi gata de luptă", a spus Sadde, a cărui armură cântăreşte circa 40 de kilograme.

Deschiderea oficială a Campionatului Mondial va avea loc vineri, de la ora 20, iar prima rundă se va desfășura imediat după. Bravii cavaleri se vor duela călare şi vor încerca să adune puncte lovindu-și adversarul cu o lance solidă. Celelalte runde vor avea loc sâmbătă de la ora 20.30 şi duminică de la ora 16.30, în parcul Cetăţii.

Înainte de asta, joi, de la ora 19, în Piața Unirii, va avea loc o paradă a coifurilor, în cadrul căreia vor fi prezentați cavalerii care vor lupta la campionatul mondial. 

Concerte şi ateliere

Evenimentul va cuprinde şi o mulţime de ateliere pentru copii, inclusiv unul de pictat scuturi şi arme medievale şi unul de muzică. În şanţul Cetăţii vor mai avea loc şi jonglerii cu foc, o competiţie full contact cu topoare de luptă şi jocuri vânătoreşti cu arbaleta.

Anul acesta vor avea loc şi mai multe tururi ghidate gratuite prin cetate, în limba română şi în limba engleză, care vor fi programate în fiecare zi de la orele 12, 14, 18 şi 19, locul de întâlnire fiind podul de lemn de lângă poarta fortăreţei dinspre Centrul Civic.

Pe durata festivalului, vor fi şi zone cu bucate tradiţionale pregătite pe loc în food trucks, dulciuri, îngheţată, răcoritoare, cafea şi vin.

De asemenea sunt programate şi mai multe concerte. Vineri, de la ora 20, pe scenă va concerta rockeriţa orădeană Natalia Bendre, urmată de formaţia The Mono Jacks. Sâmbătă, de la ora 19, pe scenă vor urca trupa de muzică medievală Hollóének, Lazarus (ora 20) seara urmând să fie încheiată cu un concert al trupei Phoenix, de la ora 21. În ultima zi de festival pe scenă va urca formaţia de rock alternativ Omul cu Şobolani, de la ora 21.

Programul complet al Festivalului Medieval:

 

Urmăriți BIHOREANUL și pe Google News!
Comentarii
Trebuie să fii autentificat pentru a lăsa un comentariu.

Utilizatorii înregistraţi pe acest site trebuie să respecte Regulamentul privind postarea comentariilor. Textele care încalcă prevederile regulamentului vor fi editate sau şterse. Îi încurajăm pe cititori să raporteze orice abuz.
0 Comentarii
count display

CURS VALUTAR

  • 1 USD = 4.5772 RON
  • 1 EUR = 4.9756 RON
  • 1 HUF = 0.0129 RON